• străinii cred că mentalitatea noastră e undeva între Est și Vest
„Mentalitatea tinerilor din fostele țări comuniste este undeva la mijloc, între Est și Vest”, aceasta este concluzia profesorul Guy Peters, de la Universitatea din Pittsburg (SUA), care, în perioada 23 iunie – 6 iulie, a ținut, la Tescani, cursuri de științe politice.
La acest program, finanțat de Open Society Institute, Centrul Cultural American, Centrul Cultural Britanic, Facultatea Națională de Științe Politice și Universitatea Essex din Marea Britanie, au participat 20 de studenți din Polonia, Estonia, Slovenia, România, Ungaria, Rusia și Kirgistan. Cursurile s-au adresat viitorilor profesori care au ca specializare partidele politice și au fost ținute de profesori cu renume de la Unversități din America, Marea Britanie și Ungaria.
Dezbaterile au urmărit schimbarea metodelor de predare în Est, crearea interactivității între elevi și profesori și acordarea unei mai mari atenții metodelor de studiu. Cursanții au studiat între șase și opt ore pe zi, ceea ce a făcut-o pe Diana Marin, unul dintre organizatori, să spună că „e cam mult pentru o școală de vară”. „A fost interesant și e foarte bine că au fost aduși oameni din diferite colțuri ale lumii pentru a discuta subiecte comune, ne-a declarat profesorul Guy Peters. Cred că s-a creat o rețea de profesori tineri și, prin contactele stabilite, vor fi mai bine pregătiți și vor deveni profesori mai buni. Nu mă îndoiesc că acești tineri vor avea mari șanse în viitor și o carieră strălucită”, ne-a declarat universitarul american.
Tinerii participanți la cursurile politice s-au arătat încîntați atît de zilele de lucru, dar mai ales de plimbările în jurul Tescanului. „A fost foarte interesant și util. Am stabilit relații cu mulți tineri de vîrsta mea. La nevoie, cred că voi găsi persoane care m-ar putea ajuta cu informații din orice colț al lumii” ne-a declarat Nikolaj Czenik, din Polonia. „Am cunoscut colegi cu care am împărtășit idei noi și am luat contact cu lumea academică din vestul Europei”, s-a arătat încîntat și Laurențiu Gheorghe din București. Marea lui tristețe a fost că, în zilele cît a stat la Tescani, nu a izbutit „să-i facem pe participanții din afară să bea din vinul autohton”. (C. GHERASIM)
Lasă un răspuns