• numeroase firme băcăuane au acumulat datorii de miliarde la bugetul alocat pensiilor, asistenței medicale și șomajului • ele pun astfel în pericol pensiile, șomajul și alte drepturi legale ale salariaților
Zeci de firme din județ și-au început acest trimestru cu datorii de sute de miliarde la bugetele asigurărilor pentru pensii, sănătate și șomaj. „Numai marii contribuabili din zonă datorează la buget mai mult de 660 de miliarde de lei”, se arată într-un raport de la sfîrșitul lunii martie, publicat pe internet de Direcția Generală a Finanțelor Publice din Bacău. Din păcate, afectate de acest aspect ar putea fi mai ales persoanele care lucrează la agenții economici debitori și care n-au nici o vină pentru sumele nedepuse la timp. Deoarece angajatorul a întîrziat mult cu plata la asigurările de stat, oamenii riscă să rămînă fără pensie, la atingerea vîrstei legale, fără șomaj, dacă sînt disponibilizați, sau fără alte beneficii la care legea le dă dreptul, precum concediile plătite, biletele de tratament cu reducere ori indemnizațiile pentru naștere și creșterea copilului mic.
Astfel, principalele debite acumulate la CAS de societățile băcăuane în această primăvară aparțineau SC Chimcomplex SA (118 miliarde de lei), SC Carom SA (96 miliarde) și SC Agricola Internațional SA (62 miliarde). Numeroase alte firme din municipiul nostru, contribuabili mici și mijlocii, datorau și ele în total 82 de miliarde la acest buget, cele mai mari sume fiind restante la SC Grandi Firme SRL (12 miliarde) și SC Moldotex Invest SA (5,5 miliarde).
Cît privește asigurările de sănătate, SC Agricola Internațional SA deține recordul la datorii, cu 22 de miliarde, urmată de firme mici și mijlocii din Bacău cu datorii de peste 15 miliarde, cel mai mult avînd tot SC Grandi Firme SRL (5,5 miliarde).
În fine, «găurile» cauzate de agenții economici în bugetul asigurărilor de șomaj sînt în principal opera SC Chimcomplex SA (22 miliarde), ca și a altor societăți mici și mijlocii din zonă.
Interesant e însă faptul că în unele din aceste cazuri, datoria și-așa uriașă acumulată de angajator mai este «îngrășată» prin debite produse de contribuții individuale neplătite ale asiguraților, care se ridică la 11 miliarde pentru CAS în cazul Chimcomplex sau 4,5 miliarde pentru sănătate în cazul Grandi Firme SRL.
Pentru ca agenții economici în cauză să înceapă să plătească banii datorați statului și pentru a le fi protejate interesele angajaților, în cazul tuturor debitorilor au fost inițiate proceduri de executare silită sau de acordare a unor înlesniri la plată. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns