• la Săucești, sute de credincioși au îndurat un frig năprasnic pentru a participa la slujba de sfințire a Apei Mari • crucile din gheață din satul de pe malul Siretului au fost cărate cu patru căruțe de săteni inimoși și iubitori de Dumnezeu
De Bobotează a fost ger în toată puterea cuvîntului. Așa cum spune tradiția. La Săucești, pe malul Siretului, nici măcar cîinii nu se mai aruncau pe la porți să latre. Biserica ridicată acum 170 de ani de unul dintre boierii Sturdza părea și ea amorțită de ger. Trei cruci mari și o măsuță de gheață puse la cîțiva metri de pridvor erau semn că, în biserică, slujba este în toi. Lîngă crucile tăiate frumos în gheață erau așezate două butoaie mari, pline cu apă. O femeie aflată în zonă ne-a explicat că acest obicei este foarte vechi și a fost păstrat întotdeauna. „De cînd mă știu eu în acest sat s-au făcut cruci de gheață de Bobotează. În cazul în care era mai cald afară se făceau din lemn, dar au fost mereu”, ne-a declarat ea.
Ioan Dodu, unul dintre sătenii care a lucrat la realizare crucilor de gheață, povestește cu mîndrie despre opera colectivă. „Am adus gheața ieri dimineață, dintr-o baltă de pe malul Siretului. Am tăiat-o cu drujba și am cărat-o pînă în sat, cu patru căruțe trase de cai. Apoi, în trei ceasuri, am făcut crucile și masa de gheața”, ne-a spus Ioan Dodu.
În biserică, cîteva zeci de credincioși așteptau nerăbdători să asiste la sfințirea Apei Mari. Pe mesele altădată înțesate cu pomeni, erau așezate acum sacoșe cu sticle de plastic. Preotul, purtînd Evanghelia în mînă, a ieșit, înconjurat de oameni, în fața bisericii. Vîntul și fulgii mărunți de nea te pătrundeau pînă la oase. Creștinilor din Săuceși nu le-a păsat, însă, de ger. Unii dintre bătrîni au ascultat cuvintele sfinte cu căciulile în mîini. Fără a sări nici măcar o silabă din slujba Aghiazmei Mari, preotul Ioan a rezistat și el în ger. „Nu puteam sări nici măcar un rînd din rînduiala slujbei de sfințire a Apei. Mi-era teamă că, făcînd așa ceva, nu se va mai sfinți apa!”, ne-a mărturisit preotul. Oamenii, mulți dintre ei înghețați de frig, au luat cîte puțin din apa sfințită și s-au întors pentru a asculta cuvîntul de învățătură al păstorului. „Aghiazma se ia în fiecare dimineață, pe stomacul gol, înaintea anaforei, pînă miercurea viitoare, cînd este odovania praznicului. Ea sfințește oamenii”, a spus preotul. Credincioșii s-au închinat, zgribuliți după gerul îndurat, și au plecat fiecare spre casele lor. „Au fost ani și mai grei, cu geruri și mai mari”, ne-a zis un bătrîn, obișnuit cu temperaturile scăzute din pragul Bobotezei, bucuros, totuși, că a apucat și această sărbătoare. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns