În urma articolului „Pericol! Blocuri întregi din centrul Bacăului stau deasupra unui arsenal de bombe neexplodate”, publicat în 3 iulie 2018, instituţia Avocatul Poporului din Bacău s-a sesizat din oficiu şi a făcut demersuri la toate instituţiile care au atribuţii şi responsabilităţi de a lua măsuri pentru a înlătura pericolul la care sunt expuşi acum băcăuanii.
În articol se trăgea un semnal de alarmă asupra modului în care sunt depozitate toate tipurile de muniţie rămasă din timpul războiului, descoperită accidental pe raza judeţului Bacău, respectiv într-un buncăr situat în plin centrul municipiului Bacău, mai precis pe strada George Bacovia, nr. 57. Experţii de la Biroul Teritorial Avocatul Poporului au cerut lămuriri despre această situaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău şi de la Consiliul Judeţean. Reprezentanţii ISU au confirmat că la nivelul judeţului nu deţin un spaţiu pentru depozitarea muniţiei care să respecte condiţiile specifice prevăzute în Ordinul MAI din 2015, muniţia rezultată în urma misiunilor de asanare păstrându-se temporar până la distrugere în spaţiul din George Bacovia, locaţie ce aparţine CJ.
Distanţă de siguranţă de minim 200 m faţă de zonele populate
„Potrivit dispoziţiilor art. 56 din Ordinul 135/2015, depozitul de muniţie se amplasează în locuri care să asigure distanţa de siguranţă, de minim 200 m faţă de zonele populate, alte depozite de materiale, linii de transport, energie electrică şi conducte de petrol şi gaze. Precizăm de asemenea că, potrivit dispoziţiilor art. 25 din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă, consiliile judeţene şi consiliile locale asigură spaţiile necesare funcţionării inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, paza şi securitatea acestora şi a centrelor operaţionale, precum şi spaţiile pentru depozitarea materialelor de intervenţie”, arată Doina Sîrghie, coordonator Avocatul Poporului Bacău.
Se depozitează, dar nu este depozit!
ISU Bacău recunoaşte „neconformităţile” dar cu jumătate de gură. În răspunsul dat Avocatului Poporului, instituţia spune, pe de o parte, că nu deţine un spaţiu pentru depozitarea muniţiei şi că aceasta este depozitată în locaţia din George Bacovia, dar, pe de altă parte, face menţiunea că „spaţiul respectiv nu constituie un depozit de muniţie”! În acelaşi timp, se precizează că, începând din 2013, la nivelul inspectoratului a fost elaborată o procedură internă care prevede ca muniţia descoperită să fie distrusă cu prioritate atunci când în spaţiul respectiv cantitatea maximă de exploziv atinge 10 kg, faţă de 50 kg prevăzută în ordinul din 2015. Această măsură ar fi fost instituită pentru a se evita depozitarea unei cantităţi mari de muniţie şi pentru a nu prezenta risc pentru populaţia din zonă. ISU mai arată că, încă din 2012, a fost solicitat sprijin pentru asigurarea unui spaţiu corespunzător pentru depozitarea muniţiei, prin adrese trimise către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliului Judeţean Bacău, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bacău, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău, Garnizoana Bacău, răspunsurile fiind de fiecare dată negative.
Se mişcă ceva după ani buni
De-abia în 2018, Consiliul Judeţean a alocat fonduri pentru identificarea unui teren pe care să fie construit un depozit pentru păstrarea muniţiei. La două luni de la apariţia articolului şi sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului, s-a format o comisie din reprezentanţii ISU Bacău şi ai UAT Săuceşti care a identificat o locaţie pentru depozit. După delimitarea suprafeţei şi cadastrarea acesteia se va întocmi de către Consiliul Judeţean un proiect de hotărâre pentru trecerea terenului în proprietatea judeţului Bacău. Terenul este situat în extravilanul satului Săuceşti, având categoria de folosinţă teren arabil, fiind necesar să se întocmească un plan urbanistic zonal pentru a se putea trece, ulterior, la obţinerea autorizaţiei şi ridicarea construcţiei. Avocatul Poporului a închis sesizarea cu menţiunea că va monitoriza demersurile autorităţilor în acest sens.
Lasă un răspuns