Locatarii și proprietarii de apartamente și spații comerciale din blocul 5A de pe strada Logofăt Tăutu din Bacău sînt uimiți și revoltați de decizia primarului Dumitru Sechelariu de a ceda pămîntul de sub bloc fostului proprietar. Deși ordinul de primar datează din luna august a anului trecut, oamenii au tot sperat că Dumitru Sechelariu va reveni asupra hotărîrii. De altfel, ei s-au adresat instanței și au atacat dipoziția primarului de Bacău, iar procesul se află acum pe rol, la Curtea de Apel din Suceava. În blocul de pe strada Logofăt Tăutu locuiesc 11 familii, iar șase firme își desfășoara activitatea în spațiile comerciale de la parterul imobilului. În august 2003, printr-o dispoziție de primar, dar semnată nu de Dumitru Sechelariu, ci de viceprimarul Laurian Lucaș, pămîntul de sub bloc a fost restituit fostului proprietar, Maria Ciupercă, de fapt fiului său, Iordache Ciupercă, președintele Asociației Revoluționarilor din Bacău. „Se restituie doamnei Ciupercă, prin procurator Ciupercă Iordache, suprafața de 844 de metri pătrați de teren, situat în strada Logofărt Tăutu, în două loturi, potrivit anexelor ce fac parte din contract”, este hotărîrea care, la paragraful următor, dispune ca noul proprietar să preia de la proprietarii de apartamente și spații comerciale din bloc, contractele de concesionare pe care aceștia le aveau încheiate cu municipalitatea.
Iordache Ciupercă are posibilitatea de a negocia trimestrial valoarea concesiunii, fapt ce a stîrnit nemulțumirea locatarilor. „Negocierea trimestrială va presupune 45 de ani de tulburare în liniștită posesie, pe care proprietarii ar trebui s-o exercite pe durata existenței clădirii. Negocierea trimestrială presupune nesiguranță și incertitudine, presupune ca, din trei în trei luni să fim în situația de a face față pretențiilor proprietarului de teren. Nimeni nu a contestat dreptul lui de proprietate, dar credem că se putea găsi o altă soluție. Noi contestăm, de fapt, modalitatea excesiv de generoasă în care a fost interpretată Legea 10/2001. Predarea, de către primărie, a contractelor de concesionare, persoanei îndreptățite, cu concesiune cu negociere lunară, seamănă mai degrabă cu o afacere și nicidecum cu o restituitre, în sensul Legii 10”, susțin proprietarii de apartamente și spații comerciale.
Ei au atacat decizia prin care primăria a retrocedat terenul lui Iordache Ciupercă. La Tribunalul Bacău, instanța a dat dreptate proprietarului de teren, care a solicitat, la rîndul lui, strămutarea dosarului. Curtea Supremă de Casație și Justiție a aprobat solicitarea și procesul se judecă acum la Suceava. Oamenii spun că, de fapt, cei care au semnat decizia au încălcat Legea 10, potrivit căreia fostul proprietar trebuia să primească doar terenul liber, nu cel pe care s-a construit și că bunăvoința primarului Sechelariu s-ar datora faptului că Iordache Ciupercă este un apropiat al său.
Situație fără precedent
O situație similară, în care pămîntul de sub un bloc deja construit să fie retrocedat, nu s-a mai întîlnit nicăieri în țară. Dumitru Popa, secretarul primăriei Bacău, recunoaște că situația este fără precedent. Cît privește legalitatea deciziei de retrocedare, Dumitru Popa spune că Legea 10 este ambiguă și că, la un articol permite retrocedarea pămîntului, iar la alt articol, nu permite. „Articolul 14 din Legea 10 spune că pot să dau terenul, în timp ce articolul 10 din aceeași Lege 10 nu permite retrocedarea terenului, pe care deja există o construcție, realizată legal”, spune secretarul Popa. Viceprimarul Laurian Lucaș susține și el că decizia de a-i restitui lui Iordache Ciupercă terenul a fost cea corectă. „Blocul despre care vorbim este primul bloc din Bacău construit, după Revoluție, pe un teren concesionat de primărie. Potrivit Legii 10, dacă există contracte de concesiune, terenurile pot fi restituite fostului proprietar. Dacă nu era concesiune, nu puteam retroceda”, spune Laurian Lucaș.
Nimeni nu ne-a putut, însă, lămuri de ce terenul a fost dat înapoi pînă la urmă, deși, printr-o decizie anterioară, din august 2002, adică în baza aceleiași Legi 10/2001, familiei Ciupercă i s-a refuzat dreptul de a intra în posesia terenului și i s-a propus despăgubire pentru pămîntul aflat sub bloc. Și, dacă legea tot e ambiugă, de ce s-a optat pentru această variantă și nu pentru cealaltă. Secretarul Popa încearcă o explicație, palidă, însă, dacă luăm în calcul că, în situații oarecum asemănătoare, municipalitatea a preferat să nu retrocedeze. „S-a plecat de la principiul că bunurile trebuie să revină înapoi la foștii proprietari”, spune secretarul Popa. Și cum rămîne, atunci, cu decizia din august 2002? O altă întrebare rămăsă fără un răspuns oficial a fost cum de s-a reziliat unilateral contractul de concesionare cu proprietarii de apartamente, care s-au văzut acum în situația de a negocia trimestrial cu noul proprietar de teren. Laurian Lucaș spune că este vorba doar despre o preluare a contractelor care existau cu Primăria Bacău și că nu există nici o problemă de fond. Oficialii municipalității par deciși să nu vadă realitatea.
Noul proprietar, Iordache Ciupercă, spune că oamenii nu au de ce să se teamă. „Potrivit Legii concesiunii, negocierea trimestrială va presupune doar reactualizarea sumei, cu rata inflației. Nici nu îmi permite legea să măresc taxa de concesionare a terenului, la întîmplare”, spune Ciupercă. Cît privește relațiile apropiate cu Dumitru Sechelariu, considerat secretul bunăvoinței Primăriei Bacău, Iordache Ciupercă susține că lucrurile nu stau chiar așa. „E adevărat că mă cunosc cu Dumitru Sechelariu, că am fost împreună în sediul Securității Bacău, pe 22 decembrie 1989. Dar asta nu înseamnă că sînt prieten foarte bun cu el sau că m-a ajutat. El a reparat doar o nedreptate mai veche. Eu acum mă judec cu primarul, pentru că mai am ceva de recuperat, tot pe Legea 10”, ne-a declarat Iordache Ciupercă.
Primăria Bacău, din eroare în eroare
Dincolo de ineditul său, situația terenului de pe strada Logofăt Tăutu din Bacău este mult mai complicată decît reiese la o primă vedere. „De 14 ani încerc să recuperez acest teren, care a fost al bunicilor mei. Responsabili pentru situația în care s-a ajuns sînt tot oamenii Primăriei, care au permis ca, timp de 11 ani, terenul meu să fie folosit ilegal”, spune Iordache Ciupercă. Potrivit documentelor pe care le deține, familia Ciupercă a avut un teren de 1.221 de metri pătrați, dar a fost expropiată de 1.000 de metri pătrați, în anul 1980. „Am rămas proprietari pe 221 de metri pătrați. Terenul era viran, liber, și, în 1992, am solicitat retrocedarea diferenței de 1000 de metri pătrați, în baza Legii 18/1991. Am prezentat documente, că avem dreptul la teren, am așteptat să se întîmple ceva. În ’92, am plecat în străinătate, la Helsinki. În 1993, am aflat că pe terenul meu a început să se construiască. Am protestat la Ambasada României, am trimis vorbă că nu este în regulă ce se întîmplă, dar nu m-a ascultat nimeni”, spune Iordache Ciupercă.
La revenirea în țară, în 1994, el a constatat că la bloc se construiește de zor și nimeni nu a luat în seamă avertismentul că terenul este revendicat. „Cei de la Primărie au concesionat terenul, în 1993, către societatea Conextrust, care a ridicat construcția, fără să ia în seamă faptul că terenul era deja revendicat pe Legea 18. Nu numai că nu mi-au dat pămîntul înapoi, dar au construit și pe cei 221 de metri pătrați, care au fost mereu ai noștri. După apariția Legii 10, am solicitat să mi se dea pămîntul înapoi, chiar dacă pe el exista deja blocul. Consider că restituirea a fost de fapt repararea unei inechități, mai ales că, la data la care au început lucrările la imobil, terenul era revendicat de noi și aveam și o bucată în proprietate, pe care s-a construit”, ne-a declarat Iordache Ciupercă.
Neregulile de la Primăria Bacău s-au ținut lanț în acest caz. Deși exista solicitarea de restituire, în baza Legii 18, încă din 1992, pe pămîntul familiei Ciupercă s-a emis, în 22 februarie 1994, autorizația de construcție nr. 127, eliberată de Primăria Bacău și semnată de primarul de la acea vreme, Iosif Liciu. Anterior, în 1993, într-o ședință de consiliu local, la capitolul „diverse”, consilierii au autorizat societatea Conextrust să execute lucrările la bloc. În baza acestui accept, primăria a încheiat contract de concesionare cu Conextrust, pentru 816 metri pătrați de teren de sub bloc, dintre care 569 erau deja revendicați de familia Ciupercă. Numai că, potrivit Legii 50 din 1991, privind autorizarea construcțiilor, „pînă la reglementarea situației juridice, nu pot face obiectul concesiunii terenurile libere de construcții, aflate în administrarea primăriilor și care pot fi revendicate de foștii proprietari”. Încă o eroare a funcționarilor municipalității și aleșilor locali, care a avut un lanț de repercursiuni.
„Nu numai că au construit încălcînd Legea 50, dar, sub bloc există cei 221 de metri pătrați, care au aparținut întotdeauna mamei mele,. Ei au concesionat și terenul pe care l-am revendicat, și pămîntul meu, pe care aveam acte, așa că acum mă judec cu primăria, să-mi restituie taxa de concesionare, pe care a încasat-o în toți acești ani, fără nici un drept”, mai spune Ciupercă. El consideră că restituirea care i s-a făcut în baza Legii 10 este, de fapt, un act reparatoriu, pentru că blocul s-a ridicat abuziv pe terenul său.
După finalizarea clădiriri, Conextrust a vîndut spații comerciale și apartamente, iar concesionarea pentru terenul de sub bloc a făcut obiectul unor contracte încheiate între proprietari și municipalitate. O parte dintre cei care dețin apartamente nu au semnat, însă, contractele și acum vor trebui să le încheie direct cu Iordache Ciupercă. „Eu aș fi putut cere demolarea blocului, pentru că este ridicat pe terenul meu. Dar eu nu le contest calitatea de proprietari a celor care dețin spații și apartamente în bloc. Numai că și ei trebuie să îmi respecte dreptul meu de proprietar. Eu preiau contractele de concesionare, iar cei care nu au astfel de documente, vor încheia direct cu mine. Dacă acum cîțiva ani mi-ar fi dat pămînt în altă parte, nu cel al părinților, probabil că l-aș fi acceptat. Acum, însă, vreau acest teren, să mă bucur și de roadele lui”, spune Ciupercă.
Și, în timp ce proprietarii se judecă cu Iordache Ciupercă, care oricum nu a văzut pînă acum nici un leu pentru terenul folosit de alții, funcționarii primăriei care au semnat lungul șir de ilegalități nu au fost niciodată luați la întrebnări. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns