După încheierea examenelor de bacalaureat și de obținere a licenței universitare, tinerii băcăuani se află la răscruce de drumuri. Pentru absolvenții de liceu, una dintre variante o reprezintă studenția. Dar pentru cei titrați ? Foarte mulți optează pentru plecarea în străinătate, în speranța obținerii unui loc de muncă bine plătit. De ce nu rămîn în țară ? Ce li se oferă aici, în prezent și în perspectivă ? Opiniile băcăuanilor sînt diverse:
Marius Verga, 20 de ani, student: „Cînd voi termina facultatea poate va fi altfel. Acum, în țară nu ai nici un viitor. Tinerilor nu li se oferă nimic. Fratele meu, de exemplu, după liceu s-a angajat, dar acum așteaptă să plece în străinătate, să cîștige un ban. Eu am vrut să mă angajez pe perioada verii, dar trebuie să lucrezi de dimineața pînă seara pentru salariul minim pe economie. Nu se merită. Eu am noroc că fac o facultate care îmi place, Arhitectura, și sper să-mi găsesc un loc de muncă bine plătit, cînd voi absolvi”.
Maria Căpățînă, 62 de ani, pensionară: „Tinerii nu au unde să muncească, de-asta pleacă. Ai mei sînt realizați, au servicii bune, dar, în general, tineretul e vai de capul lui. Nu li se oferă nimic în țară, dacă ar avea posibilitatea să găsească un serviciu, ar fi altfel”.
Lucian Stan, 27 de ani, geodez: „Tineretul pleacă din țară din cauza sărăciei. Mai sînt și alte cauze, dar sărăcia este principalul motiv. Nu li se oferă nici o șansă, așa că încearcă în străinătate”.
Mariana Cherciu, 45 de ani, chimist: „De ce pleacă tinerii ? Pentru că nu li se asigură locuri de muncă sau dacă au unde să muncească, sînt foarte prost plătiți. Nu sînt plătiți pe măsura capacității lor profesionale. Dacă pleacă, bine ar fi să revină după o perioadă în țară. E păcat că nu li se oferă în România șansa unei munci bine retribuite. Fiica mea lucrează «la negru», nu are contract, carte de muncă, pentru că nu a găsit altfel. Singura soluție pentru cei mai mulți dintre noi este munca în străinătate”.
A consemnat Codrin POP
Lasă un răspuns