• 12 firme din județ, care vindeau pește și produse din pește, au fost sancționate în urma controalelor făcute de Protecția Consumatorului • unde a fost cazul, marfa a fost oprită de la comercializare
Un control fulger efectuat de inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) Bacău s-a lăsat cu sancționarea tuturor firmelor verificate. Și asta după ce inspectorii au descoperit că vînzătorii nu știau de unde provine peștele și produsele din pește scoase la comercializare. În plus, într-un magazin din orașul Buhuși, marfa era păstrată în condiții neigienice, la temperaturi cu mult peste norma stabilită și avea miros și aspect ciudate. „Conform normelor în vigoare, peștele trebuie păstrat la temperaturi sub zero grade. Ori, inspectorii au descoperit că se comercializa pește păstrat în vitrine frigorifice, dar la temperaturi de peste opt grade.
Mai mult, o firmă din comuna Sănduleni vindea șprot sărat direct din bidoane, la temperatura de afară, care era, în ziua controlului, de peste 15 grade”, ne-a declarat Florin Elisei, inspectorul șef al OJPC Bacău.
Tot în comuna Sănduleni, inspectorii OJPC au mai descoperit, la un alt magazin, că se vindea macrou care nu avea nici acte de proveniență, nici certificat de calitate și nici date de identificare privind producătorul. „Am efectuat controale la 12 agenți economici din județul Bacău. Pe toți i-am sancționat. La societatea din Buhuși, peștele scos la comercializare cu modificări organoleptice l-am oprit definitiv de la vînzare. Am mai oprit temporar de la comercializare pînă la remedierea deficiențelor, pește și produse din pește în valoare de 63 de milioane de lei, iar valoarea amenzilor a ajuns la 43 de milioane de lei. Populația ar trebui să învețe să se păzească singură de eventualale probleme care ar putea apărea după achiziționarea și mîncarea alimentelor stricate. În cazul nostru, a peștelui. Cel mai ușor ar fi de recunoscut peștele proaspăt. Acesta are corpul rigid, astfel încît, luat în mînă, nu se îndoaie. Înainte de a cumpăra pește, uitați-vă la ochii și urechile acestuia. Dacă are ochii înfundați în orbite sau urechile dezlipite de branhii, în nici un caz nu trebuie cumpărat. Dacă peștele nu are cap, atunci trebuie să se uite fiecare să observe dacă oasele nu se desprind ușor de carne, iar solzii nu se iau ușor. În caz contrar, peștele nu mai este bun”, a explicat inspectorul șef Elisei. (Mirela R.)
Lasă un răspuns