În conformitate cu Legea administrației publice locale, Consiliul Județean este autoritatea administrației publice locale, pentru coordonarea activității consiliilor comunale și orășenești, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean.
Serviciile publice de gospodărie comunală reprezintă ansamblul activităților și acțiunilor de utilitate și interes local, desfășurate sub autoritatea administrației publice locale, avînd drept scop furnizarea de servicii de utilitate publică prin care se asigură alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate, salubrizarea localităților și alte activități de interes public.
În prezent, aceste activități de larg interes public sînt gestionate la nivelul orașelor și a unui număr restrîns de comune de către agenții economici, sau servicii publice, la nivelul județului neexistînd un agent economic sau serviciu public specializat pe problemele de gospodărie comunală.
Un asemenea agent a existat până la începutul anului 1991, cînd s-a reorganizat fosta I.J.G.C.L. Bacău.
Necesitatea urgentă a existenței unui agent economic de interes județean pentru administrarea sistemelor de administrare cu apă și a sistemelor de canalizare a localităților rezultă dintr-o serie de considerente majore. Pe de o parte, în perspectiva integrării României în Uniunea Europeană, alinierea infrestructurii tehnico-edilitare și a serviciilor de gospodărire comunală la standardele europene de calitate și de mediu fac necesară o gestionare coerentă și unitară a problematicii în acest domeniu.
Este iarăși adevărat că starea tehnică a infrastructurii serviciilor de gospodărie comunală necesită lucrări de dezvoltare și modernizare, cu deosebire prin accesarea surselor externe de finanțare. Ca exemplu, în anul 2003, proiectul pentru alimentarea cu apă a orașelor depus la Consiliul Județean pe programul SAMTID nu a fost eligibil, în primul rînd datorită lipsei unui operator județean specializat.
Conform prevederilor Legii privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, rețelele de alimentare cu apă realizate în sistem zonal sau microzonal, stațiile de tratare cu instalațiile, construcțiile și terenurile aferente acestora aparțin domeniului public al județului.
Un alt criteriu care a fost luat în calcul este faptul că sistemul de alimentare cu apă „Valea Uzului” alimentează cu apă potabilă un număr mare de localități (Bacău, Comănești, Dărmănești, Moinești, Mărgineni, Măgura, Letea Veche etc)
La ora actuală, sînt în diverse stadii de execuție 32 de sisteme de alimenatre cu apă în zona rurală, iar acestea necesită o gestionare unitară, autorizată și eficientă.
Sînt cîteva dintre motivele care au determinat consilierii județeni să considere oportună înființarea unui agent economic de interes județean pentru activitatea de gospodărire comunală, inclusiv prin reorganizarea în acest sens, a Regiei Autonome de Gospodărie Comunală Bacău care gestionează și administrează rețele zonale de alimentare cu apă.
Ajutor pentru protecția socială
Prin Legea bugetului de stat pe anul 2004, pentru județul Bacău a fost alocată o sumă de aproape 300 de miliarde de lei pentru protecția socială privind asigurarea ajutorului social, ajutorului pentru încălzirea locuinței și susținerea sistemului de protecție a persoanelor cu handicap.
Din suma totală alocată, Consiliul Județean a alocat printr-o hotărîre de la finele anului trecut, suma de 62 de miliarde pentru ajutoare sociale. Astfel, pentru plata ajutoarelor sociale a fost repartizată unităților administrativ teritoriale, pentru trimestrele I și II, suma de 45,7 miliarde de lei. Pentru trimestrul III este alocată județului Bacău suma de 16 miliarde de lei, prin virarea sumelor repartizate inițial în trimestrul IV. Dacă se analizează situația centralizată a solicitărilor de credite ale consiliilor locale pentru acordarea ajutoarelor sociale, se observă că, pe total județ, pentru trimestrul III este necesară o sumă de aproape 47 miliarde de lei. Numărul mediu lunar al beneficiarilor de ajutor social pe trimestrul III este de 13.483.
Repartizarea sumelor pentru acordarea ajutorului social s-a efectuat ținîndu-se seama de numărul de beneficiari, de sumele solicitate, precum și de disponibilitățile concrete de alocare determinate de nivelul de credite alocate județului Bacău.
Obligațiile curente vor fi achitate
Consiliul Județean Bacău poate aproba consumatori persoane juridice, beneficiari ai serviciului de alimentare cu apă și furnizare de energie termică și apă caldă, la care trebuie asigurat un minim de consum tehnologic pentru evitarea accidentelor tehnologice sau cu imapct ecologic, pentru asigurarea sănătății publice și pentru evitarea unor probleme sociale deosebite.
Prin această hotărîre, Consiliul Județean Bacău se obligă să achite integral obligațiile curente și cele rezultate din graficele de eșalonare pentru consumatorii nominalizați, urmînd să se ia măsuri de sancționare a celor vinovați, precum și acțiuni de restituire a sumelor avansate.
Avînd în vedere că majoritatea unităților aflate sub autoritatea Consiliului Județean își plătesc consumurile din fondurile alocate din bugetul județului, și că obligațiile asumate de Consiliul Județean prin această hotărîre se regăsesc și în atribuțiile acestuia de organizare și conducere a serviciilor publice de interes județean s-a propus aprobarea consumatorilor nominalizați, la care nu se va întrerupe furnizarea apei și energiei, asigurîndu-se un minim tehnologic necesar, inclusiv menținerea permanentă a sistemelor de securitate.
În cazul în care o unitate nominalizată va fi în situația de neplată a consumului de apă și energie, iar Consiliul Județean va achita aceste obligații, măsurile concrete de sancționare a celor vinovați și acțiunile de restituire a sumelor avansate vor fi stabilite ulterior pentru fiecare caz în parte.
Lasă un răspuns