• în județul Bacău se află în diferite stadii lucrările de construcții la un număr de 1.084 de locuințe sociale în regim de închiriere, construite prin ANL • anul viitor începe construcția altor 400 asemenea apartamente
Secretarul de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și
Locuinței (MLPTL), Sergiu Sechelariu, însoțit de prefectul Radu Cătălin Mardare și de cîțiva reprezentați ai Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), a vizitat ieri localitățile Tîrgu Ocna, Onești și Bacău pentru a urmări stadiul în care se află lucrările de construcții la ansamblurile de locuințe sociale și la casele cumpărate prin credit ipotecar, demarate prin intermediul ANL. Luna trecută au început lucrările la infrastructura celor cinci blocuri incluse în Ansamblul de locuințe „Victoria” din Tîrgu Ocna. Structura celor cinci blocuri cuprinde, în total, un număr de 75 de garsoniere, 42 de aprtamente cu două camere și 43 de apartamente cu trei camere. La sfîrșitul lunii iulie, cînd vor fi definitivate montarea instalațiilor electrice și termice și racordul la utilități, Primăria Tîrgu Ocna va putea repartiza în aceste locuințe sociale un număr de 127 de familii de tineri sub 35 de ani. „Selecția beneficiarilor acestor locuințe sociale va fi făcută din rîndul celor aproximativ 400 de persoane care au depus, pînă acum, cereri la primărie”, a precizat Ștefan Șilochi, primarul orașului Tîrgu Ocna.
Tot pînă la sfîrșitul anului 2003 vor fi încheiate și lucrările la Ansamblul de locuințe „Libertațea” din Onești. Fiecare dintre cele opt blocuri cuprinse în acest ansamblu aflat acum în construcție va găzdui la sfîrșitul anului următor cîte 25 de familii de tineri. Emil Lemnaru, primarul municipiului Onești, a precizat că familiile care vor fi repartizate în aceste locuițe vor avea dreptul să locuiască aici doar pentru o perioadă de cinci ani. „Majoritatea tinerilor care își întemeiază acum o familie nu au încă o locuință. În termen de cinci ani, însă, au posibilitatea să își strîngă bani pentru achiziționarea unui apartament, așa că vor trebui să elibereze locuințele sociale pentru a sprijini, mai apoi, și alte familii de tineri aflate la început de drum”, a mai precizat Emil Lemnaru. După vizita la acest ansamblu de locuințe, Sergiu Sechelariu a ținut să vadă în ce stadiu se află acum lucrările de construcție la viitoarea Sală de Sport „Nadia Comăneci”. Se estimează ca, pînă la sfîșitul anului 2003, cînd Sala de Sport din Onești va fi predată la cheie, valoarea investițiilor să ajungă la aproximativ 60 de miliarde de lei.
În Bacău, prima oprire s-a făcut la locuințele sociale de pe strada Bucegi. Pînă la sfîrșitul acestui an, aici vor primi repartiție din partea Primăriei Bacău un număr de 135 de familii de tineri. De aici, delegația s-a deplasat la locuințele construite prin credit ipotecar care se afllă acum în lucru în cartierul Gherăiești. Nici un beneficiar nu s-a mutat pînă acum în casă nouă, deși termenul de finalizare pentru o parte din aceste locuințe era prevăzut pentru sfîrșitul lunii august. Una dintre explicațiile care au fost date de Petre Cireșeanu, șeful oficiului teritorial ANL Bacău, pentru întîrzierea termenului de finalizare a lucrărilor a fost aceea că o parte dintre beneficiari au solicitat cîteva modificări în proiectul inițial al construcțiilor. „Nu știu dacă acest lucru rerezintă chiar o problemă. Nu s-a plîns, pînă acum, nici un beneficiar de depășirea acestui termen”, a spus Sergiu Sechelariu. Petre Cireșeanu a mai precizat că, pînă acum, sînt contractate doar 74 din totalul celor 102 locuințe cuprinse în primele două etape ale proiectului. Costul final al unei case ar urma să ajungă la aproximativ 35.000 de dolari. 30% din sumă trebuie achitată în avans, urmînd ca beneficiarii să plătească în rate lunare prețul locuințelor, în termen de 25 de ani.
Pentru viabilizarea zonei, Primăria Bacău va trebui să pună la bătaie 26 de miliarde de lei pentru realizarea racordurilor de apă și canalizare. Alte aproape 50 de miliarde de lei sînt necesare pentru rețelele de gaz metan și cele electrice. Sergiu Sechelariu a declarat că banii pentru aceste investiții ar urma să sosească de la Ministerul Industriilor, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care lucrările sînt întîrziate. Programul de construcții de locuințe prin credit ipotecar din cartierul Gherăiești cuprinde un număr total de 270 de locuințe. Este, însă, destul de greu de crezut că vor exista în Bacău un număr atît de mare de solicitanți, dată fiind valoarea mare a locuințelor, precum și avansul substanțial care ar trebui achitat . Sergiu Sechelariu a venit cu propunerea să fie găsite soluții de proiectare a unor locuințe de dimensiuni mai mici, pentru familii cu trei – patru membri, astfel încît costurile lucrărilor de construcție să ajungă în jur de 25.000 de dolari. Ultima oprire s-a făcut la blocul de pe Bulevardul Unirii, nr. 32, unde lucrările de construții începute încă din anul 1996 vor fi finalizate peste cîteva luni. La încheierea vizitei, Sergiu Sechelariu a declarat că, la această oră, se află în diferite stadii, lucrările de construcții la un număr de 1.084 de locuințe sociale în regim de închiriere, construite prin ANL, iar anul viitor vor mai fi începute șantierele la construcția altor 400 de astfel de apartamente. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns