• sînt suficiente firme din județ care datorează sume modice statului, însă instituțiile de control nu le trimit înștiințări de plată, fiindcă ar cheltui mai mult cu hîrtiile decît debitul existent
Nu doar firmele foarte mari din județ au datori la bugetul asigurărilor sociale de stat. La Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău sînt înregistrați și debitori cu sume derizorii. Cea mai mică sumă pe care un angajator o datorează statului este nici mai mult nici mai puțin de șapte lei. Instituția băcăuană nu a trimis înștiințare de plată acestor debitori și nici nu a început demersurile de recuperare a a banilor. La Casa de Pensii figurează peste 300 de societăți care au debite cuprinse între cîțiva lei și un milion și ceva de lei. „Instituția noastră trimite înștiințări la plată doar în momentul în care debitele sînt de două milioane de lei. Pentru debite mici nu începem urmărirea în vederea recuperării banilor, pentru că am cheltui mai mult decît valoarea debitului. Dacă în a doua lună de la constatarea unui debit foarte mic patronul nu plătește și depășește ca valoare datoria de două milioane de lei, atunci trimitem înștiințare de plată. În funcție de reacția lui, continuăm sau nu procedura de recuperare a debitului”, ne-a declarat Daniela Adjudeanu, purtător de cuvînt la CJP Bacău. Debitele de cîțiva lei sînt diferențe rezultate între ceea ce a virat societatea și ceea ce a calculat programul Casei de Pensii din declarația nominală lunară privind evidența salariaților. Patronii au obligația să depună lunar această situație, iar debitul se crează datorită diferenței între ceea ce se află pe statul de plată și suma efectivă achitată pentru angajați de patron.
La agenția Județeană pentru Ocuparea forței de Muncă (AJOFM) din Bacău, cel mai mic debit este de 5.000 de lei. În evidența instituției sînt 324 de firme care au debite între 5.000 de lei și 500.000 de lei, suma maximă admisă pentru a nu se trimite înștiințări la plată. „Somațiile și popririle se transmit de la sume ce depășesc un milion de lei. Pentru a iniția procedura de executare silită a patronilor cu datorii foarte mici am cheltui cam 200.000 de lei pentru fiecare, sumă care nu se justifică dat fiind debitul mai mic decît aceasta”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău. De obicei, micile restanțe la fondul de șomaj și pensii sînt achitate de patroni cu o lună întîrziere și de aceea acestea nu se adună. (Claudiu TĂĂNSESCU)
Lasă un răspuns