• deși sînt 20.000 de șomeri în tot județul, doar 348 dintre ei au participat la un curs de calificare în acest an • și mai trist este că numai jumătate dintre ei au și reușit să se angajeze
În județul nostru există, conform statisticilor, peste 20.000 de șomeri. În lipsa unor venituri sigure, cei mai mulți duc o viață aflată sub semnul incertitudinii. Singura variantă ar fi recalificarea sau calificarea pentru cei care nu știu să facă nimic, iar în funcție de meseria învățată să-și caute un loc de muncă. Numai că mulți șomeri nu vor să profite de această posibilitate pentru a ieși din impas. La cursurile de calificare organizate de la începutul anului de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău au participat numai 348 de șomeri, din cei peste 20.000 existenți. Lipsa de interes poate fi explicată și prin șansele reduse pe care le au șomerii de a se angaja după ce se califică. Idee întărită de aceleași statistici, care arată că, din cei 348 de șomeri care au învățat o meserie, doar 129 s-au angajat ulterior. Cum în acest an AJOFM a organizat 129 de cursuri de formare profesională, înseamnă că după fiecare curs s-a angajat cîte un șomer.
La cursuri au participat 2.746 de persoane, din care 1.381 au fost femei. Clasele au fost formate în funcție de cererile de pe piața muncii, iar cele mai frecvente au fost cursurile în construcții, confecții, agenți pază, operatori calculatoare, contabilitate și ospătari-bucătari. „La cursurile de calificare/recalificare au fost înscrise 1.606 de persoane, iar alte 1.140 la cele de perfecționare”, ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtătorul de cuvînt al AJOFM Bacău. Cei mai mulți cursanți au fost persoane care aveau un loc de muncă, dar care nu aveau calificare pentru meseria respectivă. Cursurile de la AJOFM au fost terminate doar de 1.522 de persoane, adică 55% din totalul celor care s-au înscris. Ceilalți fie au renunțat, fie au fost exmatriculați datorită absențelor nemotivate. (C.T.)
Lasă un răspuns