Dan POPA
O știre care a figurat în ultima vreme în presa de specialitate informatică și în revistele pentru utilizatori a fost oferta unei firme furnizoare de internet : se oferea un program accelerator pentru conexiunea internet. Știrea a dat naștere inlusiv la discuții, dintre care dialogul a doi redactori, Mirea Mihălică și Cătălin Constantin, apărut în revista la care lucrează domniile lor, mi-l amintesc și acum, la aproape o lună după publicare.
Despre ce era vorba? Pe computerul utilizatorului se instalează un program, numit client, care știe să transmită și să primească din internet date gata comprimate și să le redea, din mers, așa cum erau mai înainte. Prin compresie, cantitatea de date transmise se reduce, ele vor circula mai repede prin modemul dumneavoastră. Impresia este că legătura internet merge mai repede. De fapt, chiar merge, în general, mai repede, primiți același conținut în timp mai scurt, în majoritatea cazurilor.
Dar de unde ia datele comprimate? În domeniul, în rețeaua ofertantului se află un computer specializat, un server care cere el din internet datele dorite, le comprimă și le trimite clientului, respectiv computerului dumneavoastră. La nevoie îndeplinește și funcția de server proxy, stocând cele mai folosite date pentru a nu le mai cere iar și iar de la mare distanță.
Părea o idee nouă și deosebită. Vechiul modem ar fi mers mai bine. Dar, surpriză ! Pregătindu-mă să trimit la redacție articolul acesta despre accelerator, am remarcat că și vechiul meu modem merge mai bine, deși n-am nici pe departe programul accelerator respectiv. Care era misterul ? Ei bine, pentru a accesa internetul folosesc un computer cu sistemul de operare Linux. Acesta utilizează niște module de program destinate compresiei datelor (tehnic: BSD Compresion și/sau PPP Deflate). Rostul lor este exact același ca al acceleratorului din reclamă: să trimită și să primească, prin conexiunea internet, date comprimate. Ba chiar compresia e mai bună decît știu multe modemuri s-o facă. Partea frumoasă a poveștii e că spre deosebire de rețeaua Romtelecom (Easy Net-ul), care folosește niște rutere și dispozitive specializate, furnizorul de internet la care îmi făcusem abonament folosea tot Linux. Evident, dotat tot cu modulele de compresie. Așa că, într-o clipită, cele două computere, al furnizorului și al meu, s-au înțeles să folosească date comprimate pe legătura dintre ele. Curat accelerare ! Și perfect funcțională, de nu mi-a venit să cred că viteza maximă era de peste 3 ori mai mare ca înainte! Experimentînd, am constatat că pînă și un vechi modem lent (14400) a transferat date cu maxim 4.5K/sec, ceea ce m-a uimit. Mesajele de poștă electronică au fost transferate în calculatorul meu proporțional mai repede. Iar la nevoie, providerul își poate configura Linux-ul și ca proxy server, exact ca serverul din reclamă. Mi-am amintit, apoi, că aceleași module software pentru compresia datelor le folosisem cu ani în urmă și la alt loc de muncă, la legarea a două servere Linux.
Prima concluzie: ideea accelerării legăturii internet prin compresia datelor este, de fapt, o idee veche, cunoscută în lumea Linux-iștilor.
A doua concluzie: dacă vă merge lent legătura internet instalați pe computerul dumneavoastră și un Linux (că tot e aproape gratis, fiind „free software” și nu se cer licențe pentru el, fiind licențiat pentru utilizare publică, GPL). Linux-ul vede și partiția unui eventual Windows, deci puteți descărca date și programe și pentru Windows fără probleme. Mai trebuie doar să faceți un abonament internet la un provider (furnizor) care are Linux pe computerele cu care furnizează legături internet (mai exact, pe Dial-In Server). În ce mă privește, am găsit un asemenea provider în centrul orașului, pe lîngă cinema Central, dar sînt convins că există și alții, Linux fiind foarte răspîndit la furnizorii de internet. Impedimentele soluției: unii posesori de modemuri interne foarte ieftine (așa-zisele WinModem-uri), care merg doar sub Windows, vor constata că nu le merge modemul sub Linux. Ce să le fac dacă în locul unui modem extern au preferat o veritabilă jumătate de modem, un WinModem ieftin?
În realitate, cu această soluție de navigare pe internet bazată pe Linux și cu un modem extern obțineți, într-adevăr, performanță. Merită. Și puteți da la coș vechile WinModemuri ieftine sau cartelele de extensie interne. Chiar că n-are rost să le mai păstrați! Un modem lent sau un WinModem lent face pur și simplu pagubă, deoarece în România plătim pentru internet în general după numărul de ore, nu după volumul de date. Iar cu un modem intern sau WinModem plătim tot atât și navigăm mai puțin. În final, banii dați degeaba pe orele de internet vor valora mai mult ca un modem extern nou, pe care vă sfătuiesc să-l cumpărați de acum.
Cu ce e mai bună soluția Linux decît cea din reclamă? Pentru că furnizorul celebrului acelerator de care vorbeam la începutul articolului este unul singur și poate schimba cum vrea el prețurile. Dar provideri de internet cu Linux sînt mai mulți. De aceea cred că e de preferat „aceleratorul” Linux, adică Linux-ul. Navigare plăcută!
Lasă un răspuns