• din 25 septembrie, Centrul de cultură a sfeclei de zahăr Bacău deschide bazele de preluare din județele arondate • fabrica de zahăr începe prelucrarea sfeclei pe 10 octombrie
Campania de prelucrare a sfeclei de zahăr începe, în acest an, sub auspicii mai bune decît anul trecut – a declarat la sfîrșitul săptămînii trecute, Laurențiu Ene, directorul general al fabricii Danubiana Roman – componentă a concernului Agrana, care prelucrează și sfecla recoltată din județul Bacău. Producția de sfeclă mai mare, dar și încurajarea cultivatorilor, din partea statului român, prin noi subvenții, au fost principalele argumente care au stat la baza acestei declarații, făcută la simpozionul de prezentare a unor loturi demonstrative organizate la ferma „Trei Brazi” din Zănești – Neamț de cunoscutul producător de semințe selecționate de sfeclă de zahăr, concernul KWS. La simpozion au participat, pe lîngă reprezentanți ai acestei firme, ai fabricii de zahăr Danubiana și ai concernului Agrana, și președintele Patronatului Zahărului din Republica Moldova, Anatolie Munteanu, și reprezentantul nou înființatei firme KWS România Semințe, Sorin Oțelea. Din județul Bacău au venit trei dintre cei mai cunoscuți cultivatori de sfeclă, Viorel Alistar, directorul Oficiului Județean de Consultanță Agricolă, care cultivă sfeclă de zahăr în zonele Tamași și Răcătău, Viorica Marcu, primarul comunei Traian, și Gheorghe Eșanu, de la Centrul agricol al acestei comune, de asemenea cultivatori de sfeclă, în asociație, în zona Traian. A mai fost prezent reprezentantul societății Sofert Bacău, principalul partener al cultivatorilor de sfeclă afiliați la fabrica Danubiana, pentru producția de îngrășăminte chimice.
Firma KWS – a spus reprezentantul ei pentru Centrul și Vestul României, Jancso Emod – a realizat acum cîțiva ani un nou centru de cercetare în domeniul semințelor de sfeclă, unde se produc anual 1,5 milioane de unități germinative. Pentru anul viitor, au fost prezentate șapte noi soiuri de semințe de sfeclă (Gina, Ramona, Kassandra, Evelina, Leila, Bianca și Lena), cu o productivitate mai ridicată și un conținut mai mare de zahăr.
Începe campania de prelucrare la Danubiana
Centrul de cultură a sfeclei de zahăr Bacău deschide, cu începere de miercuri, 25 septembrie, bazele de recepție organizate în județele arondate. De la 1 octombrie – am aflat de la șeful Centrului, inginerul Vasile Pintilescu – poate începe și recoltatul sfeclei de zahăr, iar de pe 10 octombrie fabrica din Roman va începe prelucrarea propriu-zisă. „Va fi o campanie de prelucrare organizată mai riguros – a precizat Vasile Pintilescu. În acest an, concepția este ca sfecla să stea mai puțin în depozitele fabricii, motiv pentru care aprovizionarea va fi făcută ritmic”. Agrana – a spus și directorul cu probleme agricole ale concerului Agrana Romania, Ioan Puiu – a contractat pentru această campanie de prelucrare 12.000 de hectare de sfeclă, în Moldova și chiar în sudul țării. Este cea mai mare suprafață cultivată unitar în România, ca și în anul 2001. Cea mai mare parte din cultură se află în jurul fabricii, inclusiv în județul Bacău. „Așteptăm cu 40% mai multă sfeclă decît am avut anul trecut – a precizat Ioan Puiu. Am remarcat un interes sporit al cultivatorilor în acest an pentru această cultură, iar unii dintre ei vor cîștiga foarte bine. Sînt producții de 50 – 60 de tone la hectar, ceea ce aduce beneficii mai mari decît la oricare altă cultură agricolă”. Pentru anul agricol care abia a început, planul Agrana se dovedește mai ambițios. Agrana România a început deja precontractarea culturilor viitoare și a încheiat precontracte pentru 5.000 de hectare.
KWS rămîne principalul partener pentru semințe
Firma germană specializată în ameliorarea de semințe de sfeclă de zahăr, porumb, floarea soarelui și rapiță, KWS, oferă a treia parte din sămînța ameliorată care se pune anual în brazdă în întreaga lume. Societatea KWS a fost înființată acum 137 de ani de două familii din Germania și acum este prezentă în 160 de țări. Scopul lor era ca toți cultivatorii să ajungă la soiuri cu mult zahăr, iar firma și-a păstrat identitatea acestui scop și astăzi. KWS este o societate pe acțiuni, dintre care 50% aparțin famililor fondatoare. Ea este singura din Europa ca firmă de ameliorare privată. Fiecare a treia sămînță de sfeclă de zahăr semănată, în lume, este ameliorată de KWS. Intrarea firmei în Europa de Est s-a făcut în perioada 1907 – 1908, în Ucraina, cu firme pe care le are și astăzi. În 1928, a apărut prima firmă KWS în Ungaria, care a funcționat pînă în 1945 și reînființată din 1970. Firma KWS este prezentă astăzi, în lume,
ori în procese de ameliorare ori cu loturi demonstrative. KWS
ameliorează acum și porumb, floarea soarelui, cereale și legume. (Petru DONE)
Lasă un răspuns