Scoala Comerciala si de Servicii Bacau a lansat, ieri, 22 noiembrie, in parteneriat cu societatea KST Consulting, primul dintre cele doua proiecte cu finantare din Fondul Social European pe care le va implementa cu incepere din aceasta perioada, dedicat asigurarii unor sanse mai mari de acces si mentinere pe piata muncii pentru un important lot de someri din judetul Bacau. La eveniment au participat beneficiari ai unor programe de reconversie si perfectionare profesionala, reprezentanti ai unor asociatii si organizatii neguvernamentale, ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau si ziaristi.
Proiectul „O sansa somerilor tineri si de lunga durata din judetul Bacau pentru integrarea pe piata muncii” este in valoare de aproape 1,83 de milioane de lei, din care peste 1,7 milioane asistenta financiara nerambursabila, si este finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. „Grupul tinta caruia i se adreseaza proiectul – a spus managerul acestuia, Ilie Tanase – il reprezinta 120 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, dintre care 40% sint tineri cu virste intre 15 si 24 de ani, 60% adulti cu virste pina la 64 de ani, iar 33% sint femei. Nu pare mare lucru sa calificam sau sa recalificam 120 de oameni, dar ajutorul principal este finantarea care ni s-a acordat pentru a combate, astfel, obiceiurile nesanatoase ale noastre de a opta doar pentru o meserie pe viata, pentru un loc de munca pe viata si pentru imobilitate geografica. Fondul Social European incurajeaza mobilitatea profesionala, dorinta de a alege meserii care sint cautate de piata, dar si mobilitatea geografica, in spatiul mare european din care facem parte”.
Proiectul se va aplica pentru o perioada de 22 de luni, timp in care prin salile de cursuri si pe la locurile de practica vor trece someri din Bacau, Moinesti, Comanesti si Tirgu Ocna. Aproape o treime dintre ei au studii liceale. Cursurile – a precizat directorul Scolii Comerciale si de Servicii, ing. Maricica Sova – vor fi organizate cit mai aproape de domiciliul participantilor, chiar in orasele deja mentionate. „Am incheiat parteneriate de colaborare cu societati comerciale in care cursantii sa faca practica, pentru care sint afectate doua treimi din program, pentru sase meserii din industrie, alimentatie publica si constructii (pentru meseriile de brutari, bucatari, ospatari, chelneri, vinzatori, dulgheri, timplari, parchetari, constructori, instalatori pentru constructii)”.
Cursurile, de trei luni, sint gratuite, iar cursantii mai beneficiaza si o indemnizatie de 100 de lei lunar. Cursurile se finalizeaza cu examene teoretice si practice, iar absolventii primesc diplome avizate de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei si recunoscute in Uniunea Europeana. Primul curs, cel de brutari, va incepe de la 1 ianuarie, la Moinesti. „Preocuparea noastra – a spus reprezentantul KST Consulting, Eduard Nutu – este de a le oferi cursantilor asistenta legata de modul in care trebuie sa se comporte ca viitori angajati, pe noi locuri de munca, in domenii de activitate de regula noi. Dar, cautam si sa le maximizam sansele de a se integra pe noile piete”. Rolul scolii din Bacau nu se incheie odata cu finalizarea cursurilor, ci absolventii vor fi monitorizati, timp de sase luni, pentru a se respecta conditiile impuse de finantator si contractele incheiate pentru noile stagii de pregatire.
Scoala Comerciala si de Servicii Bacau are statut de fundatie si, in ultimii cinci ani, a derulat cursuri din toate domeniile de activitate in care se cere forta de munca. Fundatia are 34 de autorizatii in Registrul National al Furnizorilor Autorizati de Pregatire Profesionala. Scoala a pregatit, in cinci ani, aproape 4.000 de absolventi, in 300 de cursuri de calificare.
Lasă un răspuns