• Primăria suportă cheltuielile doar pentru lucrările strict necesare • văruitul claselor rămîne, de regulă, în grija părinților
Vacanța de vară este, dincolo de concedii, perioada în care în școli se curăță, se repară ori se schimbă instalații „ieșite la pensie”. Fiecare director de școală speră că școala sa va avea parte de cît mai multe cosmetizări. Sînt doar speranțe. În realitate, se face doar strictul necesar. Banii ajung doar pentru așa ceva. Ieri dimineață, la Școala nr. 1 erau doar secretara șefă Mariana Flenchea și muncitorii care puneau gresie și faianță în grupurile sanitare. De altfel, toaletele sînt, potrivit secretarei Flenchea, singurele spații din școală care vor fi aranjate pe banii primăriei. Vreo 200 de milioane de lei, bani cu care se vor schimba instalațiile sanitare și pusă gresie și faianță. „Clasele au fost văruite anul trecut, așa că anul acesta nu avem probleme cu ele. Coridoarele și casa scărilor au fost văruite de către femeile de serviciu”, a mai spus secretara Mariana Flenchea. Marea problemă este dată însă de curtea și gardul școlii. Așezate pe fostul mal al rîului Bistrița, acestea riscă să se prăbușească oricînd. „Domnul consilier Pintilie, reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administrație al școlii, cunoaște problema și, din cîte am înțeles, primăria a promis că ne va aloca fonduri pentru a rezolva problema, dar, deocamdată, așteptăm”, a susținut secretara Flenchea.
La Liceul Sportiv, ieri încă se aștepta echipa de lucru de la „Bacon”. „Am înțeles că trebuiau să vină de ieri (marți, n.r.), dar probabil că nu au putut. Noi îi așteptăm”, ne-a declarat contabila șefă, Maria Moise. Cît privește lucrările ce vor fi efectuate, aceasta ne-a dat asigurări că „va fi văruită toată școala, inclusiv clasele. Anul trecut nu au fost văruie și trebuie făcute neapărat. Apoi, vor fi igienizate toate grupurile sanitare, atît în școală, cît și în cămin”. Ceva mai încolo, la Școala nr. 2, echipa de lucrători și-a petrecut, ieri, prima zi în școală. În lipsa directorului Ioan Bocioacă, plecat la piață, am aflat de la secretară că aici vor fi efectuate lucrări la grupurile sanitare, vor fi văruite unele clase și se va aranja fațada școlii.
Profesoara Magdalena Mardare, director adjunct al Liceului Economic, spune că oamenii liceului au terminat deja de văruit și igienizat corpul de clădire de pe strada Oituz, urmînd ca banii promiși de Primărie, circa 200 de milioane de lei, să fie folosiți pentru punerea la punct a toaletelor din liceu. „Primăria a alocat 16 miliarde de lei pentru construcția centralei termice, ceea ce cred că este un efort mai mult decît remarcabil. Cît privește curățenia, ne vom descurca cu fonduri proprii sau cu diverse sponsorizări”, ne-a declarat adjuncta Mardare.
30 de miliarde pentru reaparațiile în școli
În afară de cele cîteva zeci de miliarde de lei care au fost puse la bătaie, din bugetul local, pentru înzestrarea a șapte unități de învățămînt preuniversitar cu microcentrale termice, anul acesta vor mai fi alocate alte cîteva zeci de miliarde pentru reparația școlilor de pe raza municipiului Bacău. Viceprimarul Dragoș Benea a precizat că 30 de miliarde de lei va fi suma maximă ce va putea fi acordată pentru lucrările de reparații în incinta unităților școlare. „Sumele vor fi acordate doar pe baza propunerilor venite din partea conducerilor unităților școlare, pe măsura avansării lucrărilor de reparații. Datorită resurselor bugetare limitate, vor fi luate în calcul doar prioritățile”, a mai precizat Dragoș Benea. (Eduard CUCU, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns