– Agricola Bacau si-a redus productia in urma modernizarii impuse de UE – nici importurile nu mai sint la fel de mari, pe acelasi motiv – in Bacau, ouale se vind cu 80 – 85 de bani in magazine si cu 1 – 1,20 de lei in piata libera
Scumpirea oualor pe toate pietele din Romania a creat, in aceste zile, adevarate valuri de nemultumire din partea cumparatorilor si aduce, de la diversi comentatori din domeniu, opinii dintre cele mai felurite. Au fost acuzate, pe rind, fenomenele meteo, in speta frigul cumplit care a intrerupt un timp aprovizionarea pietelor, dar si afectarea procesului firesc, natural, de ouare in fermele de pasari. A fost luat in calcul, insa, si pretul mare al modernizarii bateriilor de crestere a pasarilor, impusa de Uniunea Europeana pentru „confortul” inaripatelor, cu termen ultimativ 1 ianuarie 2012. Toate acestea au dus la dublarea si chiar triplarea preturilor la taraba. In magazine, un ou se vindea ieri, 28 februarie, cu 80 – 85 de bani, iar in Piata Centrala din Bacau cu 1 – 1,20 de lei. In Piata Sud s-a ajuns si la 1,50 de lei. Iata ce spune despre aceasta situatie unul dintre principalii producatori de oua, grupul Agricola Bacau.
„Lipsa din rafturi a oualor pentru consum si pretul ridicat al acestora erau previzibile – sustine presedintele Agricola, Grigore Horoi. De ce? Pe de o parte, deoarece incepind cu ianuarie 2012 ouale produse in custi (baterii de crestere a pasarilor) neimbunatatite nu mai pot fi comercializate pentru consum direct (ele pot fi folosite doar in industrie si alimentatia publica: in cofetarii, in panificatie etc.). Din acest motiv, oferta de oua este mai redusa in aceasta perioada.” In plus, Polonia, un exportator notoriu de oua pe piata noastra, nu mai poate trimite in Romania oua produse in custi neimbunatatite, asa cum a procedat pana anul trecut. De asemenea, nu toate companiile producatoare de oua din Romania au reusit sa inlocuiasca echipamentele de crestere a gainilor ouatoare, pentru ca acestea nu sint deloc ieftine: pentru aproximativ 220.000 de pasari, investitia in ferma, plus statia de sortare a oualor pe care a facut-o Agricola in ferma sa Avicola Lumina Constanta (companie din Grupul Agricola Bacau) a fost de peste 3 milioane de euro.
Un alt motiv, la fel de important – spun cei de la Agricola -, il reprezinta costul semnificativ al resurselor folosite pentru productia oualor. Astfel, pe linga amortizarea echipamentelor, care creaza o foarte mare presiune pe costuri, mai intervine costul foarte ridicat al cerealelor, care s-a dublat fata de anul 2009. „Rapoartele statistice – a precizat Grigore Horoi – releva, insa, un calcul simplu: daca in 1990 cu un salariu mediu in Romania se puteau cumpara 2.087 de oua, cu salariul mediu din 2011 s-ar fi putut cumpara 3.404 bucati, deci cu 63% mai multe. Prin urmare, in termeni reali, se poate spune ca ouale s-au ieftinit fata de 1990.”
Productia mica reface strategia de livrare
Cine a vizitat, in aceste zile, magazinele mari sau mici ori pietele agro-alimentare a putut constata, pe linga cresterea preturilor, si lipsa acuta de marfa. Ne referim, evident, la oua. Ieri, in Bacau, in Selgros (magazin in plina reorganizare, de altfel) cam dadeai cu pusca dupa un ou. „E foarte probabil – spune directorul de la Avicola Constanta, Vasile Bunduc – ca ouale de Agricola sa nu se vada peste tot din mai multe motive: in Carrefour si Cora sintem listati la nivel national, in Auchan local, in Metro si Selgros sintem prezenti in Moldova si in Bucuresti. De altfel, in ultima perioada ne focusam zonal.” Cert este, insa, ca Agricola livreaza, zilnic, intreaga productie de oua: pina de curind 100.000 de bucati pe zi, iar acum s-a ajuns la 140.000. Din luna martie, se va atinge insa nivelul de 200.000 de oua pe zi. „E drept – recunoaste Vasile Bunduc -, e ceva mai putin fata de anul trecut, cind in perioada similara se livrau 250.000 de oua zilnic. Avicola Constanta a lichidat, insa, cinci ferme in urma procesului de modernizare a bateriilor, iar acum are si efective mai mici in spatiile modernizate, pentru confortul pasarilor.”
In situatia actuala, la Agricola comenzile medii au crescut de zece ori, de la 100 de cofraje (cu 30 de oua), la peste 1.000 de cofraje. Tot acum, marile retele din retailul modern un au acceptat propunerea de marire a pretului de achizitie (Agricola livra cu 0,40 de lei oul), dar marfa nu a ajuns la raft deoarece – spun cei de Agricola – cum ajungeau ouale la ei erau luate direct cu paletul de revinzatori, pentru ca in comertul traditional se vindea oul cu 0,60 de lei, fara TVA.
Oferta a ajuns mai mica decit cererea
In concluzie, sa retinem ca in acest moment cererea de oua pentru consum pe piata locala este mai mare decit oferta, perioada caracterizata si de sezonalitatea specifica anotimpului rece, respectiv diminuarea semnificativa a productiei din gospodariile populatiei. Pe de alta parte, in aceasta perioada s-au redus substantial si importurile de oua, ca urmare a interzicerii comercializarii in coaja a oualor produse de gainile crescute in custi neimbunatatite. Preturile mari descurajeaza, insa, si cererea in sine de pe piata, deci aprovizionarea este echilibrata ca atare. De asemenea, unii cumparatori se uita, deja, la etichetarea oualor, la cifra inscrisa obligatoriu pe ele si traiesc cu ideea, indusa foarte mult mediatic (dar gresit!!) ca ouale cu cifra 3 sint nocive (oua „stresate”??!!). Este bine sa facem din nou precizarea ca semnificatia cifrelor de pe oua inseamna:
u Cifra 0 – se aplica pe oua BIO, provenind de la gaini crescute in adapost (hale), la sol, cu iesire in aer liber, hranite bio etc.;
– Cifra 1 – se aplica pe oua provenind de la gaini crescute in hale, la sol, cu iesire in aer liber;
– Cifra 2 – se aplica pe oua provenind gaini crescute in hale, la sol sau in voliere (custi deschise, unde gainile urca sa doarma, sa cuibareasca s.a.);
– Cifra 3 – se aplica pe oua provenind de la gaini crescute in baterii imbunatatite (conform normelor europene).
– Sint interzise doar ouale provenite de la gaini crescute in baterii neimbunatatite.
„Nu producerea oualor cu cifra 3 este interzisa (si nici sistemul de a creste de gaini in baterii) – spun specialistii din domeniu -, ci modul in care erau cazate gainile pina acum, adica in custi (baterii) nemodernizate (apropo de faptul ca subventiile in avicultura se acorda, de anul trecut, pentru confortul pasarilor).” Oricum, Agricola Bacau va produce, din primavara, si „oua fericite”, pe care le va inscriptiona cu cifra 1.
florin a zis
Deci: din cele 300.000 de gaini (stresate in 6 ferme a cate 3 hale) care produceau 250.000 oua, acum 220.000 pasari se simt mai confortabil in una ferma modernizata cu peste 3.000.000 euro (proiect FEADR – “2,4 milioane de euro – 29 Noiembrie 2010. Autor : Cuget Liber Online”; “buget de 2,9 mil. Euro – 2 ferme – http://industriacarnii.ro/inteviu/75-grigore-horoi-presedintele-agricola-bacau”) si vor livra 200.000 oua. Deci o investitie de 3 mil pt. scaderea productiei si cresterea costului.
terminatorul a zis
hai ca sunteti de rasul curcilor…un ou sa coste 1 leu ,atunci ma las de ….oua….
cristina marin a zis
cand dai dividente d-le horoi ? rusinica ,sunt 20 de ani ,actionarii asteapta