Pentru încheierea sau rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice vă puteți adresa la Ghișeul de la Centrul de Relații cu Clienții de care aparțineți.
• Cum se încheie contractul de furnizare a energiei electrice ?
Vă prezentați la ghișeul abonați de la Centrul de Furnizare a Energiei Electrice (sediul Centrului de Distribuție a Energiei Electrice) cu actul de identitate, o copie după actul de proprietate sau de închiriere a locuinței, dovada de la furnizorul din zona unde ați avut domiciliul anterior că nu aveți debite restante la plata energiei electrice și bani pentru achitarea taxelor. În aceeași zi se programează montarea contorului. După înlocuirea contorului vi se înmîneaza bonul de mișcare-contor, cu care vă prezentați din nou la ghișeul abonați, unde vi se întocmește contractul de furnizare a energiei electrice. De preferat, în cazul schimbului de locuințe sau cumpărarea acestora, să se prezinte noul locatar cu vechiul abonat, pentru a face concomitent rezilierea contractului vechi și întocmirea noului contract. Nu se poate întocmi contract de furnizare a energiei electrice pentru o locuință inițial alimentată cu energie electrică, fără rezilierea contractului vechi. Furnizarea energiei electrice se face numai pe bază de contract încheiat de furnizor consumatorului. Consumul de energie electrică fără contract este considerat fraudulos, constituie contravenție sau infrațiune și se pedepsește conform legilor în vigoare.
O casă nouă, un nou contract
Dacă ați cumpărat un apartament într-un bloc de locuințe sau o casă racordată la rețeaua de energie electrică stradală este suficient să încheiați contractul de furnizare a energiei electrice. Apelați la centrul de furnizare a energiei electrice (CDEE). Pentru casele de locuit, dacă doriți un spor de putere sau să vă separați consumul, în cazul alimentării mai multor familii pe același contor, vă veți prezenta la sediul Electrica pentru obținerea unui aviz de racordare. Documentele necesare în vederea obținerii avizului de racordare pentru o locuință cu racord electric existent: act de proprietate sau contractul de închiriere și cerere tip.
• Doriți să construiți o casă?
În acest caz este necesar să vă prezentați la sediul Electrica pentru obținerea avizului de amplasament cu următoarele acte: actul de proprietate asupra terenului, plan de situație cu indicarea construcției noi și a utilităților existente, schița la scară privind dimensiunile în plan vertical și orizontal al noii locuințe, ambele executate de un proiectant autorizat. Avizul de amplasament este obligatoriu pentru obținerea autorizației de construcție eliberat de organele teritoriale abilitate în acest sens. În vederea alimentării cu energie electrică a noii locuințe veți obține avizul de racordare prezentînd la sediul Electrica autorizația de construcție și o cerere tip. Aceleași documente – aviz de amplasament și aviz de racordare – sînt necesare și în cazul locuințelor la care se execută modificări ce afectează racordul electric existent. Branșamentul electric, legătura între rețea și contorul electric, se execută de către Electrica Bacău, prin încasarea taxei de racordare. Pentru instalația electrică interioară, legătura de la contor la tablou, tabloul electric și circuitele interioare de alimentare, veți apela la o firmă autorizată pentru asemenea lucrări. Executantul instalației electrice interioare are obligația să execute lucrarea conform normativelor în vigoare, să întocmească documentația tehnică și să o depună la furnizor. Punerea sub tensiune se va efectua numai după încheierea contractului de furnizare a energiei electrice.
• Ce trebuie să faceți dacă vă mutați în altă locuință?
Un prim pas îl reprezintă rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice la vechea locuință. Cu minim cinci zile lucrătoare înaintea părăsirii imobilului, vă veți prezenta la ghișeul abonați de care aparțineți cu actul de proprietate și numerar pentru achitarea taxei de reziliere. Este indicat să se prezinte și o factură de energie electrică achitată anterior, unde se face programarea citirii contorului și întreruperea furnizării energiei electrice. Această citire va folosi la întocmirea facturii de lichidare. Este de preferat ca odată cu rezilierea contractului de furnizare să se prezinte și noul locatar pentru întocmirea noului contract de furnizare. Procedînd astfel veți evita facturarea pe numele dumneavoastră a unui consum care aparține locatarului care se mută în locul dumneavoastră. În cazul în care vă mutați pe teritoriul altei sucursale de distribuție, sînteți în drept să cereți returnarea anticipației de consum.
• Încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice la noua locuință
Titularul contractului trebuie să fie întotdeauna ocupantul locuinței: proprietar sau chiriaș. În cazul în care noul locatar al unei locuințe nu a încheiat la data obținerii încăperilor respective, dovedită cu acte, contractul pentru furnizarea energiei electrice, furnizorul este în drept să-i factureze acestuia toată cantitatea de energie electrică înregistrată după plecarea vechiului locatar. Pentru a încheia contractul de furnizare a energiei electrice, este necesar ca consumatorul casnic să prezinte furnizorului următoarele documente: cererea (formularul acesteia este pus la dispoziție de către furnizor). În cerere se indică în mod obligatoriu și adresa domiciliului precedent, titlul de proprietate sau alt document de obținere pe cale legală a spațiului locativ. Termenul pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice cu consumatorul casnic este de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii solicitării. Contractul de furnizare a energiei electrice se încheie pentru o perioadă nedeterminată sau pe o perioadă definită de timp. Contractul încheiat pentru o perioadă nedeterminată se consideră valabil pînă la solicitarea de reziliere a contractului, depusă în scris de consumator sau rezilierea acestuia de către furnizor în conformitate cu clauzele contractului de furnizare a energiei electrice. Furnizorul, la rîndul său, va informa consumatorul despre rezilierea unilaterală a contractului, motivînd acțiunea sa. Pentru a fi racordat la rețeaua electrică solicitantul trebuie să depună o cerere, în scris, la oficiul unității de distribuție din regiune. În cerere solicitantul este obligat să indice următoarele: numele și prenumele solicitantului și adresa locului de consum, scopul utilizării energiei electrice, de exemplu, în scopuri de menaj, comerciale, puterea electrică aproximativă a instalației sale, titlul de proprietate asupra imobilului sau alt document de obținere pe cale legală a spațiului locativ, alte informații necesare unității de distribuție pentru eliberarea avizului de racordare. În baza acestei cereri consumatorului i se va elibera avizul de racordare. Unitatea de distribuție eliberează gratis avizul de racordare. Pentru a fi reconectați consumatorii casnici trebuie să depună furnizorului o cerere de reconectare și să achite plata pentru reconectare, care este calculată conform Metodologiei de Calculare a Costurilor pentru Servicii Auxiliare. Furnizorul nu are dreptul să perceapă plata pentru reconectare în cazul în care deconectarea instalației de utilizare a consumatorului a avut loc din vina furnizorului.
• Cine trebuie să plătească datoriile la energie în caz de vînzare a imobilului
În caz de înstrăinare sau vindere a imobilului, consumatorul, parte a unui contract de furnizare a energiei electrice, este obligat să rezilieze contractul de furnizare a energiei electrice și să achite integral plata pentru energia electrică consumată și să înmîneze ultima factură achitată succesorului. Persoana care a primit imobilul ce nu a fost deconectat de la rețeaua electrică este obligată, înainte de a se instala în acest spațiu, să solicite încheierea contractului de furnizare a energiei electrice cu furnizorul, în caz contrar furnizorul va deconecta locul de consum, impunînd noului consumator despăgubirea daunelor cauzate de consumul fraudulos.
• Reguli ce trebuie respectate pentru siguranța dumneavoastră?
Nu desigilați contorul și firida!
Nu atingeți conductoarele electrice, chiar dacă sînt căzute la pămînt!
Scoateți patroanele siguranțelor din tabloul electric înainte de a face orice intervenție la instalație!
Folosiți numai siguranțe calibrate corespunzător tipului de circuit dorit a se proteja! Eliminați astfel riscul electrocutării și al incendiilor datorate instalației electrice.
Nu atingeți niciodată conductori electrici dezizolați!
Instalați numai prize cu contact de protecție în locurile umede sau cu pardoseală din material conductor!
Nu folosiți aparatele electrocasnice cu mîinile umede sau cu picioarele în apă!
Nu folosiți aparate electrice improvizate!
Cereți buletine de verificare a rezistenței izolației de protecție împotriva electrocutării pentru orice instalație electrică nouă! (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns