• foarte multe defecțiuni se înregistrează și pentru că 75 %tre din rețele au durata de funcționare depășită
Temperaturile foarte scăzute înregistrate de la venirea iernii crează mari dificultăți electricienilor. Gerul năpraznic facilitează apariția avariilor: temperaturilor exterioare scăzute favorizează producerea chiciurei, care determină ruperea conductoarelor, din cauza greutății depuse pe ele. O altă problemă o constituie apariția fisurilor la stîlpii de beton, iar la temperaturi de minus 10 grade se pot rupe izolatoarele liniilor electrice aeriene, fenomen accentuat de apariția vîntului.
Echipele de intervenție ajung greu iarna la obiectivele energetice, fie că este vorba despre linii, stații sau posturi. Din cauza cantităților mari de zăpadă depuse, mașinile merg greu în localitățile izolate, în care utilajele de deszăpezire uneori nu ajung deloc. Intervențiile pentru remedierea avariilor survenite din cauza frigului sînt cu atît mai dificile cu cît majoritatea liniilor de electricitate nu au traseul de-a lungul drumurilor, ci traversează dealuri sau păduri. La apariția frecventă a deranjamentelor constituie și vechimea rețelelor. Potrivit statisticilor Filialei Electrica Moldova, 75 la sută dintre rețele au durata de funcționare depășită, pentru menținerea în funcțiune a acestora făcîndu-se eforturi.
De la venirea iernii, Sucursala Electrica Bacău a avut de remediat foarte multe avarii. „Din cauza frigului puternic au fost probleme în localitățile Viforeni, Gioseni, Tamași, Brad sau Berești Tazlău. Cele mai mari dificultăți le înregistrăm, însă, la centrul de exploatare de la Comănești, unde, din cauza reliefului, intervențiile la rețele sînt foarte dificile”, ne-a declarat Anca Hagimă, purtător de cuvînt al Sucursalei Electrica Bacău. De la începutul sezonului rece, pentru a remedia avariile apărute din cauza frigului, Electrica Bacău a cheltuit aproximativ un miliard de lei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns