• prima emisiune de obligațiuni lansată de municipiul Bacău a contribuit la renovarea Teatrului „Bacovia”
În luna mai a acestui an, Primăria Bacău a înapoiat prima rată din împrumutul antamat prin lansarea primei emisii de obligațiuni a municipalității băcăuane. S-au obținut prin acest procedeu 35 de miliarde de lei, adică aproximativ un milion de dolari, bani care au fost detinați inițial consolidării, amenajării și modernizării clădirii Teatrului Municipal „George Bacovia”. Intermediarul emisiunii a fost BCR Securities, societatea de intermediere a valorilor mobiliare de pe lîngă Banca Comercială Română.
Ce sînt obligațiunile municipale?
Obligațiunile municipale sînt valori mobiliare emise în formă dematerializată deocamdată, prin a căror vînzare consiliul local poate obține bani de la cetățeni (fie ai localității, fie din alte părți) sau de la instituțiile de plasament financiar, în vederea realizării unor obiective edilitare: renovarea unor clădiri de interes public, reparații la poduri și pasaje, reabilitarea rețelelelor de apă, de canalizare etc. În speță, este vorba de un împrumut al municipalității în scopurile amintite. Spunem că obligațiunile sînt în formă dematerializată, pentru că la noi este vorba de o evidențiere într-un cont, iar deținătorul primește doar un extras, care certifică posesia lor. În țările cu piețe de capital consolidate există și obligațiuni în formă materializată, deci cumpărătorul primește chiar hîrtia de valoare – nominală sau la purtător – care poate fi negociată direct și transformată în bani. Obligațiunile românești se pot tranzacționa și ele pe piața de capital, adică în Bursa de Valori. Dar, pînă acum, cei care le dețin preferă să le păstreze.
Un astfel de împrumut are avantaje pentru ambele părți. Municipalitatea obține banii necesari pentru diverse lucrări, fără a apela la bănci. Cei care vor cumpăra aceste valori mobiliare vor beneficia de o dobîndă mai mare decît la depozitele bancare sau la certificatele de trezorerie. Precizăm că obligațiunile sînt garantate cu veniturile proprii ale bugetului local.
Iată și un exemplu privind evoluția obligațiunilor. Un investitor cumpără o obligațiune de 1.000.000 de lei. La 22 mai 2003 el va primi prima rată a împrumutului, 200.000 de lei, plus dobînda aferentă, de 23%, aplicată la cele șase luni scurse, adică 115.000 de lei, în total 315.000 de lei. La al doilea termen, dobînda calculată ar fi, să zicem de 22%. investitorul pomeni va primi alte 200.000 de lei, rata împrumutului, plus dobînda aplicată la 800.000 de lei (valoarea nominală de atunci), a care se aplică dobînda de 22% calculată tot pentru șase luni, adică 88.000 de lei, în total 288.000 de lei. După cum se poate observa, dobînda scade pe măsură ce emitentul returnează împrumutul.
Primăria a garantat împrumutul prin întreaga putere fiscală și de impozitare pe care o are. Emitentul obligațiunilor garantează plata dobînzilor și rambursarea împrumutului principal la termenele scadente cu întreag sa putere fiscală și de impozitare.
Lasă un răspuns