Formularul 101 se completeaza cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, care este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale – ne-a informat purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, Adrian Anghel. Sau poate fi descarcat de la adresele de site http://www.mfinante.ro, categoria Informatii contribuabili, sectiunea Declaratii fiscale sau http://www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili, categoria Programe Utile, subcategoria Declaratii fiscale.
La completarea formularului se au in vedere prevederile Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Hotaririi Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si deciziile Comisiei fiscale centrale constituite la nivelul Ministerului Finantelor Publice si cele ale Comisiei de proceduri fiscale din ANAF si prevederile OPANAF nr.1607/2009 pentru modificarea si completarea Ordinului Presedintelui ANAF nr.101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa. In cazul in care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind „X” in spatiul special prevazut in acest scop. De asemenea, la completarea formularului 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”, Sectiunea C, „Date privind definitivarea impozitului pe profit anual”, punctul II., contribuabilii prevazuti la art. 34, alin. (1) lit. b) din CF, trebuie sa tina cont de corelatiile existente intre acest formular si formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat”, astfel:
u suma inscrisa la rindul 3 din formularul 101 – „Impozit pe profit declarat pentru trimestrele I – III prin formularul 100” este egal? cu totalul sumelor inscrise la rd. 1 „Suma datorata” din formularul 100 pentru perioadele (trimestrele I/II/III) in care impozitul pe profit, stabilit in conformitate cu dispozitiile Titlului II din Codul
Fiscal, este mai mare decit suma impozitului minim datorat si rd. 1.1 „Impozit minim” din formularul 100, pentru perioadele respective, nu este completat; u suma inscrisa la rindul 4 – „Impozit pe profit declarat pentru trimestrul IV prin formularul 100” din formularul 101 este egala cu suma reprezentind impozit pe profit declarat in cursul anului pentru trimestrul IV, la rindul 1 „Suma datorata”, din formularul 100;
u la rindul 9 – „Impozit minim pentru trimestrul IV” din formularul 101, se va inscrie, in toate cazurile, suma reprezentind impozitul minim pentru trimestrul IV, calculata de contribuabil, potrivit art.18 din Codul fiscal si a normelor date in aplicarea acestuia, in vederea compararii cu suma de la rindul 8. Aceste precizari vor fi aplicate de contribuabili pentru ambele termene de depunere: 25 februarie sau 25 aprilie, cu exceptia rindului 4, care nu se completeaza de cei care depun declaratia pina pe 25 februarie. (Petru DONE)
Lasă un răspuns