• admiterea în licee se va face pe baza mediei din clasele gimnaziale • pentru ca notele să reflecte același nivel de pregătire, MECT vrea să introducă un nou sistem de notare • examenul ar putea fi amînat pentru sfîrșitul clasei a zecea
Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a decis ca, începînd de anul școlar următor, elevii să nu mai susțină teste naționale, în locul capacității, ca modalitate de selecție pentru admiterea în licee și școli de arte și meserii. „Eliminarea testelor ca bază de admitere în unitățile de învățămînt liceale a fost decisă de Minister în cursul săptămînii trecute. Admiterea în licee și școli profesionale se va face pe baza mediei obținute de elevi în ciclul gimnazial”, ne-a declarat Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
În aceste condiții, elevii care în acest an termină clasa a opta vor fi singurii care vor susține testările naționale, testări care în acest an au înlocuit tradiționalul examen național de capacitate. O altă noutate care va avea termen de valabilitate de numai un an este că media obținută în clasele V-VIII va conta în proporție de 50 la sută, în condițiile în care, pînă anul trecut, media de la capacitate conta în procent de 75 la sută, în timp ce media claselor 5-8 conta în procent de 25 la sută.
Pentru ca notele obținute de elevii din Bacău, București sau cei din Podu Turcului să reflecte același nivel de pregătire al elevilor, iar notarea să fie cît mai obiectivă, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a experimentat și intenționează să introducă, începînd de anul viitor, un nou sistem de notare. Acesta stipulează care este nivelul de cunoștințe pe care trebuie să îl atingă elevii pentru a obține o notă. La sfîrșitul anului trecut, sistemul a fost experimentat în 11 județe, între care s-a aflat și Bacăul, pentru ca apoi să poată fi extins la nivel național. „Admiterea pe baza mediei din clasele gimnaziale este o decizie foarte bună. În condițiile în care grilele de evaluare vor fi transparente și la îndemîna oricui, nu există nici un motiv să apară discuții. Oricum s-ar face admiterea în licee, este imposibil ca un elev cu un nivel scăzut de pregătire să ajungă geniu peste noapte și să opteze pentru un licel foarte bun”, mai spune inspectorul general Ghiorghi Iorga. Potrivit acestuia, testările naționale vor fi înlocuite cu un examen care va fi susținut la sfîrșitul clasei a zecea. Și asta pentru că este foarte probabil ca, în loc de opt clase obligatorii, elevii să fie nevoiți să facă zece clase obligatorii. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns