Decizia CCR (Curţii Constituţionale a României) cu privire la neconstituţionalitatea interceptărilor realizate de SRI ar putea afecta mai multe dosare de corupție din Bacău. Cele mai importante sunt cele ale primarului Romeo Stavarache, ale foștilor parlamentari Gabriel Berca, Mihai Banu și Tudor Chiuariu, ale șefei DSV, Carleta Bodea și ale fostei directoare de la CET, Gabriela Mazilu. Toate aceste dosare au beneficiat de sprijin specializat de la SRI, procurorii bazându-și o parte din acuzații pe interceptări.
În motivarea prin care CCR declară neconstituţional articolul prin care se dă dreptul „altor instituţii ale statului” de a efectua interceptări se precizează că această decizie nu se aplică în cauzele deja soluţionate definitiv. Se aplică însă „în mod corespunzător în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată”, după cum au stabulit judecătorii constituţionali. Această propoziţie dă speranţe multor dintre inculpaţii din dosarele în care, până acum, interceptările au fost realizate cu sprijinul SRI.
În ciuda deciziei CCR, avocații care îi reprezintă pe politicienii băcăuani în dosarele aflate pe rolul instanțelor susțin că deocamdată nu au luat o decizie. „Nu am discutat încă acest aspect cu clientul meu. Urmează să luăm o hotărâre”, a declarat Doinița Boană, avocata lui Romeo Stavarache. De asemenea, Gabriela Țarălungă, avocata care îl reprezintă pe fostul prefect Gabriel Berca, ne-a spus telefonic că „deocamdată nu facem nimic vizavi de această decizie a CCR”.
Lupu Stanica a zis
Bine ca la furtul unei gaini nu se fac interceptari SRI si acei hoti (gainarii) pot sta in puscarie.
Bravos natiune.Ne-am luat tara inapoi si mergem inainte.
andrei a zis
Praf in ochi….asta vor primi politicienii anchetati…..