• ne spune Dan Mitruț, un învățător băcăuan care îi inițiază pe amatori în observarea astronomică
Astronomii îmi dau dreptate. Dacă vrei să ajungi la stele, să vizitezi constelațiile, planetele, n-ai nevoie de nici un mijloc de deplasare modern. Am stat de vorbă cu un specialist în domeniu și m-am convins că așa este. Dan Remus Mitruț este un iubitor al cerului, al spiritului, al artei. Crede mai mult decît în orice în puterea binefăcătoare a tot ceea ce înseamnă astro. De la astre, la astropoezie și astrofolc. Dan Mitruț are 32 de ani și este vicepreședintele tehnic al „Societății Astronomice Române de Meteori”. El organizează și pregătește toate manifestările care au ca scop cercetarea în rîndul astronomilor amatori. Din 1993, societatea „Sarm” organizează școala astronomică de vară pentru astronomii amatori, sub titulatura „Perseide”. Această tabără are ca scop inițierea tinerilor în tehnici de observație astronomică, precum și specializarea celor avansați.
Cine n-a auzit de lunete sau telescoape? Acestea sînt instrumentele de care se folosesc membrii Organizației Internaționale de Observare a Meteorilor (IMO), din care face parte și Dan. Însă astronomia nu e singura pasiune a vieții lui. Spuneam că iubește arta în general. Un moment extraordinar pentru el l-a reprezentat proiectul internațional „Poezie pe piscuri”, organizat anul trecut, cînd scriitori din întreaga lume au recitat poezii, creații proprii. În timp ce alți colegi din Occident își citeau creațiile de pe Anzi, Dan, cățărat pe Moldoveanu, încălzea sufletele celor prezenți cu cîteva din cele mai reușite poezii proprii. Dan face și astrofolc, adică muzică pe teme astronomice. Are deja înregistrate un album și două videoclipuri. Și asta nu e tot în materie de talent. Grafician și sculptor deopotrivă, Dan a realizat de-a lungul timpului nenumărate creații, ce au obținut numeroase premii la concursurile naționale și internaționale în care au intrat. Una dintre sculpturi, de exemplu, reprezintă o eclipsă de lună mușcată de balauri.
Ca să vă convingeți de palmaresul săi impresionant, voi aminti doar că, în 1996, a obținut un premiu internațional pentru activitatea sa de observare. Din 1996 și pînă în 2003, el a obținut în fiecare an marele premiu al Festivalului Național de Cosmopoezie. Un alt premiu I i l-a adus revista „Rasalgethi”, premiu pentru cel mai bun autor și realizator de revistă. A adunat peste 70 premii, pentru poezie, muzică, astronomie, sculptură și grafică. Peste o sută de poezii i-au fost premiate. „Astronomia mă pasionează de cînd eram mic. Mi-amintesc și acum cum priveam de pe un cîmp cerul înstelat. L-am îndrăgit pe dată. Adevăratele pasiuni nu sînt întîmplătoare, apar de cînd te naști. E treaba ta dacă ții sau nu cont de ele”, mi-a spus de la început Dan Mitruț.
Cel mai mare vis al lui este ca „toți oamenii care-mi trec prin mînă să-și deschidă suficient inima, să vadă dincolo de astronomie, să cuprindă mesajul spiritual. Acest lucru depinde atît de cel care transmite mesajul, dar și de receptivitatea celui care primește”.
Dan este unul dintre oamenii care intră foarte ușor în legătură cu adolescenții, cu copii în general. Lucru explicabil, dacă ținem cont că este învățător la Liceul Sportiv din Bacău. Dan Mitruț îi sfătuiește pe toți astronomii amatori „să-și urmeze pasiunea cu seriozitate, să obțină cît mai multe rezultate pe plan observațional și să considere astronomia ca adevărată metodă de formare în viață”. Alături de două telescoape, o lunetă și altele de genul acesta, Dan se simte cel mai fericit om. „Privind cerul, te transformi. Dintr-o simplă joacă pot avea loc transformări lăuntrice care te pot marca toată viața, pe tine și pe cei din jurul tău”, este crezul lui Mitruț. (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns