Cu cit ne apropiem de momentul in care va trebui sa dam cu stampila-n candidati, cu atit creste interesul alegatorilor fata de cei ce le solicita voturile. Aceasta saptamina este decisiva pentru conturarea optiunilor fiecaruia. Pina acum, lumea a asistat la un fel de spectacol fara mari surprize. In buna traditie romaneasca, „efortul” de a se hotari pe cine voteaza a fost aminat pina in ultima zi.
Fara a fi o chestiune noua, revine in discursurile electorale prostia conform careia „nu trebuie sa irosim voturile!”… Partidele mai rasarite nu au chef sa-mparta prada cu noile formatiuni aparute pe ring si – de aceea! – indeamna electoratul sa voteze „concentrat”. Adica sa aleaga doar dintre doi-trei candidati, aceiasi care isi predau ciolanul, ca pe o stafeta, de la o legislatura la alta. Insi care n-au reusit sa-si indeplineasca promisiunile eterne (fie ca au fost primari sau consilieri, parlamentari sau ministri), vin acum si explica pe un ton rastit ca a vota figuri noi si formatiuni marunte nu este eficient. De aceea au inventat si pragul electoral… In fapt, asemenea candidati ce apartin partidelor cu pretentii sint disperati. Vad ca romanii s-au plictisit de elucubratiile lor si trec la amenintari apocaliptice…
„Oferta” pentru bacauani este deosebit de bogata. Avem vreo 16 pretendenti la fotoliul de primar al municipiului si tot cam atitia candidati la presedintia judetului. Despre consilieri nu indraznesc sa mai amintesc… E de unde si… ai cu cine! Sint si independenti, si membri ai partidelor, si debutanti, si personaje trecute prin toate culisele sistemului democratic. Insa aud cu o insistenta dubioasa indemnul de a nu ne irosi voturile. Adica indiferent de omul pe care cred ca merita sa-i las in seama soarta mea de cetaten, eu as fi „obligat” de inteleptii intr-ale democratiei sa votez cu vreun pitifelnic incompetent si corupt doar pentru ca vine de la un partid „cu traditie”! Pai de ce? Doar in competitia pentru posturile de primari avem doua tururi. In acest caz, pe 15 iunie, nu va mai conta simpatia sau parerea personala. Vom judeca la un nivel mai abstract si general. De-abia atunci putem sa vorbim despre irosirea sau economisirea votului. In lupta pentru consilii si pentru presedintia CJ, scenariul este cu totul altul…
Pe 1 iunie, fiind tur unic, important este sa exprimam vointa proprie, fara influente straine de interesele concrete, individuale. In asta consta democratia! In dreptul de a vota dupa mintea si sufletul tau. Singurul mod de a „irosi voturile” este absenta de la urne. Refuzind dreptul de a alege, irosesti partea de democratie de care dispui si fata de care ar trebui sa fii responsabil. De altfel, am banuiala ca strategii marilor partide au lansat prostia asta cu voturile ce trebuie concentrate tocmai pentru a accentua lehamitea celor care n-ar vota cu ei. Este un indemn pervers la absenteism pentru ca se lasa impresia ca „oricum nu conteaza” optiunile in favoarea celor mici. Fals! Dispersia voturilor inseamna controlul reciproc intre diversele grupuri de interese. Partidele, oricit de mari ar fi, nu „implanteaza” neuroni membrilor candidati. Iar oameni inteligenti, onesti, dispusi sa se puna in slujba comunitatii pot fi si pe listele formatiunilor mici.
Uitati-va cine sint primii trei-patru de pe aceste liste de consilieri. Daca stiti ca sint oameni adevarati, veniti la sectiile de votare si puneti stampila pe ei fara regrete, indiferent cum s-ar numi partidele lor. La alegerile locale, ar trebui sa cistige doar cei care sint preocupati, in primul rind, de problemele comunitatii, nu de doctrinele aiuritoare si de ordinele venite din Bucuresti. Necazurile bacauanilor nu sint nici de dreapta, nici de stinga, nici socialiste, nici liberale; sint reale. Vom constata daca s-au irosit voturile abia atunci cind vom „cintari” profesionalismul si bunacredinta de care vor da dovada noii alesi. Actiunile lor vor fi cu atit mai eficiente cu cit vom fi reprezentati in consilii exact de oamenii in care avem incredere.
Lasă un răspuns