Duminica, 5 iulie, unul dintre standurile specializate ale Pietei din Onesti va fi dedicat degustarilor de brinza de capra. Evenimentul este organizat de presedintele Filialei Onesti a Asociatiei Nationale a Crescatorilor de Capre din Romania – Caprirom, Nicolae Doilet, care este si membru al Consiliului Director al acestei asociatii. „Este perioada din an in care pajistile naturale au ajuns la maturitate – spune Nicolae Doilet. Se stie ca animalul care se hraneste cu cea mai mare varietate de plante este capra, de unde si calitatea deosebita a laptelui ei, transferata produselor care se obtin din acest lapte. Degustarea produselor, pe care o organizam duminica, este o demonstratie a calitatilor acestor produse, dar si un indemn catre consumatori de a se orienta numai catre ce este sanatos in alimentatie. Laptele de capra, se spune, este la fel de bun ca cel uman”.
Europenii se dau in vint dupa brinza de capra
Brînza de capra se vinde în Uniunea Europeana cu 24 de euro kilogramul, iar laptele cu 1 si 2 euro litrul. In ultimii ani, crescatori de capre din Occident s-au intilnit cu fermierii romani din Moldova si i-au indemnat sa infiinteze ferme de crestere a caprelor, pentru ca produsele din laptele de capra sint foarte apreciate in tarile dezvoltate. În UE, laptele de capra este utilizat în alimentatia copiilor mici, a persoanelor care au colesterol crescut si a sportivilor. Laptele de capra are tot atitea proteine ca si laptele de vaca (3,5%), mai multe lipide ca laptele de vaca (3,7%), tot atitea glucide (4,5%) si mai multe calorii la suta de grame (67). Cu brinza de capra, la masa, merg foarte bine vinurile albe seci (Riesling italian), vinurile rosii (Fetesca alba) si vinurile tinere (Merlot).
Brinza de capra de Onesti a batut Feta italiana
Publicatia franceza specializata pe probleme ale crescatorilor de capre si ale industriei bazata pe prelucrarea laptelui de capra, „Le Chevre”, a dezvaluit, in acum doi ani, palmaresul editiei din acel an al concursului producatorilor de branza din lapte de capra „Fromagora” din Italia. Printre cistigatorii acestui concurs s-a regasit si Nicolae Doilet, care a pus „la pamint”, in termeni total sportivi, nu mai putin de patru concurenti, doi din Italia, unul din Turcia si altul chiar din Romania. La concurs au participat 72 de competitori, iar produsele au fost clasificate si evaluate pe grupe specifice. Produsele italiene – spune comentariul din „La Chevre” (Capra), spune ca produsele italiene au cistigat cele mai multe premii, iar nota cea mai mare a fost 18,5. Ei bine, la grupa „Brinza din lapte crud (nepasteurizat)”, Nicolae Doilet a obtinut 9,75 de puncte, mai mult decit firma Passalacqua din Italia (9,25) si sub Passaro Vicenzo, din Italia, care a avut doar 12,75 de puncte. (Petru DONE)
ilici1918 a zis
Banuiam ca Doilet e cioban, asa ca acum s-a confirmat!
mariuca a zis
sunt incantata sa aud, sa citesc si eu o stire buna !!!!
maine voi merge in piata sa degust branza de capra, sa cumpar.
Felicitari pentru initiativa !!!! Sper : consecventa in mentinerea calitatii !
Cashul de capra a zis
Nu intelegeam eu de ce branza in piata are acelasi gust si scartiie in dinti cand o gusti. In piata Onesti s-a instalat mafiia caprarilor. Daca ceri cas de vaca primesti de capra, daca ceri cas de oaie primesti tot de capra, daca ceri de capra……primesti bineinteles de capra.
Iacob a zis
Felicitari! Un lucru bun!
George a zis
Am gustat ieri. Foarte buna !
viorica a zis
pe cand o degustare a branzei de capra si in Bucuresti ?