• după aproape șase luni de practică și terorie, 18 absolvenți ai cursului de bucătari și șapte ai celui de ospătari au avut ieri examenul de absolvire • cei mai mulți dintre cursanți au îmbrățișat această meserie de nevoie, după ce s-au văzut fără locuri de muncă
La fosta cantină IMU a avut loc, ieri, examenul practic al absolvenților cursurilor de bucătari și ospătari organizat de Serviciul de Formare Profesională din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău. Pe holurile cantinei, 18 viitori bucătari și șapte potențiali ospătari așteptau cu emoții începerea examenului. După cinci luni și jumătate de teorie și practică a venit vremea absolvirii.
Ideea că vor trebui să treacă un test le creează tuturor emoții, indiferent de vîrstă. Ospătarii te întîmpina la intrare, în timp ce la etaj se aud voci zgomotoase, dar mai ales oale. Semn că se lucrează din plin pentru examen. Majoritatea celor care au făcut cursul de ospătar-bucătar sînt tineri. Au plătit pentru a obține această calificare, așa că e de presupus că și-au dat tot interesul să prindă cît mai mult.
Examenul începe la ora 13.00. Cursanții, îmbrăcați în costume de ospătari sau în haine albe specifice bucătarilor, fac ultimele pregătiri. Unii își îndreaptă ținuta, repetă frazele de întîmpinare a oaspeților, bucătarii se uită în platouri și repetă ce au preparat. Se mai corectează unii pe alții sau, pur și simplu, nu scot un sunet și așteaptă să ajungă în fața examinatorilor. Dintre toți, o tînără roșcată se dovedește mai înfigăreață. „Eu voi fi bucătăreasă. Am plătit 1, 3 milioane de lei, dar sînt mulțumită de ceea ce am învățat la curs. Lucrul acesta a fost apreciat și la Restaurantul Moldova, dovadă că m-au angajat la ei”, ne-a spus Corina Chiriac, de 19 ani.
Printre viitorii absolvenți am găsit și doi prieteni. Ionuț Cojocaru are 22 de ani, iar prietena lui, Alina Creangă, 19 ani. Băiatul a ales să fie ospătar, iar fata bucătar. „Noi ne cunoaștem de un an și jumătate. Lucram în același local, dar nu aveam calificare în meserie. Am fost nevoiți să venim aici, ca să nu rămînem fără loc de muncă. Patronul ne-a îndrumat spre acest curs pe amîndoi”, ne-au explicat cei doi.
Mult mai vîrstnică decît aceștia, Ecaterina Cojocaru, de 43 de ani, a venit la cursul de ospătari de nevoie. A fost confecționeră, dar odată ieșită în șomaj a trebuit să se reorienteze profesional. „Nu am avut altă alternativă. Am lucrat la Partizanul ca muncitoare confecționeră încălțăminte. În 2001 s-a desființat secția. Mi-am găsit de lucru ca ajutor de bucătar la o grădiniță. La început mi-a fost greu din cauza vîrstei, dar am învățat din mers. Acum a trebuit să mă calific pentru a rămîne pe postul de bucătar. La cursuri am învățat multe rețete, reguli de igienă și multe noțiuni de matematică necesare înctocmirii notei de plată”, ne-a povestit ea.
Meseriile din care au provenit cei 25 de absolvenți sînt cele mai variate. Dacă tinerii nu au prea mult de cînd au terminat școala, ceilalți au lucrat ca lăcătuși mecanici, tinichigii, confecționeri îmbrăcăminte și încălțăminte, topografi sau operatori chimiști. După ce primele emoții au fost depășite, fiecare și-a intrat în rol și a explicat ce știe să facă. În grupe de cîte cinci, cursanții au trecut prin fața examinatorilor și au explicat cum au realizat ornamentația la aperitive, ciorba de văcuță, friptura cu ciuperci și legume asortate, dar și clătitele cu banane și ciocolată. După ce bucătarii au prezentat preparatele, ospătarii au prezentat felurite băuturi, care pot fi servite la masă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns