Un circ fără pîine
Au trecut 14 ani de la evenimentele din decembrie ’89; 14 ani de cînd bîjbîim în tranziție, un termen ambiguu, care s-ar vrea, dar nu reușește cu nici un chip, să ne arate direcția spre care evoluăm.
Pînă acum nici un partid nu și-a prezentat clar și deschis modelul de societate către care tranzităm. Nu prea știm ce perspectivă avem și cum să ne adaptăm. Așa se face că am ajuns într-un capitalism sălbatic, caracterizat de legea junglei, în care fiecare face cam ce vrea și cum vrea. Și unde am ajuns? La regresul moral, economic și științific, la exploatarea celor mai urîte patimi, la frustrări și vicii.
Ce s-a mai întîmplat în societatea noastră în această perioadă? A apărut și se manifestă fervent dorința de parvenire fără învățătură și muncă. Lăcomia este exacerbată și a cuprins majoritatea categoriilor sociale. Țăranii au revendicat pămîntul și l-au primit, dar nu-l pot lucra pentru că nu au cu ce. Majoritatea populației s-a transformat în comercianți care visează o îmbogățire fabuloasă și rapidă, în timp ce liderii politici, lansați în stil mare în afaceri, au devenit maeștri ai evaziunii fiscale, fură din întreprinderi prin firme căpușă și recurg la tot felul de procedee de înavuțire rapidă.
Egoismul și lașitatea aproape că au distrus solidaritatea din comunitățile sociale: colegi de muncă, grupuri de prieteni, asociații cetățenești etc. Au apărut cîteva sute, sau poate cîteva mii de bogați și super-bogați, dar și vreo 6 milioane de oameni care abia de pot trăi de azi pe mîine. În schimb, infractorii de tranziție fac tîrguri și alianțe. A apărut și face ravagii crima organizată.
Și acum, ca și înainte de 1989, ne confruntăm cu un fenomen foarte periculos – convergența extremelor societății în desfrîu și infracționalitate.
Ne mai amintim acum, după 14 ani, că de cele mai multe ori liderii noștri politici au lucrat conform indicațiilor unor concurenți economici din diferite organisme externe, sau au fost manipulați. S-a dictat falimentarea obiectivelor industriale și agricole, care îi concurau. S-a decis privatizarea, în folosul lor, a unor obiective industriale la prețuri situate mult sub valoarea lor reală! S-a pauperizat populația prin scoaterea în șomaj și scumpiri artificiale.
Orice om normal se întreabă: cum și cînd ieșim din situația asta care ne macină viețile? Cînd nu va mai domni „legea junglei” în societatea românească?
Greșelile și abuzurile liderilor politici privind promovarea lașității și minciunii, discrepanței dintre vorbă și faptă, dezinteresul pentru nivelul de trai al celor mulți, promovarea mediocrității, pilelor, ciubucului și altor formule, toate – la fel de neortodoxe – trebuie sancționate de fiecare dintre noi.
Acum, la început de an nou, important este ca fiecare dintre noi să dorească și să facă să fie mai bine pentru el, pentru cei de lîngă el și să aibă încredere că schimbarea atît de mult așteptată de fiecare dintre noi va veni, totuși. 2004 poate fi anul marilor adevăruri. Sperăm ca măcar de această dată să nu mai fim înșelați cu vorbe dulci și amăgiri, chiar dacă am pășit într-un an electoral. (Comandor aviator (r) Mina HURDUGAN)
Lasă un răspuns