Au trecut vremurile în care tapetul era considerat o relicvă a vremurilor trecute, ceva învechit care se găsea doar în casele celor de peste 40 de ani. Datorită unui public din ce în ce mai matur în domeniul decorațiunilor interioare și datorită interesului în creștere pentru suprafețele texturate, această tendință de decorare este acum mai la modă ca niciodată. Dacă nu ai adoptat încă acest trend, îți oferim astăzi toate sfaturile de care ai nevoie.
Ce este tapetul?
Nu confunda tapetul cu picturile murale, fotografiile de înaltă definiție capturate în viniluri adezive și care au o dimensiune maximă limitată.
Dimpotrivă, tapetul vine în role (dimensiunea standard este de 53 cm x 1000 cm) cu un model sau desen care se repetă continuu și care îți permite să acoperi orice spațiu fără limită de dimensiune.
Mai nou, a apărut și ideea de fototapet, un tapet pe care este imprimată o fotografie sau o imagine mare, fără un model repetitiv.
De ce să alegi tapet sau fototapet?
Pentru că decorarea cu tapet sau fototapet este o modalitate rapidă și ieftină de a transforma radical o cameră fără a fi nevoie să faci o muncă grea sau să investești în mobilier.
Tapetul poate transforma un spațiu într-un mod în care vopseaua nu poate, adăugând textură, adâncime și personalitate cu o mare varietate de opțiuni, de la tipul de material utilizat pentru grund (hârtie, vinil, plută, suprafețe metalice, țesături, …) la opțiunile nelimitate de modele, texturi și culori utilizate în imprimare.
Contrar a ceea ce ai putea crede, tapetul poate crea impresia unei adâncimi mai mari în spații mici. Cheia este să alegi hârtia potrivită.
De asemenea, un tapet sau un fototapet poate face un spațiu să pară mai cald și mai primitor, indiferent dacă este mare sau mic. Aici tapetul texturat joacă un rol indispensabil. De asemenea, cele care imită materiale naturale, cum ar fi lemnul sau replică scene naturale sunt potrivite.
Unde poți amplasa tapet sau fototapet?
1. Pe toți pereții unei camere
Dacă folosești tapet sau fototapet pe toți pereții unui spațiu, asigură-te că obții efectul pe care îl dorești. O hârtie în culori intense și / sau cu modele foarte puternice îi va oferi multă personalitate spațiului, dar îți va oferi puțină flexibilitate pentru schimbări. Dacă, pe de altă parte, îți place să schimbi stilul în mod regulat, este mai bine să optezi pentru culori și modele subtile pentru a avea mai puține limitări în ceea ce privește schimbările viitoare.
2. Pe un singur perete al spațiului
Pune tapetul pe un singur perete al spațiului pentru a-l scoate în evidență și vopsește restul pereților într-o culoare coordonată. Alege motivul care vă place cel mai mult, fie el geometric, floral, abstract și coordonează-l cu piese de mobilier cu linii mai rafinate.
Cel mai potrivit pentru acest tip de decorațiune este fototapetul, mai ales cel cu un model frapant, care atrage atenția.
3. Pe acoperiș înclinat, în mansardă
Tapetarea unui spațiu cu acoperișul înclinat sau a unei mansarde este o idee bună pentru a scoate în evidență zonele înclinate, iar efectul va fi spectaculos.
4. În baie
Pentru tapetarea băii asigură-te că hârtia este rezistentă la umiditate. Hârtiile din vinil sunt cele mai potrivite. Amplasarea bună a hârtiei este, de asemenea, deosebit de importantă pentru a preveni dezlipirea din cauza umezelii.
5. În spatele unui raft sau bufet
În mod logic, când ne gândim la tapet, primul lucru care ne vine în minte este să îl aplicăm pe pereți. Cu toate acestea, îl poți utiliza și pentru a reînnoi mobilierul.
Poți crea un punct focal interesant tapetând partea din spate a unei biblioteci sau a bufetului. Va deveni centrul tuturor privirilor dacă arăți și comorile familiei, precum și o sursă plăcută de conversație pentru vizitatori.
Rafturile decorate cu tapet, sertarele dulapurilor sau linia de jos a bibliotecilor, dulapurilor de bucătărie și vitrinelor pot fi de asemenea decorate astfel. Efectul este unic.
6. Pe scări
Scoate în evidență scările unei locuințe, lipind tapet pe partea verticală. Scările vor arăta fermecător.
Lasă un răspuns