• 51 dintre ascociațiile racordate la SC CET SA și 33 din cele racordate la SC Termloc SA au debite mai mari de un miliard de lei • alimentarea cu agent termic în iarna următoare este pusă în pericol de debitele de sute de miliarde de lei ale asociațiilor de locatari
Facturile pe care furnizorii de agent termic din municipiul Bacău le au de recuperat de la agenți economici și populație rămîn, de cîteva luni, cam la aceleași valori care au fost înregistrate la ieșirea din iarnă. Ritmul extrem de redus al încasărilor nu reușește să acopere nici măcar valoarea facturilor din luna curentă. Dacă la sfîrșitul lunii martie, SC CET SA mai avea de recuperat aproximativ aproximativ 86 de miliarde de lei de la populație și 20 de miliarde de la agenții economici, după mai bine de două luni, valoarea facturilor restante însumează un total de 106 miliarde de lei. Situația se prezintă relativ similar și în ceea ce privește SC Termloc SA, care avea de recuperat la sfîrșitul lunii martie 73,8 miliarde de lei de la populație, zece miliarde de lei de la agenții economici și mai bine de 30 de miliarde de lei în contul subvenției pentru căldură din iarna trecută. La această oră, suma datoriilor pe care Termloc le are de recuperat de la populație, agenți economici și subvențiile din iarna trecută se ridică la aproximativ 107 miliarde de lei.
Îngrijorați că nu mai pot controla ritmul extrem de lent al încasărilor în contul facturilor la întreținere din iarna trecută, cîțiva reprezentanți ai Ascociației 116 din cartierul Nord s-au prezentat, la începutul săptămînii, la audiențele ținute de viceprimarul Laurian Lucaș pentru a-i cere sprijinul. Datoriile acestei asociații se ridică acum la mai bine de 1,6 miliarde de lei. „Sînt 493 de apartamente incluse în această asociație și aproape jumătate dintre ele beneficiază de ajutoarele pentru căldură. Puterea economică a celor din cadrul asociației este extrem de scăzută și este foate greu să îi convingem pe oameni să își achite datoriile la întreținere”, spune Ciprian Părinceanu, președintele Asociației 116. Viceprimarul Laurian Lucaș le-a recomadat să încerce să fragmenteze asociația în alte cîteva asociații mai mici. „O asociație cu mai puțini locatari poate fi mai bine gestionată. În definitiv, o asociație de proprietari este o firmă care, dacă este bine administrată, poate aduce și profit”, a precizat Laurian Lucaș.
Cazul Asociației 116 nu este, însă, singular. Din cele 180 de asociații de proprietari și locatari înregistrate pînă acum în Bacău, pot fi numărate pe degete asociațiile care au ajuns la zi cu plata facturilor de întreținere. În cele mai multe cazuri, asocițiile de locatari mai au de achitat către furnizorii de agent termic sute de milioane sau chiar miliarde de lei. „Sînt ascociații de locatari care înregistrează o vechime a debitelor chiar și de trei ani, cum este cazul asociațiilor de locatari nr. 39 și 49, care mai au de achitat, încă din anul 2000, 1,717 miliarde, respectiv 31,4 milioane de lei”, ne-a declarat Dumitru Crîșmaru, directorul general al SC Termloc SA. În topul asociațiilor racordate la sistemul de distribuție al Termloc înregistrate cu mari debite se află Asociația de Locatari nr. 83, care, la începutul lunii iunie, mai avea de achitat un debit de 2,3 miliarde de lei, Asociația de Locatari nr. 42, cu facturi neachitate în valoare totală de 2,1 miliarde de lei, Asociația de Locatari nr. 40, cu o datorie de 2.03 miliarde de lei și Asociația de Locatari nr. 57, cu un debit de 1,78 de miliarde de lei. O datorie de 1,71 miliarde de lei mai avea de achitat Asociația de Locatari nr. 39, 1,66 de miliarde de lei – Asociația de locatari nr. 27, 1,59 de miliarde de lei – Asociația de Proprietari nr. 100 A Prieteniei, 1,53 de miliarde de lei – Asociația de Proprietari nr. 67, 1,49 de miliarde de lei – Asociația de Proprietari nr. 65, 1,45 de miliarde de lei – Asociația de Proprietari nr. 103, 1,42 de miliarde de lei – Asociația de Locatari nr. 96 și 1,39 de miliarde de lei – Asociația de Locatari nr. 6.
O situație cu mult mai gravă este întîlnită în cazul asociațiilor racordate la sistemul de distribuție al SC CET SA. „Îmi vine mai ușor să număr asociațiile cu datorii mai mici de un miliard de lei. Și asta pentru că 12 din totalul celor 90 de asociații racordate la sistemul de distribuție al unității au datorii de peste două miliarde de lei, iar 39 au datorii mai mari de un miliard de lei. Multe din aceste debite sînt neachitate încă din anul 2000”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul general la SC CET SA. Printre asociațiile de proprietari sau de locatari care primesc agent termic de la SC CET SA cu datorii mai mari de două miliarde de lei se află asociațiile nr. 23, cu 2,1 miliarde de lei, Asiociația 50, cu 2,4 miliarde, Asociația 64, cu 2,07 miliarde, Asociația 71, cu 2,9 miliarde, Asociația 72, cu 2,04 miliarde, Asociația 77, cu 2,04 miliarde, Asociația 79, cu 2,4 miliarde, Asociația 85, cu 2,3 miliarde, Asociația 86, cu 2,3 miliarde, Asociația 88, cu 2,1 miliarde, Asociația 89, cu 2,1 miliarde, Asociația 112, cu 2,2 miliarde, Asociația 114, cu 2,07 miliarde și Asociația 115, cu 2,2 miliarde de lei.
Dacă în perioada de iarnă furnizorii mai puteau amenința asociațiile de locatari cu debranșarea de la rețeaua de alimentare cu agent termic pentru recuperarea debitelor, sînt puține șanse ca acum, după încălzirea vremii, să se înregistreze încasări semnificative la plata cheltuielilor de întreținere. „Dacă nu plătesc, pot să își ia adio de la apa caldă. Tot la fel se va întîmpla și cu căldura pentru lunile din iarna următoare. Este singurul mod de a-i convinge pe oameni că agentul termic este un bun care odată consumat trebuie plătit”, a avertizat vioceprimarul Laurian Lucaș. Rămîne de văzut la ce măsuri de constrîngere va apela pe viitor și SC Termloc Sa pentru recuperarea debitelor restante. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns