Se modifica din nou schimbarea. In timp ce pentru a se reduce cheltuielile bugetare vor fi dati afara 15 mii de salariati din educatie, institutiile de invatamint cu personalitate juridica sint fortate la cheltuieli pentru a schimba, din nou, sigiliile cu actuala denumire a Ministerului Educatiei.
Dupa ce abia in 2009 au trecut de la MECT (Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului) la MECI (Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii), la inceput de an 2010 scolile sint obligate sa adopte in documente titulatura de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, „Ori de ori se schimba ministrul, se schimba si denumirea. E vorba de politica fiecarui Guvern in parte, am inteles ca asa este peste tot in lume. E vorba, insa, de cheltuieli si de posibile bulversari prin acte. Multor directori de scoli nu le convine. Si nici mie”, a declarat Ion Balcan, directorul Colegiului „Dumitru Mangeron” Bacau. O stampila cu suport de lemn pe care trebuie sa o procure o scoala are un pret de 55 de lei. Astfel, numai aceste sigilii vor costa judetul Bacau, cu 268 de institutii de invatamint cu personalitate juridica, 14.740 de lei, adica aproape o suta cincizeci de milioane de lei vechi.
Urca firma, coboara firma
Noua modfificare poate costa scolile insa mult mai mult, daca vor sa fie corecte si sa modifice si firma de pe fatada, care ajunge la citeva sute de lei. „Ultima data am schimbat-o acum trei ani, cind am dat vreo 400 de mii. Am optat pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii, pentru ca stiam ca se modifica. Va trebui s-o schimb din nou. In loc sa cumparam un calculator, trebuie sa schimbam stampile si firme. Eu am aici trei corpuri de cladire, plus cantina. Daca am face firme pentru toate cladirile, ne-ar ajunge cel putin o mie de lei”, a punctat Mircea Larger, directorul Grupului Scolar de Ecologie si Protectia Mediului „Grigore Antipa” Bacau. Pentru a scapa de cheltuielile repetate, unii directori au decis sa faca firme fara antetul ministerului. „Am facut in asa fel incit sa fie neutra. Am pus doar denumirea colegiului”, a mai spus Ion Balcan, directorul Colegiului „Dumitru Mangeron”. Altii nici nu mai incearca sa le schimbe. „Se modifica atit de des denumirea incit multa lume nici nu mai refac firma. Eu n-am s-o schimb ca n-am bani”, a subliniat Dana Enache, directoarea Colegiului Economic „Ion Ghica” Bacau. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Bacau spun ca „teoretic” ar trebui actualizate si firmele. „Ar trebui schimbate si aceste placute dar pentru ca scolile n-au bani se vor modifica acolo unde vor fi dati de la consiliile locale. Obligatoriu este insa sa se schimbe sigiliul si antetul”, a declarat Claudia Merticaru, purtator de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns