• în prima jumătate a acestui an, 200 din cei 320 de băcăuani care au absolvit cursurile de pregătire profesională au izbutit să se angajeze • cei mai bucuroși de reușită sînt șomerii trecuți de 40 de ani, pe care, în mod obișnuit, nu-i mai angajează nimeni
Bacăuanul Gheorghe Potorac, de profesie subinginer mecanică fină, a fost disponibilizat recent de la Aerostar SA, unitatea unde lucrase ani buni. În ciuda celor 50 de ani ai săi, omul nu s-a descurajat și a urmat un curs de operator pe calculator la Centrul de Formare Profesională (CFP) al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Alegerea sa avea să dea roade cîteva săptămîni mai tîrziu, cînd Gheorghe Potorac a reușit să se angajeze la filiala Bacău a SC Romstal SA București pe baza acelui curs, cerut în mod obligatoriu la interviu. Pentru o altă băcăuancă, Carmen Colpos, de 34 de ani, cursul de coafeze, pe care l-a făcut din pură pasiune, a fost prima cărămidă așezată la baza afacerii visate: „Deși aveam deja o societate împreună cu soțul meu, îmi doream mult să practic meseria de coafeză. Așa că am urmat cursul si m-am angajat apoi la Cooperație pentru a acumula experiență. De două săptămîni, mi-am luat inima-n dinți și am propriul salon de înfrumusețare”, ne-a povestit ea.
Centrul de Formare Profesională pare, într-adevăr, o soluție pentru șomeri, avînd în vedere că în prima jumătate a acestui an au reușit să se încadreze aproape 200 din cei 320 de băcăuani care-au absolvit cursurile respective. „În total, pe 2004, ne-am propus școlirea a cel puțin 1.600 de șomeri. Mai concret, vizăm în continuare circa 100 de persoane din mediul rural, 40 de deținuți care vor fi curînd eliberați, zece persoane abia revenite din concediul de creșterea copilului, precum și 20 de cazuri în care vom cofinanța cursurile organizate de angajatori. Vor fi organizate circa 90 de cursuri de formare profesională pentru un număr de 12 meserii: confecționer-asamblor articole textile, zidar-pietrar-tencuitor, dulgher, lucrător în comerț, ospătar, operator introducere, prelucrare și validare date, tîmplar, instalator tehnico-sanitar și de gaze, frizerie-coafură-manichiură-pedichiură, zugrav-vopsitor, lucrător în agroturism și mecanic agricol”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv al forțelor de muncă din Bacău.
Potrivit legii, beneficiază de gratuitate pe aceste cursuri șomerii care revin din concediu maternal sau care și-au reluat activitatea prin recuperarea capacității de muncă după pensionarea pentru invaliditate. Același lucru este valabil și pentru persoanele care-și desfășoară activitatea în mediul rural și nu realizează venituri lunare sau acestea sînt mai mici decît indemnizația de șomaj, precum și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate și mai au de executat cel mult nouă luni. Pentru aceste categorii, se asigură tot gratuit rechizite, manualele și chiar transport, în cazul în care nu sînt din zonă. „Pe lîngă noile categorii de cursanți cu titlu gratuit, modificarea legii asigurărilor de șomaj aduce avantaje și acelor angajatori care organizează programe de formare profesională pentru proprii salariați. Pentru aceștia, se acordă de la buget, o dată pe an, 50% din cheltuielile de curs pentru un număr de cel mult 20% din personalul angajat, cu condiția menținerii raporturilor de muncă ale persoanelor participante timp de cel puțin trei ani”, a încheiat Octavian Țicău. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns