Am intrat în luna cadourilor. Spiritul sărbătorilor care se apropie ne
împing la colindat magazinele, iar verbul „a dărui” își face din ce în
ce mai des apariția în gîndurile noastre. Copilul, soțul, soția, iubitul,
iubita, prietenul cel mai bun sau părinții sînt cei la care ne gîndim
atunci cînd pornim la cumpărături. Sînt cei pe care îi cunoaștem cel
mai bine și știm cam ce cadou le-ar putea umple inima de bucurie.
Cadourile practice sau romantice, cele extravagante sau extrem de
elegante, simple sau sofisticate își fac rînd pe rînd loc pe lista ce
ne-o întocmim înainte de a purcede la cumpărături. Cîteva dulciuri și jucării pentru copii, stilou de marcă pentru soț, un accesoriu
vestimentar mai deosebit pentru mamă sau soție, o carte pentru un
prieten, sînt lucruri care ar putea aduce, măcar pentru o clipă, zîmbetul pe chipul celor dragi dacă le-ar descoperi ascunse în ghete în seara de Moș Nicolae sau sub brad în seara de Crăciun. Experiența ultimilor ani ne-a învățat că toate prețurile o iau razna înainte cu două trei zile de Sfîntul Nicolae, Crăciun sau Anul Nou, așa că nu ar fi rău să începem încă de pe acum să facem cumpărăturile. Căutînd pe îndelete prin magazine vom putea găsi mai multe lucruri la un preț rezonabil. În plus, vom evita aglomerația din preajma sărbătorilor. Dacă ați rămas cumva în pană de inspirație în privința cadourilor pe care doriți să le oferiți celor dragi, vă dăm cîteva sugestii.
Cîteva săptămîni de răsfăț pentru toți prichindeii
Puțini sînt copiii care nu le-au trimis încă scrisori lui Moș Nicolae și Moș Crăciun, prin care au încercat să își ascundă cît mai bine toate năzdrăvăniile făcute peste an. S-au lăudat că au fost cuminți, liniștiți și nu au ieșit din cuvîntul părinților, așa că merită și ei măcar o păpușică în ghete sau o mașinuță sub brad. Dacă ați „tras cu urechea” la convorbirile cu Moșul, sau pur și simplu i-ați citit
scrisorile pe care micuțul i le-a trimis, atunci nu va va fi atît de greu
să ghiciți cam la ce se așteaptă să primească în acest an. Dulciurile
frumos ambalate și viu colorate, în special cutiile de bomboane, îi
încîntă întotdeauna pe cei mici. Darul ideal pentru copii îl reprezintă, însă, jucăriile. Ele se aleg în funcție de vîrstă, aptitudini, preocupări, aspect exterior și adesea în scop educativ, cum ar fi echipamentele sportive.
Jucării pentru bebeluși
La orice raion de jucării se pot găsi separat așezate, jucării pentru vîrsta de la 0 – 1 an și articole pentru întreținerea lor. Sînt practice jucăriile mișcătoare fixate pe pătuț. Aceste jucării se pot schimba și vor fi întotdeauna o sursă de bucurie pentru bebeluș. Sînt practice jucăriile de pluș lavabile, care se găsesc în forme și culori diferite. Dacă bebelușul a împlinit deja cîteva luni, și-a descoperit mîinile și a învățat să apuce, i se post da zornăitoare, cuburi care cîntă, mingi de ping-pong, figurine cu fluier sau pahare de plastic care se pot așeza unul în celălalt. Mai tîrziu se poate lărgi sortimentul de jucării cu mingi mai mari, cu cărți cu poze viu colorate cu coperți tari. Se joacă bucuroși cu jucării cum sînt morile de apă, vaporașe de plastic, diferite forme de burete, rățuște și crocodili care pot merge cu cheie. Copiii care merg de-a bușilea pe podele se joacă de-a ascunselea, pot imita vocea animalelor. Le plac foarte mult reprezențatiile improvizate de marionete cu păpuși cumpărate sau confecționate acasă.
Jucării pentru copii cu vîrsta între unu și trei ani
Merită să cumpărăm cărucioare (țarcuri) pentru mers pentru cei ce fac primii pași. Totodată, sînt ideale pentru această vîrstă mașinuțele trase de sfoară, jucăriile pentru construcții, mingile de dimensiuni mai mici sau mai mari, figurinele de animale, jucăriile pentru nisip, tricicletele, bicicletele, plastilina, cărțile de joc pentru copii, cuburile cu povești, ștampilele cu animale, cărțile cu poze, jocurile tip domino.
Jucării pentru copii de patru-cinci ani
La acestă vîrstă, majoritatea copiilor merg la grădiniță. Au nevoie de jucării cu care să poată imita diferite activități ale adulților (de exemplu, truse medicale, mobile pentru păpușă, seturi de vase de bucătărie, căzi de baie pentru păpuși, cîntare, aparate de taxat și coșuri pentru mers la cumpărături, jocuri despre circulație, cărucioare de păpuși, truse de coafură, etc.).
Jucării pentru copiii de șase-șapte ani
În acestă periadă începe pregătirea copilului pentru școală. Mulți
copii merg la grădiniță doar la vîrsta de 5 ani. Au nevoie așadar de jucării care să îi țină preocupați un timp mai îndelungat, și să le dezvolte, totodată, memoria și gîndirea logică. Potrivite pentru această vîrstă sînt jocurile de societate, șah, domino, jocuri cu anumit regulament, jocuri de cărți, lego, marocco, jucării pentru construcții, mașini și semne de circulație, cărți de povești, enciclopedii pentru copii, mingi de diferite dimensiuni, cărți de colorat, puzzle, marionete, acuarele, pensule, coli de desen, plastilină, biciclete pentru dezvoltarea capacității de locomoție, mingi, tăblițe A B C, jucării electronice, programe computerizate pentru copii. Va sfătuim ca la alegerea jucăriei să aveți în vedere și aspectul educativ și să ocoliți cumpărarea jucăriilor care stimulează agresivitatea (puști, pistoale, etc.).
Daruri pentru copii mai mari de șapte ani
La această vîrstă, mulți dintre puști știu deja să scrie și să citească, așa că primele daruri recomandate sînt cărțile. Întotdeauna, însă, trebuie alese cu mare grijă și potrivite cu vîrsta lor. Ideea că o carte
dăruită acum le va fi utilă numai atunci cînd vor crește îi dezamăgește profund pe copii. Spre deosebire de adulți, pachetul
copiilor poate conține mai multe cărți, fără nici o legătură între ele: de colorat, povești, benzi desenate, povestiri istorice, rebusuri și jocuri distractive.
Cadouri pentru tineri
Ce daruri sînt mai potrivite pentru un tînar, fie el elev, student sau
proaspăt angajat, decît articolele vestimentare. Cu siguranță,
tinerele se vor bucura dacă vor găsi sub brad una sau două bluze
frumoase, pentru o ținută de zi, cu mînecă lungă sau trei sferturi,
cambrate pe talie, așa cum se poartă, sau stil chemisier, cu un șliț
pe talie sau pe mîneca de preferință bufantă, cu nasturi pe braț sau
la manșetă, cu volănaș la gît sau pe piept, cu guler înalt, rulat sau
bărcuță. Compoziția bluzelor poate fi și ea variată: bumbac cu lycra
sau cu elastan și lînă subțire. Stiliștii recomandă în ultima vreme
pentru tineri combinațiile de țesături considerate groase, cum ar fi
lîna sau bumbacul plin, cu cele subțiri, de tip voal, mătase, in și
satin. Totodată, ca o noutate de ultimă oră sînt recomandate
puloverele groase, din lînă, chiar cu gulere ample, peste care se
poartă bluzițe subțiri, cu mînecă scurtă. Majoritatea magazinelor de
specialitate oferă în acestă perioadă puloverele, pentru ținuta de zi
sau sport, lungi, tip pardesiu sau tip bustieră, cu fermoar, nasturi
sau simple, din lînă sau dintr-o combinație de lînă cu lycra/elastan.
Ele au asortate gulere separate, ce pot fi folosite pe post de
capișon. Prețul unui asemenea accesoriu de îmbrăcăminte este
cuprins între 250.000 – 600.000 lei. Fustele – evident groase, de
sezon – se poartă fie foarte lungi, fie foarte scurte. Se găsesc într-o
diversitate de culori (gri, negru, kaki, roșu, grena, verde) și modele
cu volănașe, cloș, drepte, cu tăieturi asimetrice, din lînă, stofă,
catifea, reiat sau blug. Prețurile variază în funcție de model și
calitatea materialului, între 210.000 lei și 800.000 lei. Pentru un
tînăr de 17-18 ani, un pantalon modern poate fi lung sau trei
sferturi, drept sau evazat, confecționat din stofă, piele ecologică,
blug sau reiat, și garnizit, neapărat, cu o mulțime de accesorii de
seară – perluțe, pene, benzi aplicate din blană, mătase sau piele.
Toate aceste modele pot fă găsite în mai toate magazinele din oraș. În funcție de calitate, model și marcă, un astfel de accesoriu vestimentar poate fi cumpărat cu 250.0000-300.000. Dacă modelul este mai deosebit, prețul poate depăși, chiar, milionul de lei. Un cadou util pentru o tînără ar putea fi și un palton, din stofă sau lînă, cu guler de blană fix sau detașabil, gen tunică sau stil clasic, în nuanțe de bej, maro, negru și gri, dar și de alb sau roșu. Prețul unui astfel de palto variază între 800.000 și cinci milioane de lei. Cu bani mai puțini, 400.000 -1.100.000 lei, se pot cumpăra geci, din piele naturală sau ecologică, din stofă sau postav.
Cadouri pentru femei
Imaginația celor care dau sfaturi în materie de cadouri nu cunoaște
limite atunci cînd este vorba despre femei. O femeie se bucură
nespus și atunci cînd primește ceva util pentru casă, dar și atunci
cînd i se oferă cel mai scump și mai sofisticat parfum. Flori,
parfumuri, delicatese, cărți, obiecte de artizanat și de decorațiuni
interioare, aparatură electronică pentru bucătărie, aranjamente
florale unicate sau în serii scurte, sînt cîteva sugestii de cadouri
pentru femei. O atenție deosebită trebuie, însă, acordată formei în
care sînt prezentate aceste articole. O cutie de bomboane de bună
calitate ambalată elegant, și dacă se poate ornamentată cu o fundă
satinată, va face întotdeauna plăcere unei femei, indiferent de vîrstă
și de poziția socială. Dacă bomboanele sînt însoțite și de un buchet
de flori, va fi cu atît mai bine. Pentru a putea fi sigur că nu va supăra pe nimeni, Moș Crăciun ar trebui să își aducă aminte ca înainte de a strecura buchetul de flori în ghete, să desfacă, mai întîi, hîrtia în care au fost ambalate la florărie. O carte, un fular, o eșarfă, un portofel sau o bijuterie delicată, nu neapărat de mare valoare, vor face, de asemenea, o mare plăcere unei femei. Tot cu plăcere vor fi primite și articolele de îmbrăcăminte sau accesoriile vestimentare, cum ar fi o jachetă, o pereche de ciorapi de mătase, o poșetă, un parfum, un colier sau seturi de toaletă. Nu se vor dărui niciodată unei femei bomboane cumpărate la kilogram, ambalate într-o pungă banală de hîrtie, altfel de alimente dulci sau sărate, produse de toaletă intimă și animale, oricît de blînde ar fi.
Cadouri pentru bărbați
Oricînd un bărbat va primi cu plăcere o sticlă de băutură fină, ideea
fiind la fel de salvatoare ca și florile pentru femei. În cazul
fumătorilor, alegerea cadoului gravitează în jurul produselor
specifice acestei îndeletniciri: brichete, tabachere, port-țigarete,
scrumiere sau chiar pipe. Iubitorilor de pictură, sculptură, muzică
sau artă fotografică li se pot dărui albume de artă, ustensile pentru
desen, casete și discuri muzicale, unelte de sculptat sau
instrumente foto. Asemănător se practică trierea și în cazul
admiratorilor de jocuri sportive, pescuit sau vînătoare. Un clasic
cadou pentru un bărbat rămîne cartea, de la banalul roman polițist
pînă la prețiosul catalog de artă. Articolele de papetărie, serviciile de birou, cravata, cureaua, vesta, mănușile, butonii, borseta, servieta, fularul, lavariera, cravata, portofelul sau un obiect vestimentar tricotat, sînt, de asemenea, cadori nimerite pentru un bărbat. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns