Pentru al cincilea an consecutiv, scoala de dans “GCMC” din Onesti a cistigat festivalul de dans de la Sanremo, ocupind Locul I la sectiunea pentru dansuri moderne si contemporane, cu tabloul coregrafic “Dirty dancing”, din filmul cu acelasi nume, dans care a fost realizat in memoria actorului Patrick Swayze, decedat de curind. “GCMC” Onesti s-a calificat in finala de la Sanremo cu doua dansuri, la sectiunile pentru hip-hop si pentru dansuri moderne si contemporane, iar trupa cistigatoare, denumita “Symbol”, a fost alcatuita din 8 copii cu virstele cuprinse intre patru ani si jumatate (Miruna Hozit) si 9 ani, care au fost pregatiti de coregrafii Georgiana Crudu si Marius Crudu. “A fost foarte greu anul acesta, pentru ca majoritatea finalistilor au fost dansatori aproape profesionisti, cu virste cuprinse intre 15 si 19 ani, spre deosebire de copiii nostri, dintre care cel mai mare a avut 9 ani – ne-a povestit coregraful Marius Crudu, coordonatorul scolii onestene. Dar, in acest context, premiul obtinut ne-a bucurat si mai mult. Ca in fiecare an, noi ne-am dus acolo si ne-am facut treaba”. La manifestarea de la Sanremo, denumita “Festivalul mondial de creatie in scoli” si organizata sub egida GEF (Global Education Festival), se inscriu citeva sute de mii de scoli din toata lumea, in fiecare an, insa doar citeva se califica in finala, motiv pentru care locurile I sint echivalente cu titlurile de campioni mondiali. Festivalul de la Sanremo, editia pentru copii, include peste 30 de intreceri, iar cea rezervata dansatorilor se numeste “Festivalul international de dans pentru scoli”, la care competitia se desfasoara pe mai multe sectiuni. In 2006, 2007, 2008, 2009 si 2010, Scoala “GCMC” Onesti a cistigat mai multe sectiuni ale festivalului, pentru diferitele genuri de dansuri, la care a obtinut Premiul I, singurul acordat de organizatori, la nivel de sectiune. Onestenii au mai obtinut si un premiu de popularitate, care nu se acorda mereu si care este mai valoros decit Premiul I, fiind cistigat de cea mai buna trupa, din punct de vedere tehnic si artistic, dar care are si priza la public. Insa onestenii au obtinut un premiu si mai mare, trofeul “Delfinul de argint”, acordat pentru trupa care a fost cea mai buna, din punct de vedere tehnic si artistic, care a fost si favorita publicului, dar care se si suprapune cel mai bine cu scopurile festivalului de la Sanremo, cum ar fi promovarea pacii in lume, stimularea copiilor talentati si sprijinul celor defavorizati, popularizarea artei, culturii si educatiei etc. La Sanremo, “GCMC” detine si trei recorduri mondiale, pentru cel mai mare numar de dansatori prezenti pe scena in acelasi timp (86), pentru cele mai multe dansuri calificate in finala (5) si pentru cea mai mica dansatoare din concurs (patru ani si jumatate).
S-au pregatit intr-un restaurant
Dupa ce au pierdut sala de balet de la Casa de Cultura din Onesti, dansatorii de la “GCMC” s-au pregatit intr-un restaurant, pentru a putea participa la finala de anul acesta a festivalului de la Sanremo. Pentru antrenamente si repetitii, copiii au beneficiat de un spatiu din Restaurantul “Casa Romaneasca”, patronat de omul de afaceri Nelu Butucaru, iar pregatirile s-au desfasurat in prezenta clientilor din restaurant. “Nu au fost deranjati de prezenta noastra, ba chiar au fost incintati sa fie spectatorii nostri – ne-a spus coregraful Marius Crudu. Fiecare repetitie era ca si un spectacol propriu-zis, iar noi ne pregatim si acum la restaurant, fapt pentru care ii multumim domnului Butucaru”. “Ei au confirmat la Sanremo, iar eu o sa-i ajut in continuare cu spatiul si cu tot ce pot”, ne-a spus Nelu Butucaru, patronul Restaurantului “Casa Romaneasca”. La Sanremo, dansatorii de la “GCMC” au participat impreuna cu prescolarii de la Gradinita “Magnolia” din Onesti, coordonati de directoarea Lucretia Constantin si educatoarele Iulia Tora, Doru Monica si Emilia Chicos, care s-au calificat in finala altei intreceri din cadrul manifestarii, “Competitia internationala pentru creativitate, talent si ingeniozitate in scoala” sau “Secretele lui Da Vinci”. “Copiii de la gradinita nu au luat trofeul, dar au cistigat un premiu la fel de valoros, tinind cont ca a fost singura gradinita din concurs, iar adversarii au fost elevi de liceu – ne-a mai spus Marius Crudu. Au avut standul lor propriu, cu desene si afise ecologice, iar participarea lor la festival a fost una foarte reusita”. Prezenta dansatorilor onesteni la Sanremo a fost posibila si ca urmare a sprijinului acordat de Gheorghe Huluta, directorul Casei de Cultura din Bacau, si de Cosmin Curelea, primarul din comuna Casin. (George MARTIN)
dj liviu a zis
Tot respectu pt. Marius,Giorgiana si copiilor vostri.Felicitari si multumiri din partea Onestenilor domnului Butucaru pt. sprijinul acordat.
COSMIN a zis
da e adevarat sunteti cei mai tari damsatoti cine se pune cu moi trupa de dansuri tudoreanu aha aha –
COSMIN FLINTOACA a zis
GCMC. GCMC CEI MAI TARI DANSATORI AI LUMI