• cuantumul taxelor de timbru percepute de notari crește de cinci ori • taxele judiciare de timbru se majorează cu 10-15 procente
De la 1 ianuarie 2003, taxele de timbru percepute pentru actele și serviciile notariale vor crește în proporții năucitoare pentru omul de rînd. Majorările vor ajunge pînă la de cinci ori valoarea actuală. Efectele ar putea însă să fie inverse celor scontate de Executiv, cel care a emis actul normativ în discuție.
Prevederea buclucașă a fost inclusă oarecum pe șest într-un act normativ care privește taxele și impozitele locale, motiv pentru care nu prea a sărit în primă fază în ochi. Dar cînd cei interesați au studiat hotărîrea de Guvern, și-au pus mîinile în cap. În primul rînd, taxele notariale de timbru, taxele judiciare de timbru și taxele extrajudiciare de timbru vor ajunge din anul care urmează în bugetul local, în loc de cel al Ministerului Justiției, ca pînă acum. Reactualizarea taxelor de timbru este însă o lovitură grea dată omului de rînd. Legalizarea unei copii după un act propriu, cum este certificatul de naștere sau o diplomă, va costa 15.000 de lei, în loc de 3.000 de lei, cum era pînă acum. Adică de cinci ori mai mult. Autentificarea unei procuri va fi 51.000 de lei, față de 10.000 de lei, în timp ce autentificarea unui testament va fi 77.000 de lei, față de 15.000 de lei. La societățile comerciale, autentificarea actelor constituive ale firmei vor costa 257.000 de lei. Vechiul preț era de 50.000 de lei.
Tranzacțiile imobiliare și moștenirile ard la buzunare
Cel mai tare lovesc însă taxele care privesc tranzacțiile imobiliare și moștenirile. Pentru actele translative de proprietate încheiate, cele care parafează vînzarea sau cumpărarea unei case, cea mai mică taxă este 257.000 de lei. Dar pentru aceasta, valoarea implicată trebuie să fie pînă la 128.000 de lei. Cu alte cuvinte, atît se dă notarului dacă vinzi sau cumperi o garsonieră sau vreun apartament confort III în cine știe ce zonă rău-famată.
Cu totul altfel stau lucrurile cînd este vorba de imobile mai bune. În primul rînd, s-au modificat substanțial limitele de taxare, care au fost mărite. Dacă acum pentru un apartament în zonă bună – nu ultracentală -, evaluat la 300.000.000 de lei, se plătesc ca taxă două milioane de lei, plus 1% suma ce depășește 100 de milioane de lei, de la anul lucrurile se schimbă. Cei care fac tranzacția vor achita ca taxă de timbru notarial 6.420.000 de lei, plus 1,5% din ce depășește 257.000.000 de lei. În total, se scot din buzunar peste 6,5 milioane.
La taxele de succesiune, lucrurile stau la fel de prost. Chiar și pentru moșteniri cu valori mici, de pînă la 50.000.000 de lei – în care nu pot intra decît ceva bunuri de folosință îndelungată, frigider, mașină de spălat, congelator și altele de acest fel – trebuie plătită o taxă de 3% din valoare. La cele cu valori mai mari, taxa fixă s-a mărit de cinci ori, iar procentul în plus se aplică la alte cuantumuri, mai mari ca pînă acum.
Moștenitorii din localități fără notari au de bătut multe drumuri
Modificările aduse în destinața taxelor de timbru notarial îi vor pune pe drumuri pe cei din localitățile în care nu există notari. Dacă un cetățean din Bacău vrea să cumpere o casă în comuna Izvorul Berheciului, el ar trebui să perfecteze tranzacția la un notar în Bacău, sau acolo unde există o persoană autorizată în acest sens. Taxa pentru tranzacție trebuie însă plătită unde este imobilul, așa că omul ar trebui să meargă acolo doar ca să de banii și apoi să revină în oraș pentru finalizarea formalităților. Cu alte cuvinte, alți bani aruncați. Toate aceste încurcături pot avea drept consecință înmulțirea tranzacțiilor imobiliare făcute pe baza actelor de mînă.
Și taxele extrajudiciare de timbru s-au majorat substanțial. Buletinele și cărțile de identitate furate sau deteriorate vor putea fi înlocuite contra unei taxe de 34.000 de lei, față de 11.200 de lei în prezent. La examiarea pentru obținerea permisului de conducere categoria B va trebui să plătim 40.000 de lei, în loc de 12.800 de lei actualmente. Șoferii profesioniști care au obținut dreptul de a conduce autobuze și autocare – categoria D – vor plăti 118.000 de lei, în loc de 38.500 de lei. Taxele judiciare de timbru s-au mărit într-o proporție mai blîndă, adică cu 10-15%.
Menționăm că, în ciuda creșterii aberante a unor taxe de timbru, ele mai pot fi majorate cu 50% pe an, dar numai de către Consiliul Județean.
Notarii consideră că majorarea poate avea efecte inverse scopului inițial
Majorarea taxelor notariale și a celor extrajudiciare de timbru a generat reacții diferite. Autoritățile locale nu pot decît să se bucure că au o nouă sursă de finanțare pentru bugetul local. Oamenii de rînd sînt însă speriați de ce-i așteaptă pe viitor. „Voiam să-mi vînd după Revelion apartamentul pe care l-am moștenit- ne-a spus cu năduf băcăuanul Ștefan Măriuți. Acum nu știu cum să procedez. Mă costă foarte mulți bani și nu știu ce să fac”. Și notarii sînt nemulțumiți de aceste prevederi și fac demersuri pentru ca măcar o parte din aceste prevederi să nu fie aplicate. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns