La sfirsitul saptaminii trecute, o organizatie zisa „civica”, de prin Bucuresti, care si-a arogat statutul de arbitru moral in alegerile locale, „Coalitia pentru o guvernare curata”, a luat la puricat candidatii pentru consiliile judetene si a dat sentinte dintre cele mai surprinzatoare. Nu stiu care sint sumele (din sponsorizari interne sau externe) care s-au tocat pe o asemenea cercetare; vad, insa, rezultatele si am mari indoieli cu privire la seriozitatea activitatii.
Poate ca informatiile despre alte judete sint mai complete si mai aproape de realitate, dar sectiunea despre Bacau este de risul curcilor. Inca din debutul comunicatului, judetul nostru este plasat in fruntea zonelor „cu probleme”, alaturi de Gorj, Galati si Bihor. Am citit datele asa cum au fost prezentate, duminica, de catre citeva agentii de presa, iar luni au fost preluate (si prelucrate!) de catre cotidianele centrale.
Trec peste faptul ca din modul de redactare transpare o atitudine superficiala, „capitalista”, de parca Romania ar tine doar din Balta Alba pina in Pipera. Acuzatiile se bazeaza doar pe zvonuri, impresii personale si locuri comune. Nu s-a facut macar efortul de a scrie corect numele candidatilor.
De exemplu, dl. Avram, de la Partidul Conservator, din Constantin a devenit Dragos si este desfiintat pentru vina ca a schimbat apartenenta politica. Nu se spune, insa, ca a trecut la o alta formatiune plecind de la putere! In plus, „detine o firma care a avut contracte cu Primaria”. Este vorba de societatea de constructii care a executat reparatii pe la unele scoli. Modul eliptic in care se aduc fel de fel de acuzatii lasa loc la interpretari.
Despre adversarul sau politic, Vasile Nistor (PD-L), aflam ca n-ar fi bun de candidat pentru ca are sau ca a avut „un proces de evacuare cu RAAPPS”. Pai care-i smecheria?! Asta este cel mai mare pacat al presedintelui (local) PD-L?! Ca sa contesti (chiar si voalat) candidatura unui politician ai nevoie de chestiuni mult mai serioase si mai grave.
Ceva in acest sens se sugereaza la adresa actualului presedinte al Consiliului Judetean, Dragos Benea (PSD). El este acuzat de o chestiune penala: „a schimbat destinatia unui credit european”. Ma intreb: nu au aflat organismele de control ale UE si au dat peste belea tocmai intreprinzatorii de la „Coalitia pentru o guvernare curata”?!…
Insa de departe, cea mai mare surpriza in „lista neagra a candidatilor” este Ionel Palar, reprezentantul Partidului National Liberal. Tinarul deputat a carui singura vina, in ultimii ani, a fost optimismul exagerat si atitudinea foarte apropiata fata de alegatorii lui este acum etichetat drept „traseit politic”.
I se reproseaza trecerea de la Partidul Umanist Roman la PNL. In primul rind, PUR a disparut (devenind Partidul Conservator), iar in al doilea rind trecerea in tabara liberala a fost, la momentul respectiv, o optiune majoritara in organizatia bacauana.
Si-apoi, la virsta lui, Ionel Palar cred ca avea dreptul la unele limpeziri ale optiunilor sale politice. Nici din punct de vedere doctrinar nu a fost un „viraj” periculos. A ramas in aceeasi zona de centru-dreapta pentru care a militat in mod constant. Poate ar fi mai interesant sa aflam cit cintareste activitatea sa de ales al bacauanilor in Parlamentul Romaniei.
Faptul ca a trecut, intr-un anumit context, de la umanisti la liberali nu poate fi mai important decit lobby-ul constant facut vreme de aproape patru ani, in structurile centrale, pentru rezolvarea unor probleme social-economice ale judetului.
Este nedrept sa ceri trecerea pe tusa a unui tinar politician doar pentru ca nu a intepenit intr-o formatiune care si-a schimbat profilul ideologic fara sa-l intrebe si pe el. A-l plasa, acum, in fruntea unui top negativ mi se pare o gluma de prost gust. I se pot reprosa o mie de alte lucruri, dar nu ceea ce incearca meteorica organizatie bucuresteana.
Electoratul bacauan ar avea dreptul la citeva explicatii si niscaiva dovezi irefutabile. Nu este corect sa manipulezi optiunile oamenilor doar pe baza unor zvonuri si date fragmentare. Alegatorii de prin partea locului stiu infinit mai multe lucruri despre cei care le cer voturile.
Sint chestiuni care s-au acumulat in anii din urma, care se vad pe strazile municipiului si ale judetului si care sint cu adevarat grave. Unele dintre acuzatiile „dezvaluite” in raportul venit din Capitala sint comice in comparatie cu realitatea din zona. Am impresia ca materialul citat mai mult ii ajuta decit ii incurca pe cei care sint acuzati, reducindu-le din posibilele probleme pe care le au…
Lasă un răspuns