O societate comercială va organiza cursuri de baby-sitting destinate băcăuanilor. Specializarea, utilizată de cele mai multe ori de românii plecați la muncă în străinătate, a fost supusă zilele trecute spre aprobare direcției de muncă de către firma Pefect Body SRL Bacău.
De la 1 ianuarie 2004, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) nu se mai ocupă de cursurile de formare profesională destinate șomerilor și salariaților, ea devenind simplu furnizor de asemenea cursuri, alaturi de alte organizații private, care solicită autorizația la Direcția de Dialog, Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău. În vederea exercitării noilor atribuții legale, la DDFSS a fost înființată o comisie specială cu membri din sindicate, patronate, inspectoratul școlar, forțele de muncă și direcția muncii.
„Am înregistrat pînă acum peste 20 de cereri, de la mai multe firme, și am eliberat deja opt autorizații” ne-a declarat Gheorghe Alexe, șef de serviciu la DDFSS. Profesiile aprobate pentru AJOFM, de exemplu, sînt: dulgher-tîmplar-parchetar, zugrav-ipsosar-tapetar-vopsitor, operator introducere, validare și prelucrare date și zidar-pietrar-tencuitor. E o afacere formarea profesională atîta timp cît AJOFM încă o face gratuit pentru șomeri? „Da”, a fost raspunsul Școlii de Studii Comerciale (SSC) din Bacău, pînă acum al doilea client DDFSS ca număr de autorizații solicitate. „Se pot obține profituri bune, deoarece 70% dintre doritori sînt salariați. Pe de altă parte, e posibil ca, în curînd, toate cursurile forțelor de muncă să fie contra-cost”, a explicat directorul Maricica Șova. Între anii 2000-2004, SSC a pregătit aproape 2.000i de persoane prin cursurile sale de calificare, recalificare, pecializare și inițiere sau învățămînt post-liceal. Cursurile autorizate anul acesta, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist și contabil, costă 240, respectiv 120 de euro, plătibili în mai multe rate. Pregătirea este bazată foarte mult pe practică și se încheie cu obținerea unei diplome. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns