• după ce au stabilit în contractul cadru pe 2003 că farmaciile care eliberează compensate și gratuite trebuie să respecte criterii foarte drastice, reprezentanții Casei Naționale au mai renunțat la o parte dintre impuneri • din cauza condițiilor impuse la început farmaciilor, 17 astfel de unități din Bacău nu au mai prins anul acesta contracte de finanțare
De două zile, condițiile de încheiere ale contractelor între Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) și farmacii s-au schimbat. Asta după ce, luna trecută, normele Casei Naționale vizavi de aceleași contracte au tăiat în carne vie printre proprietarii de farmacii. Încheiate abia în luna martie, contractele pe acest an ale farmaciilor au ținut cont de o formulă de calcul restrictivă, care depindea covîrșitor de valoarea impozitelor plătite de farmaciști în cursul anului 2002. În baza acestei formule de calcul, din cele 82 de farmacii din județ care au eliberat medicamente compensate și gratuite anul trecut, acum au rămas în contract cu CAS doar 65 de astfel de unități. Cele 17 farmacii cărora noile condiții le-au blocat posibilitatea să mai elibereze bolnavilor rețete compensate și gratuite funcționează în acest moment numai pe bază de vînzări. Condițiile impuse la sînge la semnarea contractelor au creat în județul Bacău chiar situații extreme. Populația din două orașe ale județului, Slănic Moldova și Dărmănești, trebuie să plece cu rețetele compensate și gratuite în alte localități, întrucît la ei acasă nici o farmacie nu a mai prins contract cu CAS și, deci, nu le poate elibera medicamente decît contra cost.
În urmă cu două zile, așadar, condițiile impuse farmaciilor la contractare au fost modificate, motiv pentru care actele abia semnate vor fi luate din nou la verificat. „Modificările impuse zilele acestea la modul de contractare cu farmaciile sînt mai puțin restrictive decît primele. În aceste condiții, există șanse ca cele 17 farmacii care nu mai au contract cu noi să revină în sistem la prima rectificare de buget. În iunie sau iulie, cele 60 de miliarde de lei reținute din finanțarea județului nostru de Casa Națională ne vor fi returnate. Din acești bani, 40 de miliarde de lei sînt numai pentru medicamente compensate și gratuite. Atunci vom putea să revenim asupra contractelor încheiate și farmaciilor care nu au contract acum să le fie repartizate fonduri”, ne-a declarat Dan Stoica, director de Contractări al CAS. Pînă în vară, cînd prima rectificare de buget va veni la Bacău, locuitorii din Slănic Moldova și Dărmănești vor fi nevoiți să mai facă naveta la Onești, Comănești și Tîrgu-Ocna pentru rețete compensate și gratuite. Pentru ei, modificările recente făcute de Casa Națională nu au deocamdată nici un efect. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns