Într-un articol publicat în urmă cu doi ani și intitulat „Municipiu sau republică” făceam referiri la felul cum se înțeleg și se respectă legile în Moinești. Spuneam, printre altele, că la venirea mea în această urbe în urmă cu mulți ani, mi s-a atras atenția de către un bun amic din Bacău că mă voi duce nu în raionul Moinești (cum era pe atunci), ci în Republica Moinești, deoarece autoritățile locale se călăuzesc mai mult după legile care și le fac singuri, după ureche și bunul lor plac. Atunci, în naivitatea mea, am crezut că exagerează, iar eventualelor piedici, inerente în orice activitate, le voi putea face față cu sprijinul celor îndrituiți să le apere. Așa credeam pe-atunci, fiindcă eram la vîrsta cînd ți se pare că tot ce zboară se mănîncă, iar dreptatea și adevărul sînt ca niște fructe la îndemîna oricui. Cît de mult m-am înșelat aveam s-o aflu mai tîrziu. Pe parcursul anilor m-am convins cu prisosință că amicul meu, cu „antenele” lui de fin observator, a avut multă dreptate. Anii au trecut, noi am îmbătrînit și, spre surprinderea mea (și-a multor altora), văd că istoria se repetă.
În toată țara, cei care locuiesc la blocuri plătesc cheltuielile de întreținere la asociațiile de care aparțin, în urma facturilor emise de furnizorii de servicii. Ei bine, la noi „strategii” Consiliului Local, sub umbrelele autonomiei locale (prost înțelese), au decis – prin Hotărîrea nr. 9 din 28 februarie 2002 ca, din 1 martie 2002, toate serviciile SC Prest – Serv Moinești să fie încasate direct de aceasta, fără ca facturile să mai treacă prin furcile caudine ale asociațiilor, care, deseori, se opun (atunci cînd e cazul) față de majorările nejustificate și ilegale, ce duc la umflarea artificială a costurilor de întreținere, și așa destul de greu (dacă nu chiar imposibil) de plătit. Totul a pornit de la refuzul asociațiilor de a accepta la plată (atenție!): APĂ DE ADAOS!… Ați mai auzit așa ceva?… Și asta chiar în perioada în care ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu, a interzis tuturor furnizorilor de apă să mai adauge acel 18% pentru pierderi. Adevărul este că în urma contorizării consumului de apă prin montarea de apometre în apartamente, cantitatea de apă facturată s-a diminuat considerabil, iar furnizorul a intrat în panică văzînd că nu-i mai iese pasența la salarii și a cerut să fie salvat de Doamna Primărie prin consilierii săi (din care unii sînt și consilierii furnizorului), iar primarul Vasile Ailincăi și-a dat acordul. Și uite-așa s-a ajuns la decizia de mai sus, care se menține și-n ziua de astăzi.
Menționez că la ședința respectivă, cînd s-a luat această decizize, nu au fost convocați și președinții de asociații spre a-și susține punctul lor de vedere. Totul s-a făcut în cea mai desăvîrșită discreție. De ce oare?… În urma acestei decizii, asociațiile au depus contestație la Contenciosul Administrativ de pe lîngă Prefectura județului Bacău, dar fără rezultatul scontat. Așa că unele familii care nu și-au pus apometre au de plătit cîte 30-40 mc de apă de persoană, la 7.500 de lei pe metrul cub. Vă veți speria cît au de plată familiile formate din 4-5 persoane!
Concluzia care se desprinde din toată afacere este aceea că a primat interesul pentru SC Prest – Serv Moinești, care este subordonată Primăriei, și se dorește desființarea asociațiilor de proprietari, care mai încasează de la oameni doar contravaloarea luminii de pe casa scărilor și contribuțiile salariale pentru femeile de serviciu. Dreptatea și adevărul au ajuns să fie iarăși apanajul celor care au pîinea și cuțitul în mînă, iar noi trăim aceeași dilemă: istoria se repetă la Moinești. (Aurel BERARU)
Lasă un răspuns