• directorii sucursalelor BCR Buhuși și Moinești sînt cercetați penal • procurorii au dispus începerea urmării lor penale pentru acordarea unor credite ilegale de aproape 200 de miliarde de lei • alături de cei doi a mai fost începută urmărirea penală pentru încă 20 de persoane, funcționari bancari sau administratori de societăți
Procurorii Parchetului Național Anticorupție (PNA) din structura centrală, în colaborare cu cei de la serviciul Bacău, au dispus începerea urmăririi penale față de 22 de persoane. Capul de listă îl reprezintă directorii sucursalei Moinești și agenției Buhuși ale BCR, precum și contabilii șefi de la aceste două instituții bancare. Octavian Dospinescu, directorul sucursalei BCR Moinești, și Manuela Comănescu,contabilul șef de la aceeași instituție, precum și Georgică Burghelea, directorul agenției Buhuși a BCR, și Dobrița Armașu, contabil șef la agenția Buhuși, sînt cercetați penal de procurorii PNA pentru acordarea de credite ilegale în valoare de aproape 200 de miliarde de lei către șase societăți comerciale. Restul de pînă la 22 de persoane sînt moderatori de credite și administratori ai unor societăți comerciale care fie au împrumutat bani de la cele două sucursale, fie au fost ajutați de alți administratori să ia creditele ilegal. Procurorii au stabilit că sucursala Moinești și agenția Buhuși ale BCR au acordat 40 de credite în valoare de 191 miliarde lei în favoarea a șase societăți comerciale, ai căror administratori le-au utilizat în alte scopuri decît cele pentru care au fost destinate. „Învinuiții Gheorghe Strungariu, Maria Dincă, Elena Adobriței, Ioan Bîrsan, Cirprian Coșerariu, Eugen Melinte sînt cercetați pentru savîrșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și utilizare de credite în alte scopuri decît cele pentru care au fost acordate”, se menționează într-un comunicat al PNA.
Conform cercetărilor elefectuate de procurori în această cauză, cei șase administratori de societăți, dintre care unele au legătură cu alte cazuri prezente în paginile cotidianului nostru, au fost ajutați să obțină aceste credite și să le utilizeze în alte scopuri de alți nouă administratori de societăți, dintre care unii au fost deja protagoniști ai unor materiale jurnalistice locale și naționale chiar. Este vorba despre Iulian Hadîmbu, Corneliu Mihalache, Constantin Duluță, Vasile Bărbieru, Marcela Butnaru, Ioan Știrbu, Hussim Akira, Onorică Palade și Nicușor Damian, pentru care a fost începută, de asemenea, urmărirea penală pentru infracțiunile de complicitate la înșelăciune și la utilizarea creditelor în alte scopuri. „În sarcina funcționarilor bancari, învinuiții Octavian Dospinescu, Manuela Comănescu, Roxana Ilaș, Mihaela Brăilă, Georgică Burghelea, Dobrița Armașu, Maria Cojocaru și Corfu Alecu, anchetatorii au reținut faptul că au acordat credite fără respectarea normelor bancare legale și nu au urmărit destinația acestora, din totalul de 191 miliarde lei, fiind restantă suma de peste 95 miliarde lei”, se mai menționează în comunicatul de presă al PNA.
Nume sonore printre învinuiții cercetați de PNA
Cîteva nume, cel puțin din rîndul administratorilor de firme pentru care s-a dispus urmărirea penală, sînt destul de cunoscute, fiind protagoniștii unor materiale jurnalistice de amploare, unele dintre ele chiar pe plan național, așa cum este cazul lui Nicușor Damian, patronul de la Tracorom, care a fost arestat recent în urma suprinderii lui într-un flagrant de dare de mită. Reamintim că în aceeași zi, 1 aprilie 2004, frații Damian, Nicușor și Valeriu (patronul firmei Helios, n.r.), precum și un alt om de afaceri, patronul de la Danilav, Daniel Pîrgaru, au încercat să mituiască un procuror al Serviciului special al PNA cu nu mai puțin de 200.000 de euro. Mita era menită să-l convingă pe procuror să renunțe la cercetările prea amănunțite privind implicarea firmelor Helios, Tracorom și Danilav în afacerile cu petrol. De asemenea, Nicușor Damian, în calitate de patron al firmei Tracorom, a mai fost arestat pe 25 februarie anul trecut, pentru evaziune fiscală în afacerile cu petrol. El a fost reținut de procurorii Secției de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea Supremă de Justiție în județul Prahova, acolo unde își derula o mare parte din afaceri. Damian a fost acuzat atunci de complicitate la săvîrșirea de infracțiuni de înșelăciune, precum și pentru înșelăciune privind calitatea mărfurilor. Odată cu el au mai fost trimiși în judecată încă opt inculpați, printre care și directoarea rafinăriei Astra Română din
Ploiești, Elena Marylene Botezatu, rafinăria prin intermediul căreia
și-au derulat afacerile și pe care au fraudat-o cu peste 100 de
miliarde de lei. Nicușor Damian a fost acuzat că în perioada martie
2000 – iunie 2001, în calitate de administrator al firmei Tracorom, a
comercializat produse petroliere de calitate inferioară la prețuri de
benzine superioare și a realizat venituri de zeci de miliarde de lei pe
care nu le-a evidențiat în contabilitate. În timpul procesului, care pentru o perioadă de cîteva luni s-a desfășurat în Bacău, Damian a fost apărat de avocatul Antonie Iorgovan. Apoi procesul a fost strămutat la cererea inculpaților în Brașov, iar judecătorii de aici au decis să soluționeze dosarul cu toți inculpații în stare de libertate.
Celelalte nume sonore din acest nou dosar al PNA sînt cele ale lui Eugen Melinte, fostul partener de afaceri a lui Gheorghe Haidău, patronul firmei Infobac și coacționar cu Melinte la firma Nutrivit din Buhuși. În vara anului 2002, Gheorghe Haidău a fost găsit spînzurat într-o cameră de hotel din București, iar în mașina sa, parcată în fața hotelului, s-au găsit 150.000 de euro. Tot de afacerile lui Gheorghe Haidău este legat și un alt nume din acesat dosar, cel al lui Gheorghe Strungariu, om de afaceri de pe plaiuri nemțene, cel care a garantat cu bilete la ordin sau CEC-uri creditel luate pe firma Nutrivit de aproape 70 de miliarde de lei. Biletele la ordin și CEC-urile nu au mai fost niciodată onorate, iar firma Nutrivit a intrat în colaps. La puțin timp după aceea, Ghgeorghe Haidău s-a spînzurat. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns