• foarte mulți elevi ajung la profilul real, deși ei ar vrea să învețe limbi străine • același lucru se întîmplă și cu cei care urăsc fizica și matematica, dar ajung la aceste secții în funcție de media de la admitere • anomalii de acest gen găsești și în facultăți
Învățămîntul românesc a fost cuprins de un haos total. Nimeni nu mai știe ce se învață și ce nu, care programă a fost schimbată și care a rămas în vigoare, ori ce carte de istorie (alternativă) trebuie luată în seamă. Am să dau un mic exemplu pentru ca cei mari din învățămînt să realizeze că joaca lor de-a „școala” a influențat destinul și viața nu a doi, trei copii, ci a sute de mii de elevi. Adresez și eu o întrebare cît se poate de simplă: de ce elevii care au luat la reală sînt talentați la română și la limbi străine, iar cei de la umană se descurcă teribil la obiectele de reală? E cît se poate de ilogic ce se întîmplă, dar, din nefericire, este real. Iar cel mai bine se poate observa la olimpiadele școlare, cînd vezi că la cea de limba română sau limbi străine mai mult de jumătate dintre candidați vin de la liceele de reală. Și nu merg pentru că au fost trimiși de profi, ci pentru că le place, pentru că sînt talentați. Dar în loc să ajungă la uman, la examen sau selecția dosarelor au ajuns la real. Cei care nu au nici o tangență cu limbile străine, dar care au avut o medie mare, au ajuns la această secție, deși ei vroiau să facă matematică și fizică. Cei care au avut nenorocul să aibă medii generale mici și totuși știau limbile străine la perfecție, au cazut la alte profile decît cele de care erau interesați. Adică, în concluzie, mai mult de jumătate dintre elevi fac cu totul altceva decît și-ar dori. Așa s-a ajuns ca unii elevi să meargă la școală fără tragere de inimă. Nu fac ceea ce le place, dar trebuie să meargă la școală. Și, după mine, au mare dreptate să fie nemulțumiți. Un copil care urăște matematica face mai multă matematică ca oricînd, în timp ce un copil căruia nu-i place să fabuleze, ci să fie exact, e obligat să filozofeze. Ce să mai zic de cei care urăsc chimia, dar o mănîncă pe pîine patru ani de liceu.
Ce o sa ajungă elevii care fac ceea ce nu le place? Gîndiți-vă la un muncitor care face o muncă de mîntuială, care de-abia așteaptă să își termine treaba. Oameni care și-ar schimba oricînd meseria, dar nu pot fiindcă nu au învățat alta în liceu sau facultate. Iar eu cred că toate aceste probleme derivă din ideea genială de a se intra la licee pe baza mediilor de la capacitate și mediilor generale. Ca să nu mai spun de unii elevi de la țară, care au avut profesori indulgenți și au luat locul din fața ta. Examenul dat la liceu este de fantezie, pentru că, chiar dacă ai luat notă de trecere la obiectul sau profilul care ți-a plăcut, tot media contează. Și dacă nu e suficient de mare, cel de la țară sau cel care habar nu are de școală, îți ia locul.
Din păcate, geniile care conduc învățămîntul nu au prevăzut din timp că se va întîmpla acest. Iar bulibășeala din învățămînt este valabilă și pentru facultăți. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns