Interiorul casei trebuie să aibă un aer festiv. Vaze încărcate de flori și crengi înmugurite de salcie așezate prin toate colțurile casei, ornamente cu iepurași, puișori, coșuri cu ouă încondeiate, pot da locuinței o atmosferă de sărbătoare. Decorarea locuinței începe cu holul de la intrare. Este recomandabil ca această primă încăpere a casei să fie luminată din belșug. Acum este momentul să îl împodobiți cu flori și ramuri înmugurite de salcie, dîndu-i un aspect primăvăratec și plin de viață. Nici bucătăria, aflată acum în plină activitate, nu trebuie trecută cu vederea. Aici este bine să avem echipamentele de uz casnic și mobilele amplasate astfel încît persoana care lucrează să poată vedea bine ușa. Posibilitatea de a vedea persoanele care intră în încăpere va creează o stare de siguranța, prin faptul că nu puteți fi luat prin surprindere (scăpînd sarea în aluatul pentru cozonac, de exemplu!). Dacă nu aveți cum să realizați acest lucru, instalați o oglindă astfel încît ușa să poată fi văzută bine.
Cît despre curățenie, nu mai trebuie să amintim. Aerisiți bine după fiecare dată cînd gătiți și mențineți curățenia și ordinea pe tot parcursul zilelor de sărbători. Dacă veți aștepta să curățați totul într-una din zilele cînd veți avea mai puțin de lucru, veți acumula stres doar gîndindu-vă la ziua pe care trebuie să o petreceți curățînd vesela și alte ustensile folosite la gătit. Faceți cîte puțin în fiecare zi și veți vedea că vă este mult mai ușor. A sosit momentul să ne gîndim și la invitații pe care îi vom primi în casa noastră în această perioadă de sărbători. Locuința trebuie amenajată astfel încît să le producă oaspeților o impresie cît mai plăcută.
Dacă în a doua sau a treia zi de Paști vom ieși la iarbă verde, sufrageria este, cel mai probabil, locul în care ne vom petrece, împrerună cu membrii mai apropiați ai familiei cea mai mare parte a primei zile de Paști. Tocmai de aceea, ar fi foarte bine ca mobilierul din această încăpere să fie astfel orientat încît majoritatea scaunelor sau fotoliilor să permită observarea directă a ușii de către ocupanți. Din punct de vedere estetic și funcțional, este recomandabil ca piesele de mobilier de tipul canapelelor și scaunelor sau fotoliilor să fie aranjate astfel încît să permită susținerea unor conversații de grup. Plasarea mobilierului se va face ținînd seama și de modul în care persoanele se pot deplasa în acel spațiu. Mai mult, mobilele nu trebuie așezate astfel încît ușile să nu se deschidă bine. Ca o bună gazdă ce sînteți, lăsați oaspeții să aleagă, fiecare, locul pe care îl preferă. De obicei, acesta este locul din care se poate observa cel mai bine ușa. Atunci cînd vă așezați la masă, puteți ruga oaspeții să stea în capul mesei, astfel încît să poată să stea cu fața la ușă. Din motive practice, gazda trebuie să își păstreze locul cel mai aproape de ușă pentru a fi mai ușor să ajungă pînă la bucătărie să aducă felurile de mîncare sau să le ofere invitaților cele dorite. Ornarea sufrageriei, precum și a celorlalte camere, o va face fiecare în funcție de gust. Pentru a crea o senzație de bunăstare și chiar lux în casa dumneavoastră, folosiți cît mai mult auriu și roșu. Căldura, acel „ceva” care ne face să ne dorim să stăm în încăperea respectivă, se poate obține de fiecare în mod diferit, în funcție de gusturi și posibilitățile de amenajare a spațiului respectiv.
Lasă un răspuns