În ultimii ani, mai multe societăți au făcut investiții în locul Primăriei Bacău. De pe urma lor au beneficiat direct companiile, dar indirect și viața locuitorilor orașului s-a schimbat, și asta mult mai repede decât ar fi reușit să facă primăria cu forțe proprii.
Vorbim în special de sensuri giratorii, dar, mai nou, și de porțiuni de străzi. Tonul l-a dat compania Dedeman, care a a făcut în 2016, premergător deschiderii noului magazin de pe strada Abatorului, un sens giratoriu la intersecția cu Calea Moinești, într-un loc în care nu exista nimic până atunci. Potrivit contractului încheiat cu Primăria Bacău, compania a plătit integral proiectarea și construcția sensului giratoriu, după care l-a predat municipalității. Valoarea declarată a investiției, în baza căreia s-a obținut autorizația de construcție, a fost de 180.000 de lei.
Anul trecut, în schimb, în urma apariției unui nou supermarket lângă linia de cale ferată, Primăria Bacău a cedat 161 de metri pătrați pentru construcția unui alt sens giratoriu, care n-a fost încă realizat. Acesta ar urma să faciliteze și intrarea în parcarea magazinului, dar și să ajute șoferii, pentru că în zonă vizibilitatea este mai redusă pentru șoferii care vin pe strada Spiru Haret. După finalizarea lucrărilor, investiția va face parte din domeniul public al municipiului.
Și strada Brândușei, tot din municipiul Bacău, a fost asfaltată de societatea Salbac. Valoarea investiției, de peste 930 de mii de lei, devine o sponsorizare pentru primărie, așa cum apare într-un proiect de hotărâre care are nevoie de avizul consilierilor locali. Lungimea drumului asfaltat de societate este de 324 de metri, la care se adaugă execuția unei rețele de apă și canalizare.
„Astfel de proiecte mi se par în regulă, cu o condiție: să fie făcute în baza unor proiecte bune, să nu se facă anumite concesii sau rabat la proiectare și execuție și evident, juridic, să fie legale”, a opinat arhitectul băcăuan Constantin Amâiei. Acesta a declarat că au mai existat protocoale în trecut, încheiate între administrația locală și anumiți dezvoltatori pentru realizarea unor lucrări de utilitate publică, dar, din anumite motive, acestea nu s-au concretizat.
Nu doar firmele fac investiții, ci și alte primării
Nu doar alte firme au asfaltat porțiuni de drum care aparțineau municipalității. Luna trecută, Primăria Letea Veche a primit de la Primăria Bacău 225 de metri pătrați din strada Silozului pentru ca prima dintre administrații să realizeze integral apă, canalizare și gaze, nu doar pe porțiunea care îi aparține, ci și pe cea a municipalității băcăuane. „Casele făcute acolo au autorizații de la Primăria Letea Veche, Primăria Bacău avea doar strada. Probabil nu ar fi modernizat-o prea curând pentru că sunt alte priorități. Noi am preluat-o și intenționez să o prind în planul de anul viitor pentru apă și canalizare, așa cum am făcut deja pe partea noastră de stradă. Apoi, avem toată intenția de a o păstra în administrare”, a declarat primarul Petru Dochiei.
Andrei Munteanu a zis
Asta vrea administrația actuală. Alții să facă, alții să plătească. De ce naiba ii mai plătim pe ăștia? Si inca cu salarii babane. Politruci de 2 lei, gargara multa si fapte mai deloc. Vai mama noastră.
Fifi a zis
Faceti voi, ca noi ne luam salariile. Platim taxe si impozite, pentru ca primarul si prietenii lui sa stea la caldura.
1233 a zis
Pe baza asta, putem să tăiem salariile de la primărie și să dăm afară din cumetri, fini și cumnați? Poate așa mai are o șansă satul ăsta să nu chice de pe hartă.
Jona a zis
Toarsu’ arhitect crede ca la privat e ca la analfabetii din primarie unde isi bat joc de banii cetatenilor pe lucrari supraevaluate si de calitate mizerabila de unde se impart comisioanele, crede cineva ca Dedeman sau Salbac a platit pentru o lucrare ca maine sa se darame asa cum fac cei care castiga contractele cu primaria? La privat este tot interesul ca o lucrare sa fie de calitate, in primul rand ca sunt banii lui si nu banii altora de care nu iti pasa ca doar nu dai de la tine din buzunar, angajeaza firme pricepute si nu toti carpacii cu o roaba, doua lopeti si doi pensionari alcolisti care sa se sprijine de lopata. Daca se strica strada, imediat apar problemele, masini stricate, clientii te ocolesc. In schimb pe ratatii din primarie ii doare in dos de banii tai si ca iti rupi masina pe ulitele satului Bacau numite pompos strazi. La Margineni de ce lenesii din primaria ‘ulii nu sunt in stare macar sa faca puna o roaba de balastru pe marginea drumului ca sa aiba pe unde ajunge oamenii in statie la fosta CPL, am vazut trotuare pe marginea drumului in comune aflate la 50-100km de oras, aici in coasta orasului mergi prin noroi ca pe aratura din cauza incompetentilor din primarie in frunte cu primarul si restul trantorilor inutili din primarie, ca parca e multinationala la cati agarici misuna pe acolo facandu-se ca muncesc. Primariile lui peste prajit ar trebui sa ia exemplu de la aceste firme, sa vada cum de la ei se poate iar intr-o primarie cu o gramada de agarici care se incurca unul pe altul nu se poate, nu o fi problema de la incompetenta functionarilor adusi pe criterii de partid?