Ziua de 15 iunie este, prin tradiție, una dintre cele mai fericite zile pentru elevi, părinți și o bună parte din profesori. Începe vacanța mare! Adică Litoral, munte, soare, distracție sau, în alte cazuri, soare, grădina bunicilor ori asfaltul din fața blocului. Cert e că durerile de cap date de teme și absențe se vor ivi de abia peste vreo două luni. Imaginea e valabilă însă numai pentru elevi, părinți și o parte din profesori. Pentru directori, vacanța mare este, cel puțin, teoretic, aducătoare de dureri de cap, mai mari sau mai mici, în funcție de bugetul pe care îl au la dispoziție pentru efectuarea curățeniei, marea problemă a școlilor de peste vară.
Cu experiența anilor anteriori, cînd în curtea școlii se desfășura festivitatea de deschidere a anului școlar, iar în alt corp de clădire mucitorii cîrpeau ce ar fi trebuit reparat, unii conducători de școli au zis că e mai bine să facă întîi curățenie și apoi să plece în concediu. Alții au fost puși de primari să facă acest lucru. Ceea ce este, însă, sigur, este faptul că ideea s-a dovedit a fi cît se poate de bună și, la jumătate lunii iulie, școlile par a fi pregătite de începerea anului școlar sau, în cel mai rău caz, lucrările de curățenie și igienizare sînt în plină desfășurare. Cel puțin așa susțin primarii.
Ce spun primarii
Un raid prin mai multe primării din mediul rural, dar și de la orașe, a acreditat ideea că, din punct de vedere al igienizărilor ori lucrărilor de mai mică anvergură, lucrurile stau bine. Unii edili susțin că în „parohia” lor școala ar putea începe și mîine, în timp ce alții spun că nu se pune problema ca unitățile de învățămînt să nu fie pregătite pentru noul an școlar, dar că ar fi nevoie de mult mai mulți bani decît dispun pentru ca treburile să fie puse în totalitate la punct. „Stăm foarte bine din punct de vedere al pregătirii școlilor. Chiar săptămîna trecută am terminat de pus tablă pe Școala de la Frumoasa, în timp ce zilele următoare vom începe lucrările la Școala din Schitu Frumoasa. Acolo e vorba de o lucrare mai mare, pentru că vrem să construim o școală nouă. O lucrare de mare anvergură va fi și la Școala din Ludași, dar aceasta se va face cu bani de la Banca Mondială. În rest, nu avem probleme. Trebuie, însă, să spunem că am avut noroc cu oamenii care primesc ajutorul social, care ne-au scutit de plata forței de muncă”, ne-a declarat Vasile Rață, primarul comunei Balcani.
Potrivit viceprimarului Ionel Demșa, școlile din comuna Cleja sînt, cu o singură excepție, un adevărat șantier. „La școlile din Somușca, Valea Mică și Buda lucrările sînt în plină desfășurare și cred că pînă la jumătate lunii august totul va fi gata. Singura problemă e că nu am avut bani pe cît ne-am fi dorit. Învățămîntul a avut alocat, pentru tot anul, vreo 300 de milioane de lei, din care pentru curățenie vom folosi cam 100 de milioane”, a spus viceprimarul Demșa. Excepția vine dinspre școala coordonatoare din Cleja, care a fost igienizată și văruită înainte de examenul de capacitate, unul din centrele de concurs fiind cantonat aici. Aurelian Vasilache, secretarul primăriei din Dealu Morii, spune că „lucrările la școlii de centru au început ieri. Pentru celelalte școli din comună mai avem de cumpărat niște materiale, dar cred că săptămîna viitoare încep lucrările și la ele. Acestea vor fi terminate, cu siguranță, pînă la sfîrșitul lunii august. Niciodată n-am avut probleme din punct de vedere al pregătirii școlilor”.
La fel bine par a sta lucrurile și în comuna Măgirești. Aici ar mai trebui vreo 200 milioane de lei pentru ca școlile să arate ca scoase din cutie, dar primarul Gheorghe Cernat spune că „acest lucru nu e un motiv ca școala să nu înceapă”. Acesta susține că, din punct de vederea al igienizărilor și al curățeniei curente, unitățile de învățămînt nu au probleme. „Nu știu dacă la Măgirești școala ar putea începe mîine, dar poimîine cu siguranță”, a pronosticat primarul Cernat. Mult mai exact în ceea ce privește fondurile acordate a fost, însă, Ion Osolos, primarul comunei Oituz. „Pînă acum am dat pentru școli aproximativ șase miliarde de lei și o să le mai dăm. Pentru curățenia din vara asta le-am dat cam 150 de milioane de lei. Din cîte știu, acum se lucrează de zor, dar termenul de finalizare a lucrărilor depinde de directorii de școli. Eu le-am dat materialele de o lună de zile”, a spus primul gospodar al comunei Oituz.
La oraș, aceeași Mărie, dar cu pălărie mai mare
La Moinești, primarul Vasile Airinei spune că a alocat pentru curățenia și igienizarea școlilor aproximativ trei miliarde de lei, o sumă care, potrivit aceleiași surse, nu reprezintă decît 2% din necesar. „Aproximativ 90% din banii alocați au fost dați deja celor două centre financiare din municipiu pentru efectuarea curățeniei, a igienizării și a unor reparații de mai mică anvergură. Săptămîna trecută, echipe de specialiști ai Primăriei, împreună cu directorii de școli, au evaluat necesarul de materiale și în aceste zile sau, cel mai tîrziu, săptămîna viitoare, vor începe lucrările, pe care le vom efectua în regie proprie pentru a mai scuti din cheltuieli. Personal, însă, sînt nemulțumit de starea școlilor, pentru că trebuie făcute mult mai multe, dar pentru asta e nevoie de bani. Avem, de exemplu, foarte mari probleme cu mobilierul de la Liceul «Spiru Haret» și de la școlile nr. 1, 3, 6, 7 și 8, care este vechi de peste 30 de ani și ar trebui schimbat, dar costă foarte mult. Apoi, sălile de sport de la școlile nr. 1 și 2 reclamă reparații capitale imediate, dar, din lipsă de fonduri, trebuie să le amînăm și pe acestea. Per total, ne-ar mai trebuie aproximativ 150 de miliarde de lei”, ne-a declarat primarul de Moinești.
Cît privește școlile din municipiul Bacău, acestea vor mai avea de așteptat echipele de muncitori ale societăților de profil, care au cîștigat licitația organizată de Primărie încă vreo săptămînă. Cel puțin așa a dat asigurări viceprimarul Dragoș Benea. După ce în urmă cu aproximativ două luni acesta i-a lăsat pe reprezentanții organizațiilor de sindicat din fiecare școală să înțeleagă că, anul acesta, fondurile pentru curățenia și igienizare vor fi străvezii, consilierii locali par a fi revenit la sentimente mai bune, care i-au determinat să aloce pentru curățenia unităților de învățămînt circa 9 – 10 miliarde de lei. „Fondurile sînt importante și vor fi acordate în funcție de necesități. Acestea nu vor acoperi, însă, necesarul, dar directorii trebuie să înțeleagă că nu trebuie să aștepte totul de la Primărie. În domeniul învățămîntului sînt foarte multe posibilități de a atrage fonduri nerambursabile. Directorii de școli trebuie doar să știe cum să le obțină. Primăria va acorda oricînd garanții de 40 – 50% din necesarul de fonduri pentru efectuarea unei investiții, dar nu putem suporta toate cheltuielile”, a declarat viceprimarul Dragoș Benea. De altfel, acesta a confirmat faptul că, cel puțin deocamdată, investițiile foarte mari, gen centrale termice, se suspendă din cauza lipsei de fonduri.
Ce spun directorii
De partea celalată, părerile directorilor de școli au oscilat în funcție de starea de fapt din fiecare școală. Oarecum suprinzător, directorii școlilor din comunele cu ai căror primari am stat de vorbă ne-au confirmat că sînt în relații bune și foarte bune cu șefii administrațiilor locale și, drept urmare, nu au probleme cu asigurarea materialelor sau mîinii de lucru pentru curățenie. „Informațiile date de domnul primar sînt exacte. Noi colaborăm, de altfel, foarte bine cu primăria și nu aven probleme în ceea ce privește pregătirea școlilor pentru noul an școlar”, ne-a declarat profesoruil Ion Cojan, directorul coordonator al Școlii din Măgirești.
În Bacău, cele mai multe școli au început curățenia de vară cu forțe propriii, dar încă mai așteaptă echipele de specialiști ale Primăriei. „Am văruit și vopsit clasele cu oamenii noștri de serviciu, dar avem probleme mari la exterior, pe care nu le putem rezolva singuri. Primăria nu a dat, pînă acum, nici un semn de viață, dar sperăm că o va face cît de curînd. Noi sîntem centru de capacitate în a doua jumătate a lunii august și timpul este foarte limitat”, ne-a declarat profesoara Liliana Ichim, directorul Școlii „Mihai Drăgan”. Ceva mai norocoși au fost cei de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, care, zilele trecute, au fost vizitați de o echipă de la Primărie, care s-a interesat de infiltrațiile din căminul liceului. „Anul acesta avem trei priorități: terminarea acoperișului, amenajarea holului din fața laboratorului de chimie și rezolvarea problemelor de infiltrații din cămin. Luni a venit o echipă de la Primărie, care a dorit să vadă situația exactă din cămin și a promis că săptămîna viitoare se apucă de lucru. Promisiuni am primit și pentru acoperiș, dar și pentru holul din fața laboratorului de chimie”, ne-a spus profesoara Viorica Grigore, director adjunct al Colegiului Național „Vasile Alecsandri”. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns