• micuții de la clasa I D trebuie să suporte mirosul de mucegai și lipsa parchetului • acesta s-a umflat și a „zburat” în urma unei inundații datorate spargerii caloriferelor de la clasa de deasupra
Praf, parchet care, acolo unde nu este desprins, amintește de dealurile ce înconjoară Bacăul, și un puternic miros de mucegai. Aceasta este atmosfera în care învață elevii clasei I-a D de la Școala „Al. I Cuza”, situată în buricul tîrgului. Odată cu debutul semestrului al doilea, copiii stau în niște condiții ce amintesc de atmosfera dintr-o școală aflată în ultimul cătun al județului. la fel arată și sala de clasă de deasupra în care, de regulă, învăță clasele a VIII-a F și a VI-a H. Acum, acestea sînt „zburătoare” și își fac orele acolo unde se găsește o sală goală, propria clasă devenind impracticabilă. „În vacanța de iarnă, cei de la Colegiul Național «Ferdinand I», proprietarii centralei termice de la care primim și noi căldură, au întrerupt agentul termic, motiv pentru care, pe 30 decembrie, caloriferele din clasa a VIII-a F au crăpat și au inundat sala. Apa s-a infiltrat și la clasa de dedesubt (clasa a I-a D., n.r.), ceea ce a făcut ca parchetul să se umfle și să pleznească îm ambele săli. În plus miroase a mucegai. Noi am descoperit avaria pe 1 ianuarie, dar apa își făcuse «treaba»”, a povestit profesoara Svetlana Gavrilovici, director adjunct al Școlii „Al. I. Cuza”. Extrem de supărată, acesta spune că nu e prima dată cînd cei de la Colegiul „Ferdinand” le crează probleme cu căldură. „A devenit o obișnuință pentru cei de la «Ferdinand» să ne furnizeze căldură după bunul lor plac. Adică doar dimineața, elevii noștri fiind nevoiți, după ora 12,00, să înghețe în bănci”, a continuat adjuncta de la „Cuza”.
„Nu e vina noastră că oamenii lor de serviciu nu și-au făcut treaba”
Conducerea Colegiului Național „Ferdinand I” a respins categoric acuzațiile celor de la „Cuza”. „Agentul termic nu a fost întrerupt, ci doar diminuat, centrala funcționînd la limita de avarie tocmai pentru a nu plesni caloriferele. Dar nu e vina noastră că oamenii lor de serviciu nu-și fac treaba sau uită geamurile deschise. De altfel, și la noi a pleznit un calorifer de la un grup sanitar, tocmai pentru că o femeie de serviciu a uitat geamul deschis”, ne-a declarat profesoara Antoaneta Pătrașcu, directorul Colegiului. Cît privește acuzele referitoare la programul scurt al centralei, acesta s-ar datora unei pierderi masive de apă prin conductele unei sistem de încălzire vechi de 40 de ani. „Avem o pierdere de 200 de metri cubi de apă pe zi, ceea ce face imposibilă funcționarea centralei în timpul zilei, cînd apa e oprită în tot orașul. Dacă peirderea respectivă nu ar exista, centrala ar putea funcționa în timpul zilei cu ajutorul apei care s-ar aduna în cazane. Am încercat să găsim fisura, dar se pare că aceasta este una dintre hibele unei centrale construită în urmă cu patru decenii”, a mai spus directoarea Pătrașcu.
Calorifere noi, parchet ca după taifun
Caloriferele pleznite au fost înlocuite pe cheltuiala primăriei, dar parchetul din cele două săli de clasă arată ca după taifun. În plus, clasele învecinate cu acestea au avut, la rîndul lor, de suferit, parchetul unflîndu-se și aici, dar într-un grad ceva mai mic. Directoarea adjuncta Svetlana Gavrilovici spune că acesta ar trebui schimbat în toate cele patru clase, operațiune care costă cam 60 de milioane de lei, bani care nu există nicăieri. „Părinții mă întreabă aproape în fiecare zi ce se poate face și nu știu ce să le spun”, ne-a mărturist Demostena Tudor, învățătoarea clasei a I-a D. Un răspuns a venit din partea viceprimarului Dragoș Benea, dar acesta nu e nici pe departe încurajator pentru cei de la „Cuza”. „Am schimbat caloriferele, dar le-am spus foarte clar că nu putem aproba fonduri pentru schimbarea parchetului. Decizia îmi aparține și este cît se poate de obiectivă, bugetul fiind extrem de limitat. Personal am încredere în capacitățile de conducere ale doamnei directoare Doinița Sîrbu și cred că va putea găsi fondurile necesare schimbării parchetului”, ne-a declarat viceprimarul Dragoș Benea.
Cum, potrivit adjunctei Gavrilovici, „achitarea fondului școlii nu e obligatorie și, în acest moment, chiar nu avem de unde să luăm 60 de milioane”, micuții de la I -a D par a mai avea o singură speranță: buzunarele părinților. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns