• chiar dacă nu sînt superstițioși, chirurgii nu intră în operații fără să spună o rugăciune • primele operații realizate de chirurgi au fost apendicitele sau herniile
Pentru fiecare viitor medic chirurg există un punct de plecare. Primele intervenții chirurgicale la care participă au loc în vremea studenției, iar prima operație reprezintă pentru fiecare doctor pasul către viitoarea carieră. Cu emoții și inima cît un purice, cei care azi privesc totul cu răceală și control au ținut cîndva bisturiul strîns puternic în mînă. Cei pe care i-am rugat să rememoreze acele momente au recunoscut că au pornit cu operații ușoare, apendicite sau hernii, dar emoțiile au fost enorme din cauză că în mîinile lor se afla viața unor oameni.
Ionel Checheriță a făcut prima operație în urmă cu peste 20 de ani. „Eram la spitalul de Urgență din Iași cînd am efectuat prima intervenție chirurgicală. Aceasta a fost o operație de apendicită. Am avut emoții mari, dar am trecut cu bine testul. După aceea au urmat o mulțime de intervenții de tot soiul”, ne-a mărturisit el. Ionel Checheriță nu este superstițios, dar e credincios. În buzunarul halatului de medic poartă permanent o iconiță de la o mănăstire din Iași.
Credincios, dar nu superstițios este și colegul lui Checheriță, Constantin Negru. „În fiecare dimineață, înainte să plec la serviciu, mă rog și mă închin, și la fel și seara, înainte de culcare”, ne-a declarat Constantin Negru. Prima lui intervenție chirurgicală s-a petrecut în studenție, la Iași, cînd a operat un bolnav de apendicită sub îndrumarea profesorului lui. Acum, în peste 20 de ani de carieră, în palmaresul chirurgului sînt aproape zece mii de operații.
Medicul chirurg Ioan Ivan, șeful secției de Chirurgie a Spitalului din Moinești, a asistat la prima operație în anul IV de facultate, dar prima operație a realizat-o la Clinica de Chirurgie Generală de la Fundeni. Atunci a trebuit să stea singur cu bisturiul în mînă cu bolnavul și să fie dirijorul întregii intervenții. Pacientul era suferind de o hernie inghinală, iar efortul actualului chirurg a fost supervizat de profesorii din clinică. „Tremuram din toate mădularele, pentru că toți erau cu ochii pe mine. Emoții ai la fiecare operație, toate sînt palpitante și chiar dacă se aseamănă între ele, nici o intervenție chirurgicală nu este la fel”, ne-a spus și Ioan Ivan. Chiar dacă au debutat în chirurgie cu operații ușoare, în timp, medicii băcăuani au ajuns să opereze cazuri foarte complexe. După ani de experiență, fiecare chirurg a reușit să își facă un renume pentru viețile pe care le-au salvat. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns