Pentru prima oara in istorie, judetul Bacau este inclus intr-o titulatura religioasa oficiala. Incepind de ieri, Episcopia Romanului a devenit Arhiepiscopia Romanului si a Bacaului. Ridicarea in rang, hotarita de Sfintul Sinod al BOR la 19 iunie 209, la insistentele temeinic justificate din ultimii ani, facute in mod deosebit de PS Ioachim Bacauanul, a avut loc la Catedrala Episcopala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, duminica 13 septembrie, dupa slujba Sfintei Liturghii pe care a oficiat-o PF Patriarh Daniel, alaturi de 15 mitropoliti si episcopi, in fata a numerosi preoti si credinciosi din Roman, Bacau, Onesti, Moinesti si alte zone ale eparhiei, care au tinut sa fie prezenti la acest moment unic. La slujba religioasa de la Roman, pe linga autoritati locale si judetene, oameni politici sau simpli credinciosi, a fost prezent si Traian Basescu, presedintele Romaniei, care, printre multime, a asistat la ultima parte a Sf. Liturghii.
In cuvintul rostit cu acest prilej, Patriarhul Daniel a vorbit multimii despre motivele acestei decizii istorice a Sfintul Sinod al BOR, mentionind, printre altele, faptul ca „dintotdeauna Bacaul a apartinut jurisdictional si canonic de eparhia Romanului”. Tomosul sinodul de ridicare in rang a fost citit de catre IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La final, PF Daniel a inminat insemnele episcopale PS Ioachim Bacauanul, care este de acum inainte episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. La rindul sau, PS Ioachim Bacauanul a oferit in dar Preafericitului Daniel o icoana reprezentind-o pe Sf. Cuv. Parascheva, pe tron, asa cum apare ea pe infatisata in catedrala din Roman. Soborul de ierarhi s-a deplasat apoi la palatal Episcopal, unde Patriarhul Daniel a oferit IPS Eftimie, insemnele speciale al rangului de arhiepiscop. Dupa impresionantul moment istoric si religios, patriarhul Daniel alaturi de IPS Mitropolit Teofan si alti ierarhi, au poposit pentru un ceas la Bacau, la catedrala „Inaltarea Domnului”, pentru a vizita santierul „celei mai mari catedrale in constructie din Europa rasariteana”, dupa cum a precizat PF Daniel. Aici, pe linga preotii din toate partile judetul Bacau, intiistatatorul BOR a fost intimpinat de Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, si primarul Romeo Stavarache. Dupa o rugaciune de multumire adusa Bunului Dumnezeu si cuvintul de bun venit rostit de PS Ioachim Bacauanul, patriarhului i-a fost de catre Dragos Benea, titlul de cetatean de onoare al judetului Bacau, alaturi de un munte de sare, in miniatura, „un simbol hieraldic foarte vechi al Bacaului”, dupa cum a mentionat presedintel CJ. Incintat de cadoul primit, PF Daniel a daruit altarului catedralei din Bacau o cruce, o Biblie si un sinaxar al Sfintilor Capadocieni. „Faptul ca Dumnezeu ne cheama sa ridicam o biserica este o binecuvintare. Si, daca o biserica in construtie este un dar al oamenilor pentru Dumnezeu, dupa sfintire, aceasta devine un dar al lui Dumnezeu pentru oameni”, avea sa precizeze Patriarhul Daniel. Dupa o slujba speciala la mormintul PS Ioachim Vasluianul, depus in cripta de la demisolul catedralei, soborul de ierarhi a plecat sa viziteze santierul catedrelei din Bacau. Dupa binecuvintarile patriarhale oferite miilor de credinciosi, PF Daniel a plecat la Bucuresti, lasind in sufletele oamenilor amintirea prezentei primului patriarh al Romaniei mileniului III, care a vizitat orasul in care se construieste cea mai impresionanta scara catre cer. (Constantin GHERASIM)
Patriarhul Daniel si-a primit titlul de cetatean de onoare al judetului
Preafericitul Patriarh Daniel a primit ieri si titlul de cetatean de onoare al judetului Bacau. Momentul a avut loc la Catedrala „Inaltarea Domnului”. Consilierii judeteni au aprobat acordarea distinctiei inca de la sfirsitul lunii august si au asteptat evenimentele din acest week-end pentru a-l recompensa pe Preafericitul Parinte. Motivatia a fost data de ridicarea Bacaului la rang de Arhiepiscopie alaturi de Roman, precum si numeroasele actiuni caritabile, culturale si de sustinere a constructiei de biserici din judetul nostru, initiate de patriarh. (Claudiu TANASESCU)
Anonim a zis
Cei din poza sunt „credinciosii lui dragos benea”?! Nu ii deranjeaza mastodontul care umbreste catedrala?! Ma intreb daca a fost consultata si nicoleta bichescu, creatoarea celor „13 legende” atunci cand benea a botezat „asezamintele sale de cultura”, cu nume pur romanesti, „AMARANTE” SAU „BUENA VISTA”!!
dany a zis
de cand se chinui la terminarea catedralei..eram prin generala !!! am inteles k e gata in proportie de 85% catedrala !!! ar fi frumos daca sar misca putin mai repede !!
Valeria Catana a zis
Poate era gata Catedrala din Bacau pana acum , daca ar fi fost la mijloc banii…… Vedeti prea bine ca bani nu sunt……
Si la Moinesti este inceputa constructia unei Catedrale, dar din lipsa de bani lucrarile stau mult pe loc…..
Anonim a zis
Dany, s-a facut o confuzie, 85% e stadiul in care se afla buena vista dar fiind aceeasi „actionari” se mai fac confuzii!
vox populi a zis
Romania nu duce lipsa de biserici,..dimpotriva ,numai ca au devenit fabrici de bani pentru o institutie independenta si necontrolabila.Uitativa la poza,..cu turma de taietori de frunza la caini si cu salarii grase din banii publici.Cu ce ne incalzeste pe noi,titlul dat de Daniel Ciubotea si cu ce sant ajutati saracii din Bacau daca se mai inalta inca o biserica?Cati batrani nu au ce manca si cati copii nu au cu ce se imbraca in prag de an scolar?Astea ar trebui sa-i preocupe pe hienele in sutane si nu mantuire contra cost..(eventual in valuta).
andrei a zis
Pai ce va mirati , nici Sagrada Familia nu e gata si se chinuie spaniolii de atita timp si au terment de finalizare in 2012!
Anonim a zis
Pai tu Andrei, compari aceasta cladire in stil vetust ( vechi, perimat ) proiectata de Vanel-Exim.Srl ( o firma de doi lei ) cu o mandrie arhitecturala a lumii, precum Sagrada Familia, proiectata de marele arhitect Antoni Gaudi ce a lasat Barcelonei niste repere arhitecturale de o mare valoare ?
Sagrada Familia, Notre Dame, etc sunt unice iar o biserica monstruoasa ca cea din Bacau se poate face oriunde. Si a noastra va fi un simbol local, un simbol al banilor irositi si pe de alta parte o marturie a influentei biserii in stat si asupra populatie, nu in ultmul rand o marturie a profitabilitatii constructiei unor astfel de „lacase de cult”.
Se pare ca religia mereu costa mult !
sorin a zis
Mai anonimilor, mai bine faceti liniste in sala de mese, ca si asa faceti umbra pamantului degeaba. In primul rand comparati mere cu pere. Ce are a face stilul arhitectural al bisericilor romano-catolice cu cel al bisericilor ortodoxe? Si de unde asta cu salarii grase in buzunarele preotilor? Voi ati vazut grila de salarizare asta noua? Ce vi se pare asa de gras acolo? Va este ciuda de prosperitatea lor? Cine nu va lasa sa fiti si voi la fel? Dar voi abia ati terminat 10 clase si acum veniti sa criticati pe unii care au petrecut mult timp pe bancile scolii. Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia.
Anonim a zis
Draga Sorin,
De asta rad ardelenii ( si nu numai ) de moldoveni, ca in loc sa faca tot posibilul sa diminueze saracia, se intrec in jocuri de genul care isi construieste cea mai mare magaoaie. Daca tot ne laudam cu traditie ortodoxa, de ce nu se construiesc biserici in stilul clasic, precum manastrile din nordul Moldovei ? Raspunde-mi la asta daca nu esti indoctrinat intr-atat incat nu poti vedea dincolo de religie.
Apropo, comentariile subscrise in cadrul articolelor trebuiesc tratate ca simple opinii/puncte de vedere nidecum ca pe o pargie statistica de valori sociale.
Botomei Vasile- avocat a zis
propun domnului primar sa amenajeze in jurul statuiei Sfantului Voievod Stefan cel Mare , o piateta care sa cuprinda inclusiv parcarea din fata hotelului Moldova. In fata cladirii d-lui Benea sa ridice un gard din beton de 3 metri, sa-i lase intrare prin spatele cladirii. In dreptul gardului sa se construiasca un lumanarar din piatra.
Alkex a zis
Oare cat il mai suportam pe Baronul asta de PSD, mai nou si-a ridicat si sediu BENEA VISTA