• susține deputatul Viorel Hrebenciuc, președintele PSD Bacău
Rafinăria Rafo Onești, aparținînd omului de afaceri Corneliu Iacobov, nu este în pericol să se închidă, chiar dacă, în acest moment, are datorii de peste 7.000 de miliarde de lei la bugetul statului. Președinte al PSD Bacău și unul dintre cei care l-a „lansat” pe Corneliu Iacobov în lumea afacerilor, deputatul Viorel Hrebenciuc a declarat, la sfîrșitul săptămînii trecute, la Bacău, că „nu există nici un risc ca Rafo să se închidă, cu atît mai mult cu cît rafinăria își plătește în acest moment datoriile curente”.
Problema închiderii Rafo și a efectelor pe care le-ar avea această decizie a fost ridicată în cursul săptămînii trecute de liderii de sindicat de pe Platforma petrochimică Borzești, din care fac parte combinatele Carom, Chimcomplex, rafinăria Rafo și firma UTON. Deși nimeni nu a amenințat pînă acum că activitatea rafinăriei s-ar putea opri, sindicaliștii au luat ei inițiativa și au pus pe tapet pericolul. Ei au amenințat că vor ieși în stradă, dacă vor rămîne fără locuri de muncă, și, mai mult, au ținut să puncteze că „orice atac la adresa lui Corneliu Iacobov este un atac la adresa rafinăriei”. Reprezentanții salariaților au spus că singura soluție ar fi ca statul să acorde subvenții care să acopere diferența dintre prețul real de producție al carburanților auto și tariful practicat la pompă, care este unul social.
Viorel Hrebenciuc spune că varianta propusă de sindicaliști este imposibil de pus în practică. „Subvenții în economia României nu mai pot exista. Este drept că prețul benzinei este unul social, dar statul nu poate suporta diferența. Este clar, însă, că, în timp, tariful va trebui reașezat și că, din 2007, prețul benzinei va crește”, a recunoscut Hrebenciuc. Și, chiar dacă starea economică precară a rafinăriei lui Iacobov este mai mult decît evidentă, mai ales din perspectiva datoriilor la bugetul statului, Viorel Hrebenciuc susține că situația nu ar fi atît de dramatică pe cît ar prezenta-o presa. Liderul pesedist sare în apărarea colegului de partid cu argumente financiare: de la privatizare, Rafo a plătit peste 10.000 de miliarde de lei la buget (și are datorii de 7.000 de miliarde de lei), iar din datoria inițială de 70 de milioane de dolari către Petrom ar fi fost achitate 34 de milioane de dolari. Viorel Hrebenciuc susține că funcționarea Rafo, chiar în aceste condiții, este preferabilă închiderii firmei. „Din punct de vedere al bugetului de stat, costurile sînt mai mici astăzi decît dacă Rafo ar fi închisă. Și am în vedere nu doar costurile sociale, ci și cheltuielile legate de conservarea unei rafinării”, a argumentat Hrebenciuc.
În Bacău, se zvonește, de cîteva săptămîni, că artizanul afacerii Rafo, Corneliu Iacobov, se pregătește să-și lichideze toate afacerile din România și să se retragă, cel puțin pe perioada campaniei electorale, într-o țară străină. În plus, se spune că PSD l-ar fi lăsat din brațe pe Iacobov, un argument în favoarea variantei fiind și recenta anchetă pornită de la Constanța, la Terminal Oil, în urma căreia s-a stabilit că Iacobov a introdus în țară, fără să plătească taxe vamale și TVA, aproximativ 700.000 de tone de țiței. Viorel Hrebenciuc neagă, însă, că patronul de la Rafo și-ar fi pierdut susținerea colegilor de partid. „PSD nu-l lasă din brațe pe Iacobov, de fapt, PSD nu lasă din brațe rafinăria. Economia românească nu permite să lași din brațe o rafinărie cum este Rafo. Se iau măsuri, specifice fiecărei situații în parte, pentru că sînt probleme și la Petromidia, și la Petrotel, și fiecare are specificul ei, nu doar Rafo are probleme”, a spus Hrebenciuc. El a declarat că nu știe în ce fază se află reeșalonarea datoriilor rafinăriei, pregătită de Guvern, despre care liderii de sindicat de pe Platformă au spus că este la un pas de aprobare. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns