Un proiect de lege prevede cresterea pedepselor pentru cei care agreseaza personalul medical in exercitiul functiunii.
Stim cu totii ca exista cazuri in care persoane in stare de ebrietate sau sub efectul unor droguri au agresat personalul de pe Ambulante sau din spitale, de la unitatile de primire a urgentelor. Si in Bacau s-a intimplat in citeva rindurica medici sau asistenti sa fie agresati.
Totusi, a incadra personalul sanitar intr-o categorie de risc similara cu, de exemplu, politistii, mi se pare exagerat. Pentru ca, ne putem intreba, de ce numai medicii si asistentii? De ce nu, de exemplu, si profesorii? Ca si ei pot sa si-i ia pe cocoasa de la un parinte suparat ca i-a fost lasat repetent copilul.
Sau, sa ne gindim la riscurile pe care le comporta meseria de sofer de autobuz. Sau cea de casier la o banca sau operator intr-o casa de schimb valutar. Sa ne gindim la citi postasi au fost agresati pentru a li se fura banii pensionarilor. La controlorii de bilete sau la taximetristi.
Cam toti salariatii intra in contact cu alti oameni si in fiecare meserie exista o doza de risc. Mai mare, cum e cazul politistilor si jandarmilor, care sint protejati de prevederi speciale, mai mic, cum e cazul celorlalti.
Problema, insa, nu este marimea pedepsei. V-ati intrebat citi dintre asistentii sau medicii agresati la Spitalul Judetean Bacau au depus plingere pentru ca au fost luati la palme de pacienti? Nici unul. Pentru ca, dupa cum mi s-a spus, „nu au timp” sa umble prin tribunale.
Eu zic ca ar trebui ca intii personalul medical sa-si faca timp sa mearga prin tribunale si sa obtina pedepsirea agresorilor pe baza legilor deja existente. Or, cita vreme nu ne facem timp sa-i urmarim in justitie pe agresori acum, degeaba marim pedepsele!
Lasă un răspuns