• zece primării din județ nu au trecut nici o persoană ca beneficiară de ajutor de încălzire cu lemne • primarii susțin că oamenii nu cer bani, iar reprezentanții DDFSS Bacău că fondurile nu se solicită pentru a nu fi chletuite pe băutură
Sărmanii din județ, beneficiari de ajutor social prin Legea venitului minim garantat, primesc lunar sprijin financiar pentru încălzire. Oamenii de la țară, dar și cei de la oraș care mai folosesc lemnul ca principal combustibil, sînt sprijiniți financiar cu o sumă lunară de 350.000 de lei. Banii pentru lemne sînt plătiți prin Direcția de Dialog Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău. Lucrurile merg bine cînd e vorba de teorie. Cînd se trece la practică, ițele se încurcă. Direcția de Dialog Social din Bacău întîmpină multe greutăți în acordarea acestui ajutor pentru că primarii nu și-au luat în serios treaba și nu au trecut beneficiariii de venit minim și pe listele cu ajutorul de încălzire cu lemne. „Sînt zece comune care ne-au trimis tabelele cu potențialii beneficiari, dar în dreptul lor este trecută cifra zero. Este imposibil de crezut că nimeni din comună nu se încadrează în criteriile de acordare a acestor bani. Noi i-am contactat pe primari, dar aceștia refuză să le plătească oamenilor, timp de cinci luni, banii pentru lemne. Primarii mai suțin că nu au garanția că oamenii vor presta activitatea în folosul comunității după ce s-au văzut cu toți banii odată, așa că mai bine îi dau pe bucățele, cu toate că legea spune că banii se acordă odată toți, ca să înțeleagă ceva de ei”, ne-a declarat Neculai Cucu, director executiv adjunct la DDFSS Bacău. Pentru cele cinci luni din sezonul rece, cît se acordă bani pentru lemne de încălzire, oamenii ar trebui să primească 1.750.000 de lei, sumă care să ajungă măcar pentru o căruță de lemne.
Primarii motivează că oamenii sînt dezinteresați și nu solicită fondurile. Ei uită însă că legea îi obligă pe edili să dea și lemne tuturor celor cărora le dau și ajutor social. Cele zece primării care nu au nici o cerere pentru lemne de la cetățeni sînt Berzunți, Blăgești, Mănăstirea Cașin, Palanca, Poduri, Răchitoasa, Tamași, Tîrgu Trotuș, Săucești și Valea Seacă. La Valea Seacă sînt 290 de familii care trăiesc din venitul minim garantat, dar ajutor pentru lemne nu primește nimeni. „Eu i-am anunțat pe oameni, am lipit afișe, dar nu a venit nimeni să ceară. E interesul lor să solicite ajutor, iar noi nu îi trecem pe liste că nu avem bani nici pentru ajutorul social”, ne-a declarat Ion Pravăț, primarul din Valea Seacă.
La Mănăstirea Cașin, primăria a preferat să le dea oamenilor lemne în loc de bani. „Noi avem un domeniu forestier de 800 hectare și le-am dat solicitanților cîte o căruță de lemne, sau mai mult. În funcție de ancheta socială, fiecare primește cît i se cuvine. Pînă în prezent, am dat curs la 20 de cereri”, ne-a spus Cornel Beloiu, primarul comunei Mănăstirea Cașin. Reprezentanții DDFSS Bacău consideră această idee foarte bună, mai ales că, astfel, oamenii nu își mai cheltuie banii pe băutură. „Primarul a procedat bine pentru că astfel nu se mai cheltuie banii pe băutură. Dacă îi dai omului banii, el se oprește în crîșmă pînă se mai gîndește dacă ia sau nu lemne. Așa, el primește direct lemnele și se evită acest lucru. Legea nu precizează că este obligatoriu să se dea banii”, ne-a declarat și Vasile Măgirescu, consilier la DDFSS Bacău.
Instituția băcăuană atrage atenția primarilor să întocmească listele cu săracii care ar trebui să primească lemne. Acestea nu sînt acordate din bugetul local, cum știu primarii, ci de la Ministerul Muncii. Primarii sînt greu de convins, așa că pînă vor avea certitudinea că nu dau ei bani pentru lemne, oamenii mai au de așteptat. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns