Părinții angajați, care au copii la școală, grădiniță sau creșă, adică minori până la 18 ani, au dreptul la o deducere suplimentară de 100 de lei lunar din impozitul pe venit. De fapt, banii care rămân sunt mult mai puțin: 10 lei pe lună, conform explicațiilor unui secretar de stat. Astfel, mulți părinți consideră că deducerea este mult prea mică pentru a mai face demersurile pentru a o obține.
Această facilitate se acordă doar unuia dintre părinți, pentru fiecare copil. Deducerea personală reprezintă suma cu care se reduce baza impozabilă la veniturile salariale. Este formată din:
- deducerea personală de bază
- deducerea personală suplimentară
Cum se acordă deducerea suplimentară
Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:
- 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară
- 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
Deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinţi prin prezentarea la angajator a documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învăţământ şi a unei declaraţii pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.
În situaţia în care părintele desfăşoară activitate la mai mulţi angajatori, în plus faţă de documentele de mai sus, părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară are obligaţia să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.
Deducerea este de doar 10 lei de copil pe lună
Deducerea personală suplimentară pentru părinții care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora, este în valoare de 10 lei pe lună pentru fiecare copil înscris la o formă de învățământ: creșă, grădiniță, școală, explică secretarul de stat în Ministerul de Finanțe, Alin Chițu, la Europa FM:
„Înainte să-i aplic impozitul, scad 100 de lei, efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună”, a explicat secretarul de stat.
„Înainte să-i aplic impozitul, scad 100 de lei, efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună. Unul dintre obiective a fost acesta ca să fie acordată deducere pentru copilul care se duce la școală, tocmai pentru a stimula într-o măsură ca acești copii să meargă în instituția de învățământ.
Cu privire la nivelul de 10 lei, că acum îmi imaginez că o s-o considere toată lumea că e la un nivel redus, așa cum vă ziceam, se aplică împreună cu celelalte deduceri.
În bugetul pe care l-am avut noi alocat de 25 miliarde de lei pe an, atât s-a putut acomoda în limita acestor bani”, explică secretarul de stat Alin Chițu, conform Edupedu.ro. Deducerea se aplică de la 1 ianuarie 2023.
Marius P. a zis
10 lei / luna x 12 luni = 120 lei/an….nu e mult dar e ceva suplimentar pentru cei care solicita si se încadrează. Dacă familia are 2 sau mai mulți copii școlarizați se multiplica această suma. Simplu calcul matematic !!!
cri cri cri a zis
Maaare matematician ai mai crescut ………………
Gogu a zis
Si daca mai imultesti si cu 18 ani pana la majorat ii iei masina…multi idioti pun botul la tampeniile astora de la putere. Ai copii? Cu ce ai putea imbunatati viata unui copil intr-o luna cu 10 lei? E putin si daca ti-ar da 10 lei pe zi…stii cat costa medicamentele pentru o banala raceala?…matematicianule
slavko a zis
Una dintre cele mai mari umiliri pe care au primit-o copiii si parintii in ultimii ani . Dar se poate aici toate lumea doarme
Parinte a zis
Ar trebui boicotata mizeria asta si lumea sa nu solicite aceasta ‘facilitate’, ori cu 10 lei ori fara ei, tot aia e….cand ziceai ca te-a umilit statul destul, ca nu mai are cu ce sa te scuipe intre ochi hop mai vine o bomba ditrasta, sa v-o bagati in cwr ordinarilor!!!